dissabte, 13 de desembre del 2008

Algunes notícies més per llegir 13/12/08...

Un estudi concreta que la sequera ha repercutit en l'estat dels rius catalans
Diari de Girona 13/12/08

GIRONA EFE/DDG

La sequera ha repercutit en l'estat de salut dels espais fluvials de Catalunya, segons l'informe Projecte Rius, que alerta sobre la necessitat d'actuar i millorar la gestió de l'aigua per afrontar els problemes de sequera.

L'informe, que es basa en inspeccions realitzades al llarg de 2008 per voluntaris de l'associació Hàbitat-Projecte Rius, explica que en algunes conques els rangs de qualitat química eren una mica més baixos d'allò normal a la primavera, i que això es podria atribuir al rigor hídric. No obstant això, en la campanya de tardor, els rius i rieres han tornat als valors habituals que s'han observat al llarg de l'últim trienni.

En aquest sentit, respecte el Ter, assenyalen que a la primavera es van trobar més trams malalts que sans mentre que a la tardor només se'n va trobar un que no estava en bones condicions. Respecte a la Tordera, els nivells de qualitat més alts es van trobar als trams més alts del riu, i els més baixos, en els trams mitjans.

En general s'ha detectat una tendència a la millora, petita però sostinguda, de la massa d'aigua dels rius, i que hi ha una certa estabilització de les condicions fisicoquímiques i biològiques. El que revela l'informe és que els boscos de ribera, i especialment en els trams mitjans i baixos, estan en molt males condicions, i que revertir aquesta situació i millorar la qualitat d'aquestes masses forestals és un dels reptes de futur. Els autors indiquen que una carència de pluges sense precedents ens ha posat contra les cordes.

..................................................

Trobareu la notícia a la web de Projecte Rius i l’informe aquí...

El Projecte Rius constata l’impacte de la sequera en l’estat dels rius catalans
Projecte Rius 12/12/08

L’Informe Anual 2008 sobre l’estat de salut dels espais fluvials a Catalunya constata la necessitat d’actuar i fer una millor gestió de l’aigua per tal de fer front als problemes de sequera.
En roda de premsa, els responsables de l’Associació Hàbitats – Projecte Rius han presentat els resultats obtinguts pels centenars de grups de voluntaris de l’entitat al llarg 2008, mitjançant les inspeccions de trams de riu.S’han observat, en alguns casos i conques, rangs de qualitat química un xic més baixos del normal a la campanya de primavera, que es podrien atribuir al rigor hídric. A la campanya de tardor, però, els rius i rieres retornen als valors habituals que venim observant al darrer trienni. Si bé a d’altres informes ens fèiem ressò de la tendència vers la millora (petita però contínua) de les nostres masses d’aigua, ara ens trobaríem que la tendència és, més aviat, una certa estabilització de les condicions fisicoquímiques i biològiques.
Ara bé, cal destacar el mal estat en què, segons els grups de voluntaris, es troben els nostres boscos de ribera, amb especial incís als trams mitjans-baixos.
L’informe conclou que un dels grans reptes pels propers anys és la millora de la qualitat del bosc de ribera. La domesticació dels rius té una evident transcendència ecològica i, a diferents nivells, presenta certs riscos.

Informe Anual 2008

..................................................

L'Estat vol connectar tot el litoral de Blanes a Portbou amb camí de ronda
Diari de Girona 13/12/08

El Ministeri de Medi Ambient va inaugurar ahir un tram del passeig del Port de la Selva

PORT DE LA SELVA JORDI BATALLER/DDG
El Ministeri de Medi Ambient pretén connectar tot el litoral de la Costa Brava, des de Blanes fins a Portbou, amb la creació de camins de ronda i adequació de l'espai litoral per tal de permetre que els ciutadans el puguin resseguir a peu.
Ahir es va inaugurar el primer tram del camí de ronda de Port de la Selva, que ha costat 540.000 euros. La totalitat del camí tindrà 4,5 quilòmetres.

El secretari general del Mar del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí (MARM), Juan Carlos Martín Fragueiro, va inaugurar ahir el camí que connectarà amb la població veïna de Llançà. El traçat discorre entre el far de s'Arenella, la platja d'en Vidal i la punta del Garoter, just al límit amb el terme municipal de Llançà, i ha comportat la creació d'una passarel·la flotant de 185 metres de llargada, dues passarel·les de fusta de 12,5 i 9,5 metres respectivament, per salvar la riera de Ferrers, i la col·locació d'escales de fusta de dos metres d'amplada per facilitar l'accés a dues de les cales del recorregut.

També s'ha creat una àrea de descans i observació al cap del Bol amb la instal·lació d'una pèrgola de fusta i diversos bancs. Finalment, la il·luminació del camí, que fa entre dos i tres metres d'amplada, s'ha efectuat mitjançant la col·locació de balises d'acer corten alimentades per energia solar i que han estat situades cada 25 metres de recorregut. S'espera que la tercera i quarta fase del recorregut, amb un pressupost d'1,7 milions d'euros, s'executin al llarg del 2009. Al camí es preveu que es creïn 1.520 metres quadrats de superfície d'aparcament, sis miradors, set passarel·les, s'instal.lin 234 llums i es plantin 142.729 espècies vegetals (*2).

"Des del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, i a través de la Direcció General de Sostenibilitat, creiem que protegir el nostre litoral, preservant-lo de l'especulació (*1), és garantir la seva conservació", va assegurarFragueiro. El secretari general va remarcar que actuacions com les de Port de la Selva pretenen facilitar que tota la franja de domini públic marítimo-terrestre estigui a disposició dels ciutadans. La idea és anar interconnectant els camins al llarg de tota la Costa Brava. Fragueiro va admetre que això "xoca amb dificultats com la disponibilitat d'alguns terrenys i la necessitat d'expropiacions", però va afegir que "la nostra idea és que tota la façana litoral algun dia, esperem que sigui aviat, pugui ser visitada". Respecte Port de la Selva, va manifestar que "des d'aquí demano la col·laboració estreta amb l'Ajuntament de Port de la Selva per la tenir aviat la disponibilitat dels terrenys necessaris per dur a terme aquestes actuacions, i així continuar i acabar amb el camí de ronda que unirà amb Llançà".
.
............................................................

Comentaris personals a aquesta notícia i a anteriors semblants al Maresme...

*1... Diu que per protegir de la especulació.

*2... Això no és especular amb el medi natural?????? Posat en aquest sentit, que li posin toballoles als corriols i a les gavines perquè prenguin el sol, ja anirem a l'extranger a veure platges i cales naturals.