divendres, 15 de maig del 2009

Conveni entre l’ajuntament de Tordera i Orchis, Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme.

Tordera cuidarà els espais protegits conservant els seus valors naturals
Diari de Girona 15/5/09

Els Naturalistes Orchis havien denunciat tasques de manteniment perjudicials per a la fauna de la zona

Foto d’arxiu. Diari de Girona

TORDERA E.B.

L'Ajuntament de Tordera (Maresme) s'ha compromès mitjançant la signatura d'un conveni amb l'entitat naturalista Orchis que farà les tasques de manteniment de les zones humides protegides del municipi fent-les comptabiles amb la conservació dels valors naturals d'aquestes zones amb elevada riquesa biològica i protegides per la Xarxa Natura 2000 així com pel Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN).


Aquest compromís arriba després que els Naturalistes de la Selva i l'Alt Maresme, Orchis, denunciessin que els treballs de manteniment -poda, sega- que realitza l'Ajuntament de Tordera en zones com ara l'estany de Cal Raba s'han realitzat de tal manera que afectaven a la fauna i a la seva protecció. Ja que com asseguren des d'Orchis, algunes aus fan servir els herbassars alts prop de l'aigua per ubicar els nius i quan se'ls elimina la vegetació herbàcia se'ls desprotegeix de depredadors naturals, gossos deslligats o fins i tot de vigilants de la zona.


Per tot això, han arribat a l'acord que es realitzaran aquestes tasques en dates no compreses entre l'1 d'abril i l'1 d'agost que és quan niden aquestes aus i és època de reproducció de molta fauna. I també, que quan es desbrossi la vegetació herbàcia a la zona humida s'haurà de deixar una franja mínima i sempre que sigui possible, d'entre dos i tres metres d'herba alta al voltant de la vegetació de ribera, entre d'altres.


Per tal que els compromisos es compleixin, l'Ajuntament de Tordera es fa responsable de comunicar el contingut d'aquest conveni als operaris dels treballs de manteniment. Tot i això, els naturalistes advertexen que faran un seguiment d'aquestes aspectes.


Aquest és el primer conveni que signa l'entitat Orchis, de recent creació amb l'Ajuntament.

Aquesta a més, recorda que el municipi del Maresme té moltes zones humides i que gaudeixen de diverses figures de protecció legal i que històricament han patit una transformació del territori i d'una mala reputació fins a fragmentat i reduir la seva extensió a petits estanys i ambients aigualosos.

.....................................................................

Orchis, Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme...


Des de finals del mes passat, amb la voluntat mútua de fet compatibles les tasques de manteniment i la conservació dels valors naturals a les zones humides protegides del municipi de Tordera, s’han dut a terme diferents contactes i reunions entre l’associació Orchis, Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme, i la regidoria de Manteniment i Serveis Públics, Medi Ambient i Pagesia de l’ajuntament de Tordera.

Com a resultat d’aquestes converses, es signa el següent conveni:

Conveni entre l’ajuntament de Tordera i l’associació Orchis, Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme, per a fer compatibles les tasques de manteniment i la conservació els valors naturals a les zones humides protegides del municipi de Tordera.

El municipi de Tordera alberga un conjunt de zones humides, repartides per la plana al·luvial, i amb una elevada riquesa biològica representativa de la regió.

Gran part d’aquestes zones humides gaudeixen de diverses figures de protecció legal: dins del Pla d’Espais d’Interès Natural com a “Estanys i Roureda de Tordera”, com a Lloc d’Interès Comunitari de la Xarxa Natura 2000 amb el nom de “Riu i Estanys de Tordera”, i denominats com a Àrees d’interès Natural Específic (N01) en el planejament Pla General d’Ordenació Urbana Municipal del 2004. En aquest conjunt trobem: L’estany de Can Torrent, l’estany de La Júlia, l’estany de Cal Raba, els Prats d’en Gai, l’illa i braç esquerre del riu, la Roureda de Can Verdalet, les rieres de Vallmanya i de Sant Ou, i el riu Tordera.

Al municipi de Tordera s’han dut a terme o es proposen un conjunt de projectes encaminats a augmentar el nombre d’aquestes zones humides i/o fer possible l’ús social d’aquestes, entre les que trobem noves zones humides a l’illa del riu dins el projecte “Gestió sostenible, a escala local, de l’aqüífer al·luvial del riu Tordera, mitjançant la reutilització d’aigües residuals”, o el projecte de condicionament d’un passeig fluvial al marge dret del riu Tordera, entre altres.

Tanmateix, encara no s’ha redactat ni aprovat cap Pla de Gestió d’aquests espais que garanteixi la continuïtat dels valors naturals que alberguen i que el van fer mereixedors de ser protegits, o que faci compatible la preservació d’aquests valors naturals amb l’ús social de l’espai.

Amb la voluntat de fer compatibles les tasques de manteniment, l’ús social d’aquests espais i la conservació dels seus valors naturals, i a l’espera de la redacció i aprovació d’un Pla de Gestió que ho faci possible, l’ajuntament de Tordera i l’associació Orchis, Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme, signen aquest conveni pel qual s’estableixen un seguit de pautes i compromisos mutus. A saber:

1. Els treballs de sega o desbrossa de vegetació als marges dels camins perimetrals o de l’interior de les zones humides protegides de Tordera, així com els que tenen com a objectiu el manteniment dels arbres i arbustos de l’interior o entorn d’aquests espais, es realitzaran en dates no compreses entre l’1 d’abril i l’1 d’agost.

2. En els treballs de sega o desbrossa de vegetació herbàcia al voltant de les zones humides protegides (estanys, riu Tordera, riera de Vallmanya, etc.) s’ha de preservar una franja mínima, i sempre que sigui possible, d’entre 2 i 3 metres d’herba alta al voltant de la vegetació de ribera (canyissar, jonquera, bogar, balcalló, bosc de ribera o similars).

3. En el cas de segues i desbrosses de vegetació herbàcia a la zona humida de l’illa del riu entre les tanques perimetrals i la vegetació aquàtica, aquestes no han de ser superiors al metre i mig d’amplada entre la tanca i la bassa, al mig metre entre les plantacions arbustives i la bassa, i sempre que es respecti el punt anterior.

4. En el cas de segues i desbrosses de vegetació herbàcia a l’estany de Cal Raba, aquestes es limitaran al camí entre la carretera i la tanca, a l’esplanada de l’observatori tenint en compte la franja mínima del segon punt, i entre la tanca i la vegetació aquàtica només el mínim necessari per separar aquests dos elements i mai superant el mig metre de franja.

5. L’ajuntament de Tordera és el responsable de comunicar el contingut d’aquest conveni als operaris i encarregats dels treballs de manteniment, poda, neteja, sega i desbrossa d’aquests espais, ja siguin del servei municipal o d’una empresa externa contractada, i vetllar pel seu compliment.

6. L’associació Orchis, Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme, i els seus membres que desenvolupen estudis i seguiment a aquests espais, es comprometen a informar a l’ajuntament de Tordera sobre qualsevol aspecte que ajudi a fer compatibles els treballs de manteniment, l’ús social i els valors naturals d’aquests espais, i sempre que l’ajuntament ho sol·liciti.

7. Aquest conveni entra en vigor des del moment de la seva signatura i té una durada il·limitada o fins que entri en vigor un Pla de Gestió d’aquests espais naturals protegits que reguli aquests aspectes.

8. Aquest conveni pot ser modificat o anul·lat sempre i quan les dues parts estiguin d’acord, i a raó dels canvis que es puguin donar en quant a la composició de l’ajuntament o de l’associació, o en quant a un canvi en les circumstàncies que el va generar.

9. Aquest conveni no afecta a circumstàncies o situacions relacionades a aquesta espais no especificades al mateix, i no té incidència alguna amb altres possibles relacions entre les dues parts.


Orchis, Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme
orchis.naturalistes@gmail.com

Tordera, 14 de maig de 2009.

......................................................................

L’AJUNTAMENT SIGNA UN CONVENI AMB UNA ENTITAT NATURALISTA PER MANTENIR LES ZONES HUMIDES DE TORDERA.
Ràdio Tordera 15/5/09

L’Ajuntament del municipi ha signat un conveni amb l’entitat naturalista Orchis, per a que a partir d’ara es faci carrec de les tasques de manteniment de les zones humides protegides del municipi. La intenció és fer compatibles aquestes tasques amb la conservació dels valors naturals amb elevada riquesa biològica i protegides per la Xarxa Natura 2000 així com pel Pla d’Espais d’Interès Natural .

Aquest compromís arriba després que l’entitat naturalista denuncies que els treballs de manteniment que realitza l’Ajuntament en zones com ara l’estany de Cal Raba s’estaven realitzant afectant a la fauna i a la seva protecció, ja que es destruia l’espai on solen nidificar diferents especies d’aus.

Per tot això, han arribat a l’acord que es realitzaran aquestes tasques en dates no compreses entre l’1 d’abril i l’1 d’agost que és quan niden aquestes aus i és època de reproducció de molta fauna. I també, s’haurà de deixar una franja mínima d’entre dos i tres metres d’herba alta al voltant de la vegetació de ribera, per garantir una zona de reproducció.

........................................................

Una entitat naturalista controlarà les tasques de manteniment de les zones humides de Tordera.
Ràdio Palafolls 15/5/09

L’Ajuntament del municipi ha signat un conveni amb l’entitat naturalista Orchis, per a que a partir d’ara es faci carrec de les tasques de manteniment de les zones humides protegides del municipi. La intenció és fer compatibles aquestes tasques amb la conservació dels valors naturals amb elevada riquesa biològica i protegides per la Xarxa Natura 2000 així com pel Pla d’Espais d’Interès Natural .

Aquest compromís arriba després que l’entitat naturalista denuncies que els treballs de manteniment que realitza l’Ajuntament en zones com ara l’estany de Cal Raba s’estaven realitzant afectant a la fauna i a la seva protecció, ja que es destruia l’espai on solen nidificar diferents especies d’aus.

Per tot això, han arribat a l’acord que es realitzaran aquestes tasques en dates no compreses entre l’1 d’abril i l’1 d’agost que és quan niden aquestes aus i és època de reproducció de molta fauna. I també, s’haurà de deixar una franja mínima d’entre dos i tres metres d’herba alta al voltant de la vegetació de ribera, per garantir una zona de reproducció.