dimecres, 13 de maig del 2009

Sobre els robatoris als pagesos de la Baixa Tordera 13/5/09...


Els pagesos del Maresme s’organitzen davant dels robatoris al camp.
Ràdio Palafolls 13/5/09

L’augment del nombre de robatoris en les darreres setmanes als camps del Maresme, han suposat pèrdues de milers d’euros als propietaris, i ha obligat als productors agrícoles a prendre mesures per evitar-los.

A Malgrat els pagesos vigilaran els camps, per la impossibilitat dels cossos policials d’aturar l’allau de furts que afecta aquesta zona.

El gerent de la cooperativa Agrícola Progrés Garbí, Xavier Castells, explica que a partir d’aquesta setmana un grup de pagesos vigilaran estàticament els conreus del Pla de Grau, els grans afectats per aquesta onada de robatoris.

El mateix Castells ha explicat al programa Tot a Punt de RP, que ja són més d’una desena de robatoris en les últimes setmanes, i que acostumen a buidar d’eines les barraques dels pagesos.

La passada setmana uns lladres es van endur fins i tot un tractor i un molticultor d’un pagès malgratenc.

Ahir representants dels pagesos i l’Ajuntament de Malgrat van reunir-se per tal de buscar solucions.

El regidor de Seguretat Ciutadana de la localitat, Valentí Rodríguez, va admetre que el Pla de Grau s’ha convertit en un «objectiu prioritari» de vigilància, i va explicar que els agents intensificaran la presència a la zona agrícola.

De fet Malgrat no és l’única població on els robatoris al camp s’han intensificat. PLF, no s’escapa d’aquests robatoris, i fa ja uns mesos que pateixen furts en les seves extensions agrícoles.
Davant de l’augment de delictes al camp palafollenc, ja s’han posat a treballar els pagesos i la policia local, i abans d’acabar la setmana es reuniran amb representants polítics del municipi per buscar solucions. Ho explicava el president de la cooperativa agrícola Conca de la Tordera de PLF, Ramón Ribot.

Els robatoris també s’han patit en altres extensions agrícoles com Blanes o Sta. Susanna, tot i que la majoria de furts s’han produït a Malgrat de Mar.

Els pagesos de Malgrat munten patrulles tips dels robatoris als horts
El Punt 13/5/09

Faran torns rotatius per vigilar durant la nit i la policia local incrementarà la presència a la zona

Els pagesos de Malgrat no només passaran el dia al camp. Ara també hi passaran la nit. El motiu, l'augment del nombre de robatoris ens els darrers dies, que han suposat pèrdues de milers d'euros als propietaris, al Pla de Grau, la zona on es concentren la majoria de les explotacions agrícoles de l'Alt Maresme. Membres de la cooperativa agrícola han explicat que els pagesos muntaran torns rotatius per vigilar els camps de nit. Per la seva banda, fonts del govern municipal apunten que es reforçarà la presència policial als horts, però admeten que la zona a cobrir és gran pels efectius que tenen.

Els pagesos de Malgrat de Mar estan tant tips dels robatoris a les seves explotacions, que han decidit emprendre una mesura extrema: vigilaran ells mateixos els camps, per la impossibilitat dels cossos policials d'aturar l'allau de furts que afecta aquesta zona.

El gerent de la cooperativa Agrícola Progrés Garbí, Xavier Castells, va explicar ahir que la vigilància només la faran uns quants de la seixantena de pagesos de la cooperativa, i que es faran torns rotatoris. «Hem desestimat formar patrulles més organitzades, perquè desgasta molt a la gent», va afirmar ahir Castells. Pagesos i membres de l'Ajuntament es van reunir ahir a la tarda per tractar aquest tema. El regidor de Seguretat Ciutadana de Malgrat, Valentí Rodríguez, va admetre que el Pla de Grau s'ha convertit en un «objectiu prioritari» de vigilància, i va explicar que els agents intensificaran la presència a la zona agrícola. «És una zona molt gran on és fàcil amagar-se», va dir el regidor, que no va voler concretar en què consistirà aquest augment de la presència policial. Rodríguez va explicar que, lamentablement, el nombre de furts ha crescut a tot el municipi, no només a les zones agrícoles. Els pagesos de Palafolls i Blanes es troben en la mateixa situació des de Setmana Santa.

Aixetes i tractors

A la zona del Pla de Grau s'hi ha produït un augment molt sobtat del nombre de robatoris.

Des de Setmana Santa hi ha hagut una desena de furts, que han suposat pèrdues importants. I és que no es tracta de robatoris de productes de la terra, sinó que els lladres s'enduen eines, aixetes i sistemes de reg, i fins i tot un tractor valorat en 18.000 euros. «La gent està molt intranquil·la», va assegurar ahir Castells.

Afectació en àrees del Camp i l'Ebre

Des de principi d'any, Unió de Pagesos ha denunciat en diverses ocasions la desprotecció d'alguna de les àrees agrícoles de les comarques tarragonines. A més, ha exigit que des del Departament d'Interior es doni més informació de les actuacions que duen a terme els Mossos d'Esquadra per combatre l'onada de furts. Pel que fa a alguns dels episodis que han afectat el territori, cal destacar, per exemple, que al gener els agents dels Mossos van extremar la vigilància en punts de les Terres de l'Ebre, arran d'una onada de robatoris en coberts i magatzems agrícoles. Fins i tot, en una de les operacions van aconseguir detenir tres veïns d'Amposta que se sospitava que havien perpetrat una quinzena de robatoris en magatzems aïllats del Montsià. Així mateix, també a finals de gener, els propietaris de diverses masies de Torredembarra i Altafulla, al Tarragonès, van exigir més mesures policials per posar fi, segons deien, al degoteig de robatoris de què eren objecte. En general, es tractava de delictes menors, en què els delinqüents tenien com a objectiu apropiar-se menjar. Tot i que en aquella ocasió els afectats no van arribar a l'extrem d'organitzar-se en patrulles ciutadanes de vigilància, va ser una opció que alguns es van plantejar, pel que consideraven que era «una manca d'atenció policial».