dijous, 21 de gener del 2010

Avanç del Butlletí climàtic de l’any 2009. Servei Meteorològic de Catalunya 20/1/10

Ho podeu llegir sencer aquí...

L’ANY 2009 HA SIGUT CÀLID I SEC A GAIREBÉ TOTES LES COMARQUES CATALANES
Servei Meteorològic de Catalunya 20/1/10

L’any 2009 ha resultat càlid a gairebé tot Catalunya. Pel que fa a les precipitacions, ha estat un any sec a la majoria de comarques, especialment als dos extrems del litoral i prelitoral. En canvi, la precipitació acumulada ha assolit la mitjana climàtica o fins i tot l’ha superada al Pirineu Occidental i en algunes comarques de l’interior.

A la Baixa Tordera, ha estat un any molt lleugerament càlid respecte a la mitjana climàtica, amb una temperatura de més de 14ºC que representa 0.5ºC per sobre de la mitjana. I un any més ha estat sec, amb una precipitació anual acumulada inferiors als 550mm que representa menys del 70% de la mitjana climàtica anual.

..............................................

L’any 2009 va ser el tercer més càlid a Catalunya en un segle
El Periódico de Catalunya 21/1/10

El butlletí anual del Meteocat mostra que només el 2006 i el 2003 són al davant

L’observatori Fabra de BCN va registrar el setè any seguit amb dèficit de pluges


Si desitja veure el gràfic en PDF faci un clic a la imatge.

ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

Les temperatures mitjanes registrades a Catalunya al llarg de l’any 2009 van ser les terceres més elevades de les dues últimes dècades i molt possiblement també des de principis del segle XX, segons mostra el butlletí anual elaborat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat). Tret de comptades excepcions, limitades a l’Empordà, tots els observatoris van estar entre 0,5° i 1,5° per sobre del període de referència 1961-1990. Els únics anys que es mantenen al capdavant pel que fa a calor són el 2006 i el 2003.


Encara que la xarxa d’estacions automàtiques del Meteocat té tot just 20 anys de vida, els observatoris amb sèries molt llargues confirmen l’excepcionalitat dels últims temps. Al Fabra (Barcelona), amb dades des del 1914, la temperatura mitjana va ser de 16,2o el 2009, un grau i mig més que els 14,7o del període 1961-1990. A l’observatori de l’Ebre (Roquetes), que funciona des del 1905, la desviació va ser fins i tot superior: 1,7o respecte al període de referència i només per darrere del 2006).


LES COMARQUES MÉS CÀLIDES / En línies generals, les àrees més càlides de Catalunya, amb temperatures superiors als 16o de mitjana anual, es van situar al litoral comprès entre el Maresme i el delta de l’Ebre, així com l’extrem nord-oriental (badia de Roses). En canvi, les més fredes, amb menys de 10o de mitjana, van ser lògicament el Pirineu i Prepirineu, així com les zones més elevades del Montseny i el massís dels Ports. En àrees del Pallars Sobirà i Jussà, l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran no es va arribar ni a 4o.


Pel que fa a precipitacions, l’any va ser sec o molt sec a gairebé tot el territori. El dèficit més acusat es va localitzar als dos extrems (Alt Empordà i delta de l’Ebre), on va ploure entre un 60% i un 70% de la mitjana. En termes absoluts, el mínim anual es va registrar al tram final del Segre i punts de la Ribera d’Ebre, on no es va arribar ni als 300 litres per metre quadrat.


A l’observatori Fabra només va plou­re 524 litres, un 18% menys que la mitjana, tot i que potser el més destacat, segons el Meteocat, és que es tracta del setè any consecutiu amb dèficit. «Aquest fet no es pro­duïa des de la dècada dels 50», diu l’informe. A l’observatori de l’Ebre encara va ser pitjor: 339 litres i un 39% menys que la mitjana climàtica. Des del 1978 no hi havia cap any tan sec.


Pel que fa a precipitacions, les úniques excepcions que van superar la mitjana van ser àrees aïllades del Pirineu, així com del nord d’Osona, nord de la Noguera i el Pla d’Urgell. El màxim anual, per sobre dels 1.300 litres per metre quadrat, es va localitzar a la cara sud del Pirineu occidental. Va ser gràcies a les tempestes dels mesos d’abril i desembre, diu el Meteocat.