dijous, 21 de gener del 2010

La flota d’arrossegament de Girona i Barcelona no pescarà al febrer. El Periódico 21/1/10

La flota d’arrossegament de Girona i Barcelona no pescarà al febrer
El Periódico de Catalunya 21/1/10

Els armadors rebran ajudes i els mariners cobraran el subsidi d’atur

La veda afectarà les gambes, el lluç i el rap, però es notarà poc en el mercat


Dos pescadors descarreguen les captures del dia a Palamós. Foto: ARXIU / JOAN CASTRO

FERRAN COSCULLUELA
BLANES

Les confraries de pescadors de Barcelona i Girona han arribat a un acord amb la Direcció General de Pesca de la Generalitat perquè la flota d’arrossegament d’aquestes demarcacions porti a terme, per primera vegada, una veda que afavoreixi la recuperació de les espècies. Amb aquesta mesura, que es realitzarà des de l’1 de febrer fins al 2 de març, els pescadors s’afegeixen als seus companys de Tarragona, que ja practiquen aquests períodes de descans durant el mes de juny des de fa anys. La pesca d’arrossegament suposa un 60% del total de peix que es captura a Catalunya i un 12% del que es consumeix en aquesta comunitat i, per això, les confraries esperen que la parada biològica no afecti els mercats de les grans ciutats i que només es faci notar a les localitats més pròximes als ports pesquers.


«Els pescadors som cada vegada més conscients que si volem preservar el mitjà marí hem d’aplicar mesures com aquesta. De fet, les confraries de Girona i les de Barcelona érem les úniques que no fèiem vedes quan des de l’estret de Gibraltar fins a Tarragona ja es realitzen habitualment. Les captures estan baixant i, per tant, hem de canviar el xip», va reconèixer ahir Eusebi Esgleas, president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors.

Esgleas va precisar que aquest descans tècnic s’ha votat en les confraries de Girona (Llançà, Port de la Selva, Roses, Palamós i Blanes) i les de Barcelona (Arenys de Mar, Mataró, Barcelona, Vilanova i la Geltrú i Calafell), i que totes s’han declarat majoritàriament a favor que es faci la veda.

Martí Sans, director general de Pesca, va precisar que la veda afectarà 149 embarcacions (58 a la província de Barcelona i 91 a Girona) en què treballen uns 500 mariners. L’acord preveu que els armadors rebran una compensació procedent dels fons europeus que arriba a un milió d’euros, mentre que les tripulacions podran cobrar el subsidi de desocupació durant el mes que tindran de descans.


ESPÈCIES AFECTADES // La veda afectarà espècies com el rap, el lluç, la gamba, la maire i l’escamarlà, entre altres. «Estem parlant d’una veda que només durarà un mes i per aquest motiu no em preocupa gaire la incidència que aquesta situació pugui tenir en els diferents mercats. Si es tractés de dos mesos ja seria una altra cosa», va precisar Sans. Una opinió que comparteix el president de les confraries de pescadors catalanes. «Només són 22 dies de pesca efectius i es continuarà pescant amb arts menors i també pesca de setge. Mercabarna no ho notarà gens, perquè el 70% del peix que venen el porten de fora», va afirmar.