dimarts, 9 de març del 2010

Com no podia ser d'altre manera, un petit recull de les notícies del temporal 8 i 9/3/10...

LA PUNXA D'EN JAP
El Punt 9/3/10

La nevada, des del satèl·lit
El Punt 9/3/10

La imatge del satèl·lit

En la imatge de satèl·lit d'aquest matí a les 11 es veu perfectament l'amplitud de la nevada a Catalunya i Occitània.

La flota pesquera de Blanes es refugia per por al temporal
Diari de Girona 8/3/10

Protecció Civil alerta del risc d'onades de fins a 7 metres i ratxes de vent de 90 km/h i de nevades de 15 centímetres per sobre dels 400 metres en zones d'interior Trànsit impedia ahir a la nit el pas de camions per l'AP-7 i la N-II a la Jonquera


El port de Blanes ahir, després que els pescadors traslladessin els vaixells a ports més segurs per evitar que es repeteixi un altre "desastre". carles colomer

GIRONA MARIONA FERRER I FORNELLS
El port de Blanes s'ha despertat buit. La Confraria de Pescadors va decidir ahir retirar gairebé tots els vaixells i amarrar-los a un port més segur perquè avui no es repeteixi el desastre de la tarda des de Sant Esteve del 2008, quan un temporal de llevant va destrossar tot el passeig marítim i també bona part del port. I és que el Servei Meteorològic de Catalunya ha elevat a dos el nivell d'alerta per mala mar, amb onades que poden arribar als 7 me?tres. Les ràfegues de vent de gregal poden superar els 90 km/h a la Costa Brava i no s'espera que el mal temps cessi fins al migdia de dimecres. També es preveu fort vent de component nord-est a les comarques del Gironès i el Pla de l'Estany. Per aquest motiu està activat el pla de Protecció Civil (Procicat) per l'estat del mar i del vent.
Davant d'unes previsions tan negatives, els pescadors de Blanes ja van decidir dissabte preparar-se per poder traslladar la flota a un port més segur ja que, tal i com recalca el president de la Confraria, Eusebi Esgleas, "el port que tenim és dolent pel mal temps, per tant, és millor prevenir que curar". Ahir al matí ja es van traslladar vuit dels pesquers més grans a Arenys de Mar i a la tarda es van dur la resta al port de Sant Feliu. Només han quedat dos vaixells, que s'han amarrat de forma especial, i un d'avariat que s'ha tret de l'aigua.
Esgleas reconeix haver après del errors i destaca que aquesta vegada han pres aquestes mesures tan dràstiques perquè "el temporal ve anunciat des de fa dies i les previsions han empitjorat en les darreres hores". El president de la confraria de Blanes considera també, recordant el Sant Esteve del 2008, que "si aquell dia no va haver-hi morts va ser vertaderament un miracles". Per aquesta raó avui i demà, segons Esgleas, segur que no sortirà a mar cap pesquer.
Des de la Confraria de Pescadors de Blanes destaquen sobretot la solidaritat dels pescadors d'Arenys, ja que ahir al matí van haver de moure tots els seus pesquers perquè hi cabessin els bots dels de Blanes.
Nevades a cotes baixes
A part del risc d'un temporal de gregal a la costa també hi ha activat el pla Neucat per part de la direcció General de Protecció Civil per nevades generalitzades a cotes baixes. Està previst que nevi avui tant al Ripollès com a la Garrotxa, amb gruixos que podrien arribar als 15 centímetres. Però la neu també podria arribar a partir de la tarda fins als 100 metres i en alguns casos a arran de costa i podrien deixar gruixos de fins a 5 centímetres per sobre els 200 metres. De fet, el risc de nevades ja va portar Trànsit ahir a la nit a impedir el pas de camions per l'AP-7 i la N-II a la Jonquera. A dos quarts de dotze de la nit, la prohibició perquè aquests vehicles hi circulessin es mantenia.
a nevada que caurà a muntaya ha de garantir que la temporada d'esquí s'allargui unes setmanes més. Per sobre dels 800 metres es podrien acumular gruixos de més de 30 cm, i més amunt dels 1.000 m, de fins a 50 cm. L'ambient serà més fred i està previst que les temperatures toquin fons entre dimarts i dimecres.
Acesa prepara les autopistes
També Acesa i Aucat han activat el protocol d'emergència per facilitar la seguretat viària en tota la xarxa d'autopistes davant la previsió de nevades. El dispositiu preveu la mobilització de fins a 47 vehicles llevaneu i dispensadors de sal distribuïts al llarg de les 20 bases, i de 7 grues per al moviment de vehicles pesants. També estan preparats 20 dipòsits en els quals s'emmagatzemen 7.400 tones de sal i 12 més amb un total de 454.000 litres de salmorra. Estaran mobilitzades més de 250 persones per possibles incidents i s'informarà els conduc??tors a través de panells lluminosos.
La causa d'aquest temporal és la suma d'un front fred que ve de Golf de Lleó, i que ja ha provocat nevades a prop de la costa, i la borrasca que va provocar fortes inundacions a Andalusia i va entrar ahir a la tarda pel sud de Catalunya.

L´hivern amb més pluja de la dècada.
Diari de Girona 8/3/10

Queden 13 dies per acabar l'hivern però el de 2010 ja es consolida com el més plujós de la dècada a Girona i, a l'Estat, el que acumula més precipitacions dels últims 30 anys, amb valors que doblen el valor mitjà. Fins ara Girona acumula 7 caps de setmana de 12 amb pluja i un total de 25 dies passats per aigua a la capital, dotze dels quals durant el febrer. Aquest mes, justament, ha estat el que ha acumulat també més pluges de tota la dècada a la comarca de Girona, sumant un total de 120,5 l/m2 de mitjana. Malgrat això la temperatura no ha baixat tant com al gener i només resta un grau a la mitjana anual. El gener també va marcar la diferència, sent el 2n més plujós a l'Estat després del 2001.girona M.F.

El Maresme viu el pitjor temporal de vent i neu des de fa dècades
El Punt 9/3/10

La zona nord va ser la més afectada

La neu va arribar ahir a peu de platja. A la imatge, la costa de Calella. Foto: T.M.

El Maresme va viure ahir un dels pitjors temporals que es recorden i, en especial, amb la presència d'un element, com és la neu, poc habitual en aquesta zona de costa. Les poblacions del nord de la comarca van ser les que van rebre pitjor tracte i les que es van veure obligades a suspendre serveis i a tallar l'accés de vehicles a les carreteres.

Tordera, l'últim municipi a l'extrem nord de la comarca del Maresme, va notar de valent les conseqüències del temporal. El municipi va haver d'afrontar una jornada marcada per gruixos de neu que en algunes urbanitzacions van arribar gairebé al metre d'alçada. Els talls de llum i de cobertura telefònica es van anar repetint al llarg del dia i van deixar incomunicades desenes de persones. Precisament els nuclis poblats allunyats del centre van ser els protagonistes des de primera hora del matí, quan les urbanitzacions de Can Camps, Roca Rossa, Can Domènech i Hortsavinyà van tancar els accessos a la circulació de vehicles. Al mateix temps, una màquina llevaneus va treballar durant hores als accessos de les urbanitzacions més grans, com Àgora Parc, Terra Brava, Tordera Parc i Mas Mora. Una veïna de Can Domènech, Antonia Orejón, lamentava ahir una situació que qualificava d'extrema. «No tenim llum, el telèfon es talla cada dos per tres, la neu arriba a alguns llocs a un metre d'alçada i encara no hem vist cap màquina que ens vingui a fer camí. Estem deixats de la mà de Déu», es lamentava.

La situació d'ahir va convèncer el consistori de suspendre les classes per demà, dimarts, a les escoles de primària i a l'institut. «No sabem com començarà el dia, i no podem garantir que tots els accessos estiguin a punt», van assenyalar fonts municipals, que també van recordar que se suspenia el servei de bus escolar. Vilassar de Dalt també va anunciar que avui no hi haurien classes i Pineda les va suspendre durant la tarda i també està previst que avui no se'n facin.

A la capital del Maresme, la neu va començar a caure a primera hora de la tarda. El que durant el matí només era aigua, a mesura que passaven les hores es va convertir en neu. Tot i això, només va agafar a la part nord de Mataró, a l'entorn de l'hospital i de les urbanitzacions de la serralada. L'Ajuntament va haver d'activar el pla bàsic d'emergències i com a mesura de precaució va tallar també els accessos als nuclis més allunyats. De fet, només s'hi deixava pujar els veïns, que amb prou feines van poder arribar fins a casa. Alguns, fins i tot, van optar per deixar el cotxe en un lloc segur i anar a peu. Com ja és habitual, la Creu Roja va obrir les instal·lacions de l'alberg del carrer Energia per donar aixopluc a les persones sense sostre.

El mig metre de neu que a mitja tarda s'acumulava al capdamunt de Collsacreu va obligar a tallar la carretera C-61, que comunica Arenys de Munt amb Vallgorguina, al Vallès Oriental. La policia va acompanyar una desena de persones que havien de fer aquest trajecte per anar o tornar cap a casa seva.

L'anunci del temporal també preveia un fort onatge cap a mitja tarda que va ser menys virulent del que s'havia previst. Tot i així cap de les embarcacions del port d'Arenys de Mar, on també es refugiaven des del dia abans tota la flota del port de Blanes, no van sortir a mar per precaució. Segons va explicar el patró major, Mauricio Pulido, l'onatge superava els dos metres i confiaven que no anés a més. A Vilassar de Dalt la nevada va fer que se suspenguessin també les classes tant per ahir a la tarda com pel dia d'avui.

Neu i caos
El Punt 9/3/10

Autopistes tallades, trens i busos sense servei i milers d'habitatges sense llum, el resultat d'una nevada extraordinària

La nevada va col·lapsar l'autopista AP-7 a la Jonquera perquè la situació es va anar agreujant durant el dia. Foto: EFE / ANDREU PUIG / ORIOL DURAN.

Ha estat una nevada històrica en el conjunt de Catalunya pel fet que ha estat extraordinària al litoral i prelitoral barceloní i gironí. Al matí només les vies principals de l'interior del país tenien problemes perquè estaven tallades o s'hi anunciava la presència de neu o glaç. Però a partir del migdia i primera hora de la tarda la nevada s'intensificava al litoral i el prelitoral de Girona i Barcelona, de manera que a Barcelona ja es pot afirmar que és la nevada més important, com a mínim, des de la del març de 1993, quan a la capital catalana es van registrar gruixos de deu i quinze centímetres. A les sis de la tarda a Barcelona estaven tallades totes les línies de bus i col·lapsades les principals entrades viàries a la ciutat. A rodalies només funcionaven dues línies.

Tordera voreja el caos
El Punt 8/3/10


Imatge de la urbanització de Niàgara Parc, ahir al matí. Foto: T.M.

L'últim municipi a l'extrem nord de la comarca del Maresme va patir de valent les conseqüències del temporal que a determinades zones del seu terme municipal va ser especialment intens. Tordera va haver d'afrontar una jornada marcada per gruixos de neu que en algunes urbanitzacions van arribar gairebé al metre d'alçada. Els talls de llum i de cobertura telefònica es van anar repetint al llarg del dia. Precisament els nuclis poblats allunyats del centre van ser els protagonistes des de primera hora del matí quan les urbanitzacions de Can Camps, Roca Rossa, Can Domènech i Hortsavinyà van tancar els seus accessos a la circulació de vehicles. Al mateix temps, una màquina llevaneus va treballar durant hores als accessos de les urbanitzacions més grans, com Àgora Parc, Terra Brava, Tordera Parc i Mas Mora. Una veïna de Can Domènech, Antonia Orejón, lamentava ahir una situació que qualificava d'extrema. «No tenim llum, el telèfon es talla cada dos per tres, la neu arriba a alguns llocs a un metre d'alçada i encara no hem vist cap màquina que ens vingui a fer camí. Estem deixats de la mà de Déu», es lamentava. Una altra veïna de Can Camps, Rosa Zueri, creia que tot i els esforços fets per l'Ajuntament i els serveis d'emergències «la tempesta els ha guanyat a tots». «No som una zona acostumada a aquests temporals i no tenim instruments amb què superar-los», apuntava mentre amb una escombra arraconava la neu.

La situació d'ahir va convèncer el consistori de suspendre les classes per demà, dimarts, a les escoles de primària i a l'institut. «No sabem com començarà el dia, i no podem garantir que tots els accessos estiguin a punt», van assenyalar fonts municipals que també van recordar que se suspenia el servei de bus escolar. La regidora d'Educació, Maria Àngels Cayró, explicava a Ràdio Tordera que la decisió es fonamentava tant en el fet de en quines condicions de mobilitat quedarien les urbanitzacions, com que bona part dels mestres de Tordera provenien de lluny i que no garantien que poguessin arribar alhora.

Tal dia com avui
El Punt 9/3/10. LA CONTRA

Les nevades al març no són rares: el 1964 ja se'n va registrar una a les comarques gironines


Portada del gran temporal de neu del 19 de gener del 1980.

Portada del gran temporal de neu del 15 de gener del 1985.

Portada del gran temporal de neu del 31 de gener del 1986.

Portada del gran temporal de neu del 15 de gener del 1987.

Si el març no marceja tot l'estiu li té enveja. I aquest març amb començament preprimaveral va molt fort. De la nevada del 8 de març del 2010 se'n sentirà a parlar. Tindrà un nom? Podria ser la nevada del Dia de la Dona Treballadora del 2010. O la del 8 de març? O la del 2010 i prou? I qui sap si en deu anys l'haurem oblidat i fusionat amb records d'altres temporals!

Uns amics de Girona recordaven ahir la gran nevada del dia de Sant Tomàs d'Aquino, de quan la festa dels estudiants encara no s'havia traslladat al 28 de gener. L'hem trobat documentada el 1964, el 7 de març. Es va registrar un gruix de neu no gens menyspreable: dotze centímetres, mig pam, en deien abans, quan tres unces eren cent grams. I temperatures màximes de 6ºC i mínims de 4,2 sota zero.

No serà la primera gran nevada del mes de març de la història. Ni tan sols, l'última, perquè el temps, aquí a la Mediterrània, sempre ha estat boig i, avui, encara més. Recordo neu per Sant Josep, una nevada anecdòtica i tardana. Per explicar-ho a les generacions futures. També hi ha nevades fora de temps, a pic de l'estiu. Un miracle llegendari. El 5 d'agost del 352 va nevar a Roma, al Mont Esquilí, on van aixecar la basílica de Santa Maria la Major. Pel 5 d'agost, feliciteu les Neus.

La majoria de les gran nevades registrades en aquesta riba occidental de la Mediterrània són del mes de gener. De tots els temporals de neu de temps no gaire reculats, destaca la del 30 de gener del 1986. Aquell dia les temperatures glacials, sumades al temporal de neu i pluja, van fer col·lapsar el país: rebentaven canonades, es trencaven els pals d'alta tensió per causa de la pluja gelant, no hi havia electricitat... Registres de neu inferiors als d'ahir. Els grans temporals s'han solgut registrat a mig mes de gener. Les comunicacions van quedar col·lapsades en 18 de gener del 1980 i hi van tornar dotze anys més tard: el 23 de gener del 1992. El temporal de neu també va ser molt intens el 14 de gener del 1985 i en la mateixa data del 1987. El 1985, 1986 i el 1987 formen el trienni del caos meteorològic hivernal.


Tordera denuncia que els Mossos han abandonat 200 persones a la N-II
El Punt 9/3/10

L'Ajuntament de Tordera (Maresme) ha denunciat la desatenció dels Mossos d'Esquadra als més de 200 conductors que aquest dilluns a la nit van quedar atrapats per la neu a la carretera N-II, entre Tordera i Maçanet de la Selva. L'alcalde, Joan Carles Garcia, diu que s'han sentit 'abandonats' pel departament d'Interior i que l'actuació dels Mossos ha estat «deficient». Els conductors atrapats també han mostrat la seva indignació per la desatenció i desinformació dels serveis d'emergència. La majoria han hagut de dormir als cotxes i, el que han tingut més sort, han pogut allotjar-se al restaurant Cal Coix, a Maçanet, o bé en algunes dependències municipals habilitades per l'Ajuntament de Tordera.

La nevada que aquest dilluns ha col·lapsat Catalunya ha deixat aïllades més de 200 persones a la carretera N-II, entre Tordera i Maçanet de la Selva. La circulació per aquesta via es va complicar a partir de dos quarts de dues del migdia i els cotxes i camions que van quedar atrapats per la nevada no han pogut sortir fins aquest dimarts. De fet, alguns encara intenten treure els seus vehicles de la neu.

El més dramàtic d'aquesta situació, segons denuncien les persones atrapades, és la manca de suport dels serveis d'emergència. Durant tota la nit, expliquen, ningú els va portar menjar, ni mantes i tampoc van deixar accedir amics o familiars al lloc dels fets perquè la carretera no era transitable. Les màquines llevaneus no haurien arribat al tram afectat fins ben entrada la matinada.

Un dels camioners atrapats a la N-II, l'Òscar, assegura que els Mossos d'Esquadra «no s'han acostat» a ajudar-los, tot i l'enrenou que s'ha creat arran de la nevada. «Hem passat la nit al camió com hem pogut, ningú ens ha explicat res i tot ho hem anat sabent per la radio», detalla. Aquest dimarts camions de grans dimensions com el de l'Òscar tampoc podien abandonar el lloc perquè la neu no els deixava maniobrar.

Una altra de les desenes de persones que ha passat la nit a la N-II és l'Olga, una veïna de Lloret de Mar (Selva). Explica que va tenir «sort» que una parella de camioner l'acollissin al seu vehicle. «Si hagués passat la nit al meu cotxe m'hagués congelat», assegura. L'Olga lamenta que els Mossos, a més de no informar-los, no els portessin mantes o menjar.

Una sort diferent ha tingut en Roberto i la seva dona, que van quedar atrapats davant el restaurant Cal Coix, a Maçanet de la Selva. Segons explica aquesta parella, els propietaris del local van acollir un centenar de persones en un dels menjadors «Hem dormit en cadires, però hem d'estar molt agraïts a aquest restaurant», comentava en Roberto de camí a casa.

Finalment, els que estaven més a prop del nucli de Tordera, van abandonar el seu cotxe a la carretera i van marxar caminant per poder passar la nit al pavelló municipal o en algun hostal habilitat pel mateix Ajuntament. En Joan Vilà, un professor d'institut de Lloret de Mar que ha dormit al pavelló, assegura que Tordera els ha acollit «molt bé».

L'alcalde, Joan Carles Garcia, explica que finalment han estat un centenar de persones les que han passat la nit acollides per l'Ajuntament. Garcia reconeix que la coordinació amb els Mossos per abordar aquest problema ha estat «complicada» i denuncia que s'han sentit «abandonats». La feina dels Mossos, assegura, ha estat «poca i deficient».

Joan Carles Garcia relata que els Mossos només van actuar per fer un control a la rotonda de Can Bartolí per impedir el pas de vehicles, mentre que tota la tasca de rescat de les persones i informació als afectats l'ha fet l'Ajuntament a través de la Policia Local.

Els agents que van desplaçar-se per atendre les trucades d'emergència dels 200 atrapats a la N-II «van demanar una màquina llevaneus a les dues del migdia i aquesta no va arribar», ha explicat en declaracions a l'ACN Toni Castejón, un portaveu de CCOO. «Van haver de limitar-se a desviar el trànsit a la rotonda de Can Bartolí». Fins aquest punt van desplaçar-se familiars dels atrapats i van tenir lloc «escenes de tensió» que els mateixos policies «troben comprensibles».

«Ni tan sols van poder acostar-se per fer-los arribar menjar, mantes o donar-los més informació», lamenta Castejón. «Són 200 persones que han quedat aïllades a causa d'una nevada anunciada i que durant molt hores han estat esperant una màquina llevaneus», critica el portaveu, que defensa els mossos que van quedar-se «fins a les dotze de la nit» esperant la màquina que els obrís pas.

Castejón assegura que «molts agents es van fer càrrec» de la situació que viu el país i van decidir «fer hores extres». Un esforç que no ha evitat que sobre el cos comencin a ploure les primeres crítiques per la seva actuació durant la nevada. Per al sindicalista aquest fet només posa de manifest de nou «la manca d'efectius». «Són necessaris més agents al cos i estem farts de demanar-ho», denuncia.

Des de Protecció Civil se subratlla que la N-II és una via de titularitat estatal i, per tant, és l'Estat l'òrgan que ha de garantir que la seva circulació. En aquests moments la Unitat d'Emergències té dos llevaneus sobre la N-II i està intentant restablir la normalitat a la via. De moment, això no és possible ja que moltes persones han abandonat els cotxes a la carretera i han marxat caminant. Aquesta decisió fa més lentes les tasques de neteja de la neu.

El subministrament elèctric torna amb comptagotes als pobles del nord del Maresme
El Punt 9/3/10

Els municipis del nord de la comarca es van recuperar ahir molt lentament del tall en el subministrament elèctric. La desconnexió de la línea de transport de 220 kV entre Vic i Juià de Red Eléctrica de España (REE) de dilluns com a conseqüència del temporal va afectar la xarxa subsidiària d'Endesa que donava servei majoritàriament a la demarcació de Girona, però que també arriba al Maresme. Així, municipis com Canet de Mar, Calella, Pineda i Tordera van quedar-se a les fosques a la tarda del dia 8. Calella i Canet van començar a recuperar el subministrament a partir de les tres de la matinada d'ahir, però fins a la tarda no es va considerar restablerts del tot. L'hospital comarcal Sant Jaume de Calella es va veure obligat a treballar al matí amb generadors de corrent i anul·lar algunes visites per als propers dies. Els pocs hotels que obren tot l'any a la ciutat també van haver de fer mans i mànigues per garantir l'electricitat en els seus establiments.

Al polígon industrial de Mas Roger de Pineda força indústries no van poder treballar perquè no van tenir electricitat durant tot el dia i alguns industrials ja parlaven d'interposar una denúncia contra Endesa. Pel que fa a Canet, als problemes de la llum cal afegir-hi el de les connexions via telèfon mòbil que també van quedar molt afectades fins ahir a la tarda.

A Tordera, totes les urbanitzacions menys Mas Reixach es van mantenir ahir sense subministrament elèctric, a banda de part del veïnat de Sant Pere i el polígon industrial de Can Verdalet i alguns masies aïllades. Segons les estimacions fetes per l'Ajuntament es tracta d'unes 4.000 persones. A Sant Cebrià de Vallalta, policia local i ADF van treballar durant tot el dia per resoldre els incidents relacionats amb la caiguda d'arbres sobre línies elèctriques, especialment a les urbanitzacions de Can Palau, Can Domènech i Castellar d'Índies. Es preveia que com a màxim dimecres al matí l'electricitat estaria restablerta a tot el municipi. També les urbanitzacions de Santa Susanna van ser les més perjudicades pels talls de llum.

Hivernacles destrossats a l'Alt Maresme i collites pendents que no hi hagi glaçades aquesta nit
El Punt 9/3/10

Més d'una desena d'hivernacles afectats en diferent grau és el balanç provisional del pas del temporal de vent i neu pels conreus de l'Alt Maresme. En la majoria de casos ha estat el pes de la neu el que ha doblegat els ferros i ha fet malbé una estructura que ha quedat inservible. Des de la Cooperativa Conca de la Tordera, ubicada a Palafolls, el seu responsable, Joan Grimal, explicava que ja s'ha fet arribar als departament d'Agricultura la llista amb els desperfectes. «Molts d'aquests hivernacles ja no es podran tornar a utilitzar i els seus propietaris pateixen perquè les estructures guardaven els conreus de primavera, que ara es poden quedar exposats al fred i al gel», avançava. En aquest mateix sentit, Grimal explicava que les plantes d'horta plantades a l'exterior i que ja són productes d'hivern, com escaroles, enciams i faves, han quedat colgades per la neu. «Si tenim sort i no glaça les podrem salvar totes, ara si el temps no ens acompanya ho tindrem ben magre», assenyalava. La zona de conreus afectada s'estén pels municipis de Palafolls, Malgrat de Mar, Tordera i Santa Susanna, entre d'altres.

El fort onatge deixa sense platja la zona de Sant Simó de Mataró
El Punt 9/3/10

La platja de Sant Simó de Mataró no ha aguantat les envestides del temporal. El mar ha engolit desenes de metres de sorra arrel del fort onatge. La resta de platges de la capital també han patit les conseqüències del temporal, però amb menys intensitat. Deixant de banda el litoral, Mataró ha començat a recuperar pràcticament la normalitat després de la nevada. El Pla Bàsic d'Emergències, activat des d'ahir al migdia en fase d'emergència, ha passat aquest matí a fase d'alerta. Des de l'Ajuntament, però, s'explica que les prioritats del servei de Protecció Civil han estat en tot moment garantir la seguretat de les persones, la cobertura del transport públic a tota la ciutat, l'accés a l'hospital de Mataró i facilitar l'accés dels veïns a les urbanitzacions, les zones més afectades per la neu. L'únic incident destacat va passar a la pista poliesportiva del barri de la Llàntia, que ha patit alguns desperfectes. En aquest sentit, el sostre del pavelló ha cedit al pes de la neu que s'hi havia acumulat.

El servei de manteniment ha estat treballant quasi tota la nit per retirar la neu dels vials de les urbanitzacions i repartint sal per evitar que la neu glaci. Malgrat això, en alguns punts de la serralada hi havia gel i els veïns han tingut alguns problemes per sortir de casa seva. Pel que fa a les incidències, la Policia Local de Mataró ha hagut d'actuar per retirar cables elèctric i telefònics que havien quedat penjant durant el temporal i ha retirar branques i arbres que havien caigut, sobretot a la part alta de la ciutat i al Parc Forestal. El servei del Mataró Bus, que ahir es va haver d'interrompre, avui torna a funcionar amb total normalitat.

Només dues persones han passat la nit a l'alberg d'acollida que va obrir la Creu Roja a les instal·lacions del carrer Energia. L'Ajuntament també ha explicat que les oficines i el telèfon d'atenció ciutadana 010 van rebre durant la tarda d'ahir 354 trucades de ciutadans, sobretot per demanar informar sobre la situació d'alguns vials.

Arenys perd la platja de la Musclera per culpa del temporal de vent
El Punt 9/3/10

La platja de la Musclera d'Arenys de Mar, una de les més utilitzades pels banyistes, ha desaparegut pràcticament arrel del fort onatge que s'ha anat menjant la sorra fins a l'espai on habitualment hi aparquen els vehicles. El mar ha engolit desenes de metres i ha deixat dins de l'aigua alguns dels serveis, com ara dutxes i els accessos per a minusvàlids. Dels 75 metres de fondària de què disposa la platja, amb prou feines n'hi queden una trentena. La resta de platges del municipi també han patit les conseqüències del temporal, però segons fonts municipals «amb menys intensitat».

Arenys de Mar, però no ha estat l'únic municipi de costa al qual el mal temps marítim ha passat factura. A Pineda de Mar les onades han inutilitzat la majoria d'accessos a la platja i fins i tot s'ha hagut de tancar al trànsit de vehicles un tram del passeig Marítim entre Santiago Rusiñol i Roger de Llúria. Des de l'Ajuntament es recomana als ciutadans que no s'aproximin a la platja pere evitar accidents.

Pel que fa a Santa Susanna, la platja de les Palmeres també ha reculat per l'efecte de les onades. Onades que també s'han aproximat massa a l'estació nàutica i han deixat pràcticament intransitable el camí paral·lel a la via del tren.

S'ensorra una fàbrica antiga al polígon industrial de Can Patalina de Malgrat
El Punt 9/3/10

Una antiga fàbrica ubicada en el polígon industrial de Can Patalina de Malgrat es va ensorrar ahir com a conseqüència de la neu acumulada al sostre. Fonts de la policia local van confirmar que tot i l'espectacularitat de l'incident no s'havien hagut de lamentar víctimes igual que en els dos episodis semblants de caiguda de teulades també ocorreguts al municipi.

Precisament les conseqüències del temporal de vent i neu que va afectar dilluns a la comarca encara es deixaven veure ahir a la urbanització de Ciutat Jardí de Palafolls on les cases de la part alta continuaven aquesta tarda aïllades a l'espera de l'arribada de màquines llevaneus o, retroexcavadores que puguessin netejar els accessos. Molts dels veïns d'aquesta urbanització es van mostrar ahir queixosos perquè consideraven que els serveis d'emergències els havien deixat sols «en unes condicions pèssimes».

La neu emblanquina Malgrat de Mar
Malgrat Confidencial 8/3/10


Finalment s’han acomplert -i superat- totes les previsions. Aquesta matinada s’han deixat veure les primeres i tímides volves de neu. No ha estat, però, fins a aquest migdia que el temporal de neu i vent ha començat a caure amb intensitat a Malgrat de Mar. Les temperatures – de fins a un grau sota zero- han permès que la neu quallés. La situació que ha posat en alerta els serveis d’emergències per si havien d’actuar en cas de produir-se alguna incidència. Cosa que, fins el moment i segons la Policia Local de Malgrat de Mar, no ha estat així.
La neu ha deixat les imatges típiques com teulades i carrers emblanquinats. Però a banda de les imatges bucòliques cal tenir en compte els diversos factors de risc com a conseqüència del temporal de vent i neu. Com és habitual en aquests casos, cal extremar al màxim les precaucions i utilitzar el vehicle només si és estrictament necessari.

Pineda de Mar té activat el Pla d'Emergència
Malgrat Confidencial 8/3/10

Pineda de Mar té activat el pla d’actuació municipal d’emergència degut a la forta nevada que cau al municipi des d’aquest matí.
En el marc d’aquest pla, s’han anul·lat les classes a totes les escoles i s’ha activat un telèfon específic per a urgències derivades del temporal. És el 937629600. També s’ha posat en marxa un protocol d’informació que consisteix en anar facilitant noves dades als mitjans de la zona i en anar emetent butlletins cada mitja hora des de l’emissora de ràdio municipal.
Els pinedencs i pinedenques han de posar-se en contacte amb la Policia Local en cas que no puguin accedir a casa seva degut a l’estat de les carreteres i camins o a l’acumulació de neu. Aquesta advertència va dirigida sobretot als veïns d’urbanitzacions que poden ser els que tinguin més difícil l’accés a les seves llars. En els casos que no disposin d’una alternativa- com passar la nit prop de la feina o bé a casa de familiars o amics- l’Ajuntament els facilitarà allotjament.

El consistori incideix en les següents recomanacions:
-No s’ha de sortir de casa.
-Si és imprescindible sortir al carrer, cal fer-ho ben abrigat i preparat pel temporal i caminar amb precaució per evitar possibles relliscades, sobretot a la nit quan es preveu un descens de les temperatures i quees puguin formar plaques de gel
-Sempre s’ha d’anar amb telèfon mòbil per poder avisar algú si hi hagués algun problema.
-S’han d’evitar especialment els desplaçaments amb vehicle privat. En cas que siguin inevitables, cal revisar pneumàtics i frens i assegurar-se de tenir cadenes. També cal consultar o sol·licitar informació de l’estat de les carreteres i la situació meteorològica.
- Cal estar pendent dels mitjans de comunicació de la zona per a mantenir-se degudament informat de l’evolució, les conseqüències del temporal i les recomanacions de les autoritats.
- No pujar a la muntanya a peu ni amb vehicle.
- Prestar atenció i respectar qualsevol indicació de la Policia Local i altres cossos autoritzats.

Màxima alerta pel temporal de neu i vent
Malgrat Confidencial 8/3/10

(Vídeo)

Molta neu, fort vent i temperatures sota zero. Malgrat de Mar està cobert d’una considerable capa blanca. I és només un exemple, ja que la situació és la mateixa a tot l’Alt Maresme i la Selva Marítima. Han estat pocs els que aquesta tarda de dilluns s’han atrevit a sortir al carrer. De fet, Protecció Civil recomana evitar-ho en la mesura del possible i alerta que el temporal i la neu van a més. El consell és també per als cotxes. De moment poden circular amb relativa tranquil•litat pels carrers planers del municipi. Sortir a la carretera, però, és molt més arriscat i temerari fer-ho sense cadenes. A l’hora de redactar aquesta notícia, el Servei Català de Trànsit alerta que l’autopista C-32 entre Palafolls i Calella està tallada en ambdós sentits des del quilòmetre 123 fins al 131. De la mateixa manera hi ha vies locals impracticables i afectacions al transport públic tant per carretera com el ferroviari. També cal extremar les precaucions arran de mar pel fort onatge. Una altra cosa a fer és treure els objectes de terrasses i balcons o assegurar-los bé perquè no puguin caure. Cal anar amb compte també amb les plaques de neu que es desprenen de les teulades i amb les de gel que es formen al terra. Pel que fa a les escoles de l’àrea de La Tordera, n’hi ha que ni tan sols han obert davant el panorama d’aquest matí. Les que ho han fet, han donat via lliure als pares i mares perquè anessin a recollir els seus fills quan poguessin. Els serveis d’emergències -policia i bombers- estan atenent diversos incidents provocats pel temporal i reiteren la recomanació de quedar-se a casa.

Torna la calma
Malgrat Confidencial 9/3/10

En el darrer comunicat rebut pel servei de Protecció Civil de Catalunya -a les quatre de la matinada- s’explica que més de 3.000 persones, afectades per l’intens temporal de neu i vent a la xarxa viària i ferroviària, han estat acollides en espais municipals que s’han habilitat en diferents localitats de Girona i Sant Celoni.
Entre els afectats, s’han repartit mantes i se’ls ha donat de menjar i beure.
Com a resultat del temporal, els Bombers han hagut de realitzar gairebé 1.000 serveis d’emergència. Quatre màquines llevaneus de l’exèrcit s’han afegit a les tasques de neteja de les carreteres, per retirar la neu acumulada -en alguns punts de fins a 60 centímetres de gruix-.

El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) han atès varis casos on han hagut de subministrar de manera urgent medicaments. També han ajudat al trasllat de malalts o persones depenents d’equips d’oxígen.
D’altra banda, tècnics de la companyia elèctrica han iniciat els treballs de reparació de les línies malmeses pel temporal, que ha deixat sense subministrament a més de 200.000 abonats.
Aquest dimarts, la previsió meteorològica indica que el temporal comença a remetre, tot i això es recomana reduir els desplaçaments i mantenir al màxim les mesures de seguretat i precaució.
Per a qualsevol emergència es pot trucar al 112.

Una nau del polígon industrial de Malgrat de Mar ensorrada i urbanitzacions aïllades entre les conseqüències del temporal
Malgrat Confidencial 9/3/10

(Vídeo)

L’esfondrament d’una nau del polígon de Malgrat de Mar ha estat una de les conseqüències més impactants del temporal de neu i vent al municipi. Afortunadament estava buida.La neu també ha fet caure un parell de teulades de cases particulars. Tampoc ha resultat ningú ferit.
El temporal va arrencar molts arbres com un de l’avinguda de Tarragona.
El sol d’aquest matí de dimarts ha facilitat les tasques per tornar a la normalitat. Molts veïns treien la neu de davant les seves cases pala en mà. Els operaris de la brigada municipal feien el mateix a carrers i places.
Per alguns el temporal ha tingut efectes positius: els nens i nenes han pogut gaudir de la neu ja que aquest matí, a Malgrat de Mar, tampoc hi ha hagut escola.
Pel que fa a les carreteres, el caos d’ahir s’ha anat esvaint. A primera hora calia anar amb compte amb les plaques de gel. Després, el sol les ha anat desfent i ja s’ha pogut circular amb més tranquil·litat
Els qui també han patit les conseqüències del temporal han estat els veïns de les urbanitzacions com la de Ciutat Jardí, que ha quedat completament aïllats. Alguns veïns han hagut de deixar el cotxe a Sant Genís i arribar a casa seva a peu. Les cases han passat la nit sense electricitat ni telèfon.
Aquest matí encara no tenien llum ni telèfon ja que hi ha molts pals caiguts. Diuen que encara no ha vingut ningú de les companyies a comprovar els desperfectes. Ells mateixos també han hagut de treballar en la retirada de neu i d’arbres caiguts.
La neu també ha deixat imatges de postal per al record d’una nevada que ja ha forma part de la història.

LA NEU CAU AMB FORÇA A LES URBANITZACIONS ROCA-ROSSA, CAN CAMPS I HORTSAVINYÀ.
Ràdio Tordera 8/3/10


La policia local de Tordera, està actuant en aquest moment davant l’onada de fred i neu que ha arribat a Tordera, deixant nevades intenses a la zona d’hortsavinyà, les urbanitzacions de Rocarrossa i Can Camps. La Brigada municipal i la Policia local han estat treballant al llarg d’aquest matí per condicionar les àrees afectades. En aquest moments, es necessiten cadenes per accedir en aquestes urbanitzacions. Les màquines estan retirant la neu dels carrers i camins per facilitar-ne la circulació, i s’hi ha tirat sal, per prevenir les glaçades. L’inspector de la policia local de Tordera, Jordi Casas ens explica quina és la situació.

Alguns veïns de la zona indiquen que han caigut uns 20 centímetres de neu. La policia local fa algunes recomanacions davant la situació meteorològica.

El dispositiu que s’ha posat en marxa a causa del temporal de neu segueix activat a fi de resoldre les conseqüències del mal temps. La policia local ha demanat precaució a la carretera en motiu del fort vent.

ES SUSPENEN LES CLASSES DE TOTES LES ESCOLES DE TORDERA.
Ràdio Tordera 8/3/10


La regidoria d’ensenyament de l’ajuntament de Tordera informa que davant el fort temporal de neu, es suspenen demà les classes a totes les escoles de Tordera. La regidora, Maria Angels Cayro explica la decisió que s’ha pres.

Aquest matí ja moltes escoles han suspès les classes, davant la situació meteorològica.

LA NEU QUALLA A TORDERA I OBLIGA A TANCAR ELS ACCESSOS A LES URBANITZACIONS DE CAN CAMPS, ROCA ROSA I HORTSAVINYÀ.
Ràdio Tordera 8/3/10



La neu està quallant a Tordera. Els carrers presenten una imatge que feia molts anys que no es veia. En aquest moments, algunes zones del nucli urbà presenten gruixos de fins 5 centímetres. La Policia Local de Tordera ha activat a primera hora d’aquest matí el pla Neucat per risc de neu. Des de primera hora del matí ha quedat suspès el transport a les urbanitzacions i de cara a demà es suspèn el servei de transport escolar.

Segons ha comunicat la Policia Local s’han tancat els accessos a les urbanitzacions de Can Camps, Roca Rossa i Hortsavinyà degut a la gran quantitat de neu caiguda.

Així mateix, una màquina llevaneus està treballant als accessos de les urbanitzacions d’Àgora Parc, Terra Brava, Tordera Parc i Mas Mora. Per circular per qualsevol d’aquestes urbanitzacions, la Policia Local recomana dur cadenes. L’autopista AP-7 està tallada entre Maçanet de la selva - la jonquera i l’autopista del Maresme entre Palafolls i Calella. En aquest moments també hi ha problemes per circular a la N-II i la carretera Gi-600 entre Tordera i Blanes. Escoltem l’inspector de la policia, Jordi Casas.

Davant aquestes circumstàncies meteorològiques, la Policia Local recomana no utilitzar els vehicles si no és imprescindible i circular amb precaució.

Per a qualsevol incidència o més informació cal trucar a la Policia Local de Tordera, telf. 937640615.

UNES 200 PERSONES QUEDEN ATRAPADES EN UNA GASOLINERA DE TORDERA PEL TEMPORAL.
Ràdio Tordera 8/3/10



Unes 200 persones van quedar atrapades ahir des de les dues del migdia en una gasolinera de Tordera , a causa del temporal de neu. Les màquines llevaneu no els van obert el pas, però a la nit la Policia Local del poble intentava arriba amb tot terrenys al lloc, conegut com a Can Coix i situat al quilòmetre 686 de la N-II, entre Tordera i Santa Coloma. Lamentaven que estaven sense aigua i menjar ni res per abrigar-se, a la vegada que els Mossos d’Esquadra, que estan a la rotonda de Can Bartolí, no deixaven passar per precaució els que intenten anar a buscar els atrapats a la benzinera. Així, els 200 afectats possiblement hauran de dormir a la gasolinera.

EL TEMPORAL OBLIGA A RESCATAR UNA SETANTENA DE PERSONES DE LA CARRETERA N-II.
Ràdio Tordera 9/3/10

El col·lapse i caos viscut ahir a les carreteres torderenques, va obligar a la policia local ha rescatar els conductors dels vehicles atrapats a la N-II, i allotjar-los en diversos punts de la població per passar la nit. En total es van acollir una setantena de persones.
La regidora de seguretat, Silvia Català ens explicava la situació viscuda.

Un dels afectats, veí de Girona ens explicava la seva experiència.

En aquest moments, continuen tallades totes les carreteres direcció Girona. Segons ha informat la policia local, els accessos a les urbanitzacions ja són transitables. Tot i això, alguns carrers d’aquestes urbanitzacions presenten arbres en mig de la via i cables de llum i telèfon

HISTÒRIES DEL TEMPORAL.
Ràdio Tordera 9/3/10

El temporal de neu i fred ha deixat nombroses histories i experiències entre els torderencs. Ràdio Tordera ha pogut recollir algunes d’elles. Molts ciutadans es van trobar ahir aïllats per la neu i en situacions molt difícils.

Cal recordar que durant la nit-matinada, la policia local i regidors del consistori van haver de recollir molts conductors que es trobaven aïllats a la N-II.

CONTINUEN LES TASQUES DE NETEJA DE LA NEU. L’ALCALDE DEMANA PACIÈNCIA ALS CIUTADANS PER RESTABLIR LA NORMALITAT.
Ràdio Tordera 9/3/10


L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia ha demanat paciència als ciutadans, per intentar restablir la normalitat en el municipi. En aquest moments es continua treballant a les urbanitzacions i carreteres del terme municipal, per resoldre els problemes ocasionats per la neu. Les dificultats es concentra en les urbanitzacions.

Joan Carles Garcia alerta davant les glaçades que es poden produir durant les properes hores.

En aquest moments cal recordar que està restablerta la circulació a l’autopista AP-7 direcció la Jonquera. La N-II continua tallada direcció Girona, els cotxes son desviats a la rotonda de Can Bartolí.

TORDERA INTENTA RECUPERAR LA NORMALITAT DESPRÉS DE LA NEVADA.
Ràdio Tordera 9/3/10



La situació viaria va millorant. La Nacional II ja està oberta en les dues direccions, així com l’autopista del Maresme. L’AP-7 es troba oberta tant direcció girona com Barcelona. En aquest moment és transitable La carretera de Fogars i la de Sant Pere a Hostalric, tot i que es demana precaució. La carretera de Tordera a Blanes també és transitable, tot i que de Lloret a Tossa està tallat.

A Tordera s’ha suspès el transport a les urbanitzacions mentre que el bus hospitalari fins a Calella funciona amb normalitat.

Pel que fa els accessos a les urbanitzacions. Tordera Parc, Terra Brava, Sant Daniel, Niagara Parc, Agora Parc, Les Farreres els accessos són transitables. A mas mora s’ esta treballant en aquest moments i des de les farreres a Sant Llop, s’esta treballant per retirar fins a 1 metre de neu dels camins.

Dintre urbanitzacions l’Ajuntament té coneixement de nombrosos problemes: gruixos de neus de fins a un metre, cables caiguts (llum i telèfon), arbres enmig de la calçada.Des de primera hora del matí sis màquines treballen per fer accessibles els carrers a les urbanitzacions. Així mateix, la brigada municipal s’encarrega de la neteja de vorals i la retirada d’arbres caiguts.
Les companyies de serveis estan treballant per resoldre el subministrament elèctric que afecta unes 4000 persones a Tordera.

Des de fa aproximadament 24 hores la Policia Local ha atès 1002 requeriments de ciutadans.

Aquesta nit l’Ajuntament ha habilitat tres espais perquè una setantena de persones atrapades als cotxes aturats a la N-II poguessin passar la nit sota cobert. La Policia Local ha informat que s’ha atès una persona en estat d’hipotèrmia que ha estat atesa a l’ABS de Tordera. Durant el matí la Policia Local i els cotxes de la flota de l’Ajuntament estan traslladant les persones que aquesta nit han passat la nit allotjats als tres espais habituats pel consistori fins al lloc on tenien els seus vehicles.

El temporal col·lapsa la comarca
Diari Maresme 8/3/10



Pineda de Mar. Foto: Jordi Gras

Davant les condicions meteorològiques i les recomanacions de les policies locals, el Consell Comarcal del Maresme ha decidit suspendre el servei de transport escolar la tarda de dilluns en els municipis de Tordera, Malgrat de Mar, Palafolls, Sant Iscle de Vallalta i Sant Cebrià de Vallalta.

D’altra banda, les escoles de Dosrius han anul·lat les classes des del matí de dilluns per recomació de la policia local.

Està previst que el Consell Comarcal del Maresme mantingui els serveis habituals de transport escolar pel matí de dimarts, a no ser que es produeixi alguna situació concreta de perill en alguna ruta.

Per la seva part, el consistori de Pineda de Mar ha activat una pla d’actuació municipal d’emergència per fer front a la nevada i ha habilitat un telèfon d’urgència: 93.762.96.00.

A Tordera, unes 200 persones han quedat atrapades des de les dues del migdia a una benzinera de la zona de Can Coix, al quilòmetre 686 de la N-II, segons informa l’ACN. No hi ha cap ferit.

Problemes amb la llum. La desconnexió de la línia de transport d’alta tensió de Red Eléctrica de España ha deixat sense llum a la ciutat de Girona, però també ha causat problemes a municipis de l’Alt Maresme, com Tordera, Malgrat, Pineda i Calella, on alguns usuaris no tenen llum des de les sis de la tarda.

Els pescadors, a casa. El temporal marítim ha obligat els pescadors de la comarca a quedar-se a terra. Al port d’Arenys de Mar la majoria no han pogut treballar perquè, a més de les dificultats causades pel fort vent i la neu, han tingut que acollir moltes embarcacions del port de Blanes que, per precaució, van ser traslladades diumenge.

Dilluns blanc i complicat
Diari Maresme 9/3/10


Foto: Diari Maresme

El temporal de neu d’aquest dilluns 8 de març ha col·lapsat el Maresme i gairebé tota Catalunya. Ahir al vespre, la neu va deixar de caure però aquest dimarts continuaran els episodis de forts vents, mala mar i una baixada generalitzada de les temperatures. Aquest descens tèrmic pot provocar glaç a les carreteres, motiu per al qual Protecció Civil ha demanat la màxima precaució.

Al Maresme, el temporal també ha afectat les xarxes viàries i la circulació dels trens de Rodalies que quan es va restablir va haver de circular en algun tram per via única a causa dels forts onatges. També ha hagut talls en el subministrament elèctric, com per exemple a Calella, on la llum se’n va anar sobre un quart de set de la tarda i encara no s’ha restablert en algunes zones del Maresme. Aquest fet ha obligat a algunes escoles a no obrir les aules aquest dimarts al matí. Com a contrast, la neu va arribar a les platges del Maresme, deixant una insòlita, bonica i poc habitual estampa a la comarca.

Port d’Arenys

D’altra banda, una vintena d’embarcacions de pesca del Port de Blanes es troben refugiats al Port d’Arenys per evitar el temporal. Aquests pesquers de gran tonatge s’hi van desplaçar diumenge passat en tractar-se d’un port molt més segur que el de Blanes davant els temporals. A més, els pescadors han suspès tota la seva activitat a l’espera de la millora del temps. Cal recordar que Protecció Civil ha advertit d’onades Un dels mariners, en Josep Pous, en declaracions a l’ACN, ha explicat que “és impossible sortir a pescar” i, a més, ha augurat que la situació d’inactivitat es mantindrà almenys fins el proper dimecres. Cal recordar que Protecció Civil a l’Alt i al Baix Empordà, la Selva i Maresme, on les onades podrien superar els 5 metres d’alçada.

La floracio dels albercocs en perill per la gelades
Treballant la terra. 9/3/10


avui estan previstes gelades que poden malbaratar la floració d'aquest any