dimarts, 9 de novembre del 2010

Si tens molta pasta, les lleis per a la protecció del Medi Natural no van amb tu... Can Juncadella (Lloret de Mar) 8/11/10...

I és que en matèria de Medi Natural i Política Territorial, qui mana és la pasta, no les titelles de l'administració...
.
Els amos de Can Juncadella de Lloret fan propòsit d'esmena
El Punt 8/11/10
.
El paratge, en zona PEIN, va a nom de la societat Flinder Data, propietat de l'exprimer ministre del Kazakhstan
.
Han contractat un equip de tècnics per resoldre els expedients que tenen oberts
.

La finca de Can Juncadella , des de la platja de Canyelles, amb l'edifici principal en segon terme i la caseta de la platja. Foto: N.F.
.

El paratge de Can Juncadella forma part del PEIN des del 2004
.

Els propietaris de Can Juncadella, a Lloret de Mar, volen tenir enllestit en el termini màxim d'un mes els projectes per legalitzar les obres que van començar irregularment i que tenen aturades per expedients, i en el cas que no es puguin legalitzar, enderrocar-les. La propietat de Can Juncadella –que sempre ha estat envoltada d'un cert misteri– va a nom de l'empresa Flinder Data SL, formada per empresaris del Kazakhstan. Darrere l'empresa, hi ha l'exprimer ministre del Kazakhstan i amo de l'equip Astana de ciclisme, Daniyal Akhmetov.


Una empresa assessora que fa de portaveu dels propietaris de Can Juncadella va explicar a aquest diari que els representats són conscients que no han fet les coses bé en moltes actuacions, però ho atribueixen al fet que al seu país el funcionament és radicalment diferent. A més, volen “adaptar-se” a la població de Lloret i col·laborar en el que sigui necessari, en una nova etapa que passa primer per resoldre els expedients que tenen oberts, bé mirant de legalitzar el que es pot, bé enderrocant el que no sigui legalitzable. “Ells no vénen a buscar problemes. Si han fet coses malament ha estat per desconeixement, no per mala fe, i s'està treballant per arreglar-ho”, va manifestar el representant de Flinder Data.


L'empresa kazakha ha contractat un equip de tècnics per treballar en els expedients que tenen oberts, i en el termini màxim d'un mes els haurien de tenir resolts. En concret, de deu actuacions que s'han fet a la finca, sis tenen expedient obert.


Les activitats a la finca de Can Juncadella han aixecat molta polèmica tant entre els grups de l'oposició de l'Ajuntament com entre entitats locals, com SOS Lloret. Algunes de les actuacions denunciades per SOS Lloret, com ara tapar amb sorra cala des Rajols i posar-hi una escala, són un misteri per als representants de Flinder Data. “No sabem qui ho va fer, però no va ser a petició dels nostres clients, a més és una bestiesa perquè la sorra allà no podia durar-hi més d'un dia”, va explicar aquest representant.


El mateix representant també destaca la feina que han fet els propietaris per mantenir la finca en condicions. “Els bombers i la policia ens han felicitat perquè la finca està impecablement neta”. La finca, originàriament de la família Juncadella, va ser comprada per una empresa japonesa el 1968. Llavors tenia la qualificació d'urbana, però el 1992 es van iniciar els tràmits perquè formés part del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i va passar a ser-ho definitivament el 14 de desembre del 2004. En aquell any també va passar de mans de l'empresa japonesa a la del Kazakhstan.
.
198.344
metres quadrats
és la superfície total de la finca originària, segons el cadastre


10
són les actuacions
que es recullen en un informe de l'Ajuntament, de les quals sis tenen un expedient obert
.

Medi Ambient porta al jutjat les actuacions que s'han fet a la finca
El Punt 8/11/10
.
El Departament va encarregar un informe al Cos d'Agents Rurals (CAR), que també ha estat tramès a la Fiscalia per possible delicte mediambiental
.

Vista aèria de la propietat
.

Entrada a la porpietat
.


El Departament de Medi Ambient de la Generalitat a Girona ha denunciat al jutjat de Blanes les actuacions que s'han fet a la finca, arran d'un informe que va elaborar el mes d'agost el Cos d'Agents Rurals i que va trametre també a la Fiscalia de Medi Ambient.


A l'atestat els agents informen que els vigilants de la finca no els van deixar entrar a fer la inspecció al·legant que hi havia personalitats polítiques que calia protegir. Els agents rurals van fer una inspecció des de l'aire, en què van constatar que hi havia una sèrie d'edificacions que Medi Ambient desconeixia, com ara una piscina i un camp de futbol.


Els grups de l'oposició a l'Ajuntament de Lloret han criticat el que consideren un tracte de favor cap als propietaris de la finca, però el regidor d'Urbanisme, Josep Valls, ho nega amb rotunditat: “No n'hi ha cap. I no n'hi ha prou amb dir que n'hi ha; s'ha d'argumentar. Hem obert expedients, i els que no es puguin resoldre acabaran amb sanció. Que diguin quin expedient ha quedat arxivat”, diu.


Per Jordi Orobitg (ERC), l'Ajuntament ha beneficiat “per acció o per omissió” els amos de la finca, i creu que el conveni que es va signar per tancar el GR a canvi d'arreglar el camí de ronda és “incomprensible” i lesiu per a Lloret. Per Joaquim Teixidor (GRILL) un altre factor que ha contribuït a alimentar la idea de tracte de favor és el secretisme amb què s'ha envoltat el que fa referència a la finca.