L'estat de l'alguer de Mataró és “en general” estable
El Punt Avui 23/6/2016
Tot i la regressió de la presència de posidònia en alguns punts, la salut del conjunt d'aquesta zona aquàtica es manté
Fa 20 anys que es porten a terme estudis periòdics per establir-ne les condicions de conservació
LLUÍS ARCAL - MATARÓ
“L'estat de l'alguer de Mataró és en general estable.” Amb aquesta frase tranquil·litzadora, Gregori Muñoz, coordinador de l'estudi de l'alguer de Mataró, va resumir la salut d'un element natural de primer ordre que es troba davant de les costes de Mataró.
Aquesta diagnosi coincideix amb el vintè aniversari de les sessions d'estudi que es fan periòdicament d'aquestes praderes marines on la protagonista absoluta és la planta aquàtica coneguda com a posidònia. Muñoz va explicar que l'estudi de l'estat de les 700 hectàrees d'alguer es fa a partir de les dades que es recullen en les tres estacions repartides per aquesta superfície, situades en diversos punts de fondària. “Tot i la regressió detectada en alguns punts –dues de les tres estacions–, en conjunt podem afirmar que hi ha una estabilitat”, va comentar el coordinador de l'estudi. Concretament, aquesta regressió afecta dues de les tres estacions d'estudi, i s'ha calculat que representa uns 130 centímetres. Per contra, la tercera estació presenta un avanç en el límit de quasi 8 centímetres de mitjana.
Tot i això, Muñoz va voler subratllar que “Mataró pot estar ben orgullosa del litoral que té” i va comentar que “la situació general respecte a les dades del 2014 indica que ha millorat”. En aquest sentit, el coordinador va posar com a exemple la zona d'alguer que hi ha davant del restaurant Pins Mar, a tocar de Llavaneres: “En aquesta franja s'hi han arribat a detectar nacres –el molusc més gran del Mediterrani– i això és una bona notícia”, va dir.
De cara al futur manteniment d'aquesta zona aquàtica, Muñoz va apel·lar a “tenir cura de la qualitat del medi” i va posar com a exemple el tractament de les aigües abans de llençar-les al mar. “Si la planta hi és això indica que la qualitat és bona”, va reblar el coordinador.
Per la seva banda, la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Mataró, Núria Calpe (CiU), va manifestar la voluntat de continuar l'estudi de l'alguer. “Tenim un tresor aquí davant que és comparable al de les illes Medes”, va assenyalar la regidora, que va recordar que la praderia aquàtica està catalogada per la Generalitat com a zona d'especial conservació. Calpe també es va mostrar partidària de “donar a conèixer més aquest alguer, ja que per a molts és desconegut”.
LA FRASE
Tot i la regressió detectada en alguns punts, en conjunt podem afirmar que hi ha una estabilitat
Gregori Muñoz
COORDINADOR DE L'ESTUDI DE L'ALGUER DE MATARÓ
dijous, 23 de juny del 2016
L'estat de l'alguer de Mataró és “en general” estable. El Punt Avui 23/6/2016
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada