dijous, 23 de juny del 2016

Nou cas de furtivisme de fauna salvatge amb presumpte enverinament al Maresme. Gencat 23/6/2016

Nou cas de furtivisme de fauna salvatge amb presumpte enverinament al Maresme
Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació 23/6/2016

 Fotografia de la geneta enverinada

Agents Rurals van comissar un important arsenal d’arts prohibits de caça
 
Membres del cos d’Agents Rurals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han culminat una nova actuació de lluita contra el furtivisme i mort de fauna salvatge presumptament relacionada amb l’ús de verins al municipi de Vilassar de Dalt (Maresme).
 
L’actuació es va iniciar a principis de setmana, arran de l’obertura d’una incidència de trobada d’unes restes cadavèriques de fauna salvatge presumptament enverinada, pertanyents a un exemplar de geneta. Davant la sospita que aquests fets poguessin estar relacionats amb la finalitat d’eliminar diversos animals depredadors a la zona mitjançant la caça furtiva, es va establir un operatiu d’investigació i vigilància. Tanmateix, davant la possibilitat que aquests fets poguessin estar relacionats amb l’ús de verins, el servei de vigilància es va incrementar, ja que aquesta zona està situada a prop del poble i és freqüentada per ciutadans que hi passegen gossos. En aquest servei de vigilància es va poder identificar el presumpte enverinador.
 
Finalment, els agents van recollir, precintar i custodiar l’exemplar mort, juntament amb d’altres proves trobades a la zona. També es van intervenir diversos esquers presumptaments enverinats i tot un important arsenal per a la pràctica del furtivisme: 20 ballestes, 4 gàbies trampa per a la captura d’ocells, 1 gàbia trampa per a mamífers, 5 xarxes japoneses invisibles més 1 escopeta de balins. Tots són arts de caça prohibits i van ser retirats de la zona a fi d’evitar la mort tant de fauna silvestre com de gossos dels veïns. A part, es va efectuar una inspecció ocular a les instal·lacions en presència de la persona, que va ser identificada, fet que va permetre localitzar i recollir més proves indiciàries de l’ús de verins contra la fauna salvatge.
 
Es dóna el cas que el lloc dels fets es troba localitzat molt a prop de l'Espai d'Interès Natural protegit del Parc de la Serralada Litoral, cosa que podia comportar que la fauna salvatge que hi habita es veiés afectada per aquesta pràctica delictiva.
 
D'aquests fets, presumptament delictius i un cop comprovada la toxicitat del producte utilitzat com a esquer mitjançant les analítiques toxicològiques corresponents, se'n presentarà el corresponent atestat a la Fiscalia de Medi Ambient.