dissabte, 13 d’agost del 2016

Algunes notícies per llegir 11-13/8/2016...

Catalunya se suma a la guerra de Mar Blava contra les prospeccions a la Mediterrània
Ara Balears 11/8/2016

En 8 anys, la superfície afectada per sondejos acústics ha augmentat un 27%. El Govern català insta la Comissió Europea a proposar la declaració del corredor de cetacis com una ZEPIM

Els cetacis es veurien greument afectats pels sondejos sísmics. / ARA BALEARS

La marea blava que va sacsejar les Illes Balears contra les prospeccions ha arribat a Catalunya. El Govern català ha comunicat a Aliança Mar Blava que, en la sessió de Govern del dia 19 de juliol, va acordar instar la Comissió Europea a proposar la declaració del corrector de cetacis de la demarcació marina del llevant balear com a Zona d'Especial Protecció d'Importància per a la Mediterrània (ZEPIM), a signar el Conveni per a la protecció de la mar Mediterrània contra la contaminació, i a aplicar de "manera immediata" un règim preventiu de protecció en aquesta àrea.

D'acord amb l'informe 'Visió general dels punts negres de soroll submarí en l'àrea mediterrània' és "particularment preocupant" que, mentre que l'any 2005, un 3,8% de la superfície de la Mediterrània estava afectada per sondejos acústics, l'any 2013 aquest percentatge va augmentar fins al 27%.

L'àrea marina localitzada entre les costes de Catalunya, les  Balears i el País Valencià constitueix un corredor migratori de cetacis de gran valor ecològic i d'importància vital per a la seva supervivència a la Mediterrània occidental. Si no fos així, el dofí llistat, el dofí mular, el zífid de Cuvier i el rorqual comú estarien en perill.

A més, s'ha de tenir en compte que, a Catalunya, hi ha diverses àrees marines protegides properes a aquestes zones de prospecció com són el Parc Natural del Cap de Creus, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. També són propers diversos espais de la Xarxa Natura 2000, com són el litoral del Baix Empordà, el cap de Creus i el Montgrí, les Medes i el Baix Ter i el Lloc d'Importància Comunitària (LIC) marí declarat per l'Estat anomenat Sistema de canons submarins occidentals del golf de Lleó. Aquests espais acullen espècies marines protegides que poden ser afectades per l'impacte que suposa la contaminació acústica derivada de les prospeccions.

"Totes les dades justifiquen la declaració com a ZEPIM d'aquest corredor de migració de cetacis, atès que aquesta figura normativa li donarà un marc jurídic que permetrà evitar els impactes sobre les poblacions de cetacis", explica el Govern català.

FONT: ALIANÇA MAR BLAVA

Dos projectes de prospeccions, en marxa

A dia d'avui continua en marxa la tramitació del projecte de prospeccions d'hidrocarburs de la companyia Spectrum Geo Limited, així com els permisos de recerca “Nord-est 1” a “Nord-est 12” sol·licitats per la companyia petroliera Cairn Energy, també en el golf de Lleó. Tots dos generarien "un impacte ambiental crític i irreversible sobre les seves poblacions".

“Volem felicitar el Govern català per l'adopció d'aquest important acord, que suposa un fort suport a les iniciatives engegades per l'Aliança Mar Blava per aconseguir una major protecció del Mediterrani i aconseguir deslliurar-lo definitivament de l'amenaça de les prospeccions d'hidrocarburs”, han declarat des de Mar Blava.  “El Govern espanyol no pot fer orelles sordes durant més temps".

A la petició del ZEPIM ja s'hi ha acollit el Parlament balear, el Govern balear, els consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera i els ajuntaments de Sant Antoni de Portmany, Sant Josep de sa Talaia i Santa Eulària des Riu. Altrament, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, Seo/Birdlife i WWF també han donat suport públicament a la iniciativa.


La Festa al Cel es farà a Santa Susanna, però a partir del 2017
Ràdio Calella 12/8/2016

Font: Ajuntament de Mataró

L’organització del festival aeri confirma que la població altmaresmenca en serà la seu a partir de l’any que ve, després que s’hagi finalment descartat celebrar-la aquest pròxim mes de setembre i de forma precipitada. Segons informa el diari La Vanguardia, el departament d’Interior de la Generalitat no ha pogut garantir el dispositiu de Mossos que requereix l’esdeveniment.

La pròxima edició de la Festa al Cel serà al 2017. Tot i les diverses temptatives de l’organització per trobar-ne seu per aquest pròxim mes de setembre, després de la renúncia de Mataró -havent trucat a la porta de Calella- i el poc marge de temps de què es disposava per tancar-ne la logística a Santa Susanna, ha fet que es desestimés l’opció de tirar-la finalment endavant. A més, i segons publica avui La Vanguardia, Interior no podia garantir el desplegament d’efectius dels Mossos d’Esquadra que són necessaris per garantir la seguretat de l’esdeveniment. És per això que organització i Ajuntament de Santa Susanna han acordat mantenir el contacte i seguir treballant amb l’objectiu del 2017.

Segons diu el rotatiu, el consistori compta amb la col·laboració econòmica del sector turístic, que està disposat a assumir part de la despesa. No obstant això, es retallarà el pressupost inicial, xifrat en 500.000 euros. S’han suprimit partides com el lloguer de la senyal de televisió o el cost de tancar la via del tren, que fins ara havia de fer Mataró per qüestions de seguretat. Es calcula que el pressupost rondarà els 200.000 euros i que els hotelers aportaran 5,5 euros per persona i dia dels visitants que acudeixin als seus establiments atrets pel festival aeri.

Los problemas de seguridad impiden que Santa Susanna organice la Festa al Cel en septiembre
Revista Digital Maresme 13/8/2016


La Festa al Cel seguirá en el Maresme…pero a partir de 2017. Santa Susanna, después de la renuncia de Mataró y la negativa de Calella y Pineda, será la población que celebrará el festival aéreo. No ha habido tiempo para organizarlo todo de cara a los días 24 y 25 de septiembre, pero todo apunta a que la Festa al Cel tendrá lugar en una fecha sin concretar del año próximo, fuera del punto álgido de la temporada turística. Se habla de los meses de mayo o octubre. En los próximos meses se concretará la fecha.

El principal escollo que se ha topado Santa Susanna de cara a organizar la Festa al Cel en septiembre ha sido el de la seguridad. El Ayuntamiento no cuenta con policías locales suficientes para un evento de estas características – que espera a unos 100.000 visitantes- y necesitaría un importante apoyo de los Mossos d’Esquadra que éstos no pueden asegurar por la proximidad de las fechas en que está programado. También, pero como cuestión secundaria, está que en septiembre hay plena ocupación en los hoteles del municipio y por lo tanto no se pueden alojar a las más de 150 personas que participan en el festival aéreo. En 2017, se podrá programar con tiempo la participación de la policía catalana y la fecha escogida permitirá que no haya problemas con los alojamientos.

Paradójicamente, estos escollos han surgido cuando se había salvado el que todo el mundo consideraba el más importante: el presupuesto. El Ayuntamiento de Santa Susanna ha rebajado el presupuesto de 500.000 euros a 200.000 al quitar importantes partidas. El Ayuntamiento de Mataró, por ejemplo, pagaba cuantiosas partidas en seguridad y en limpieza. Además, el sector hotelero y comercial ha recibido el evento con entusiasmo y lo apoya como una gran oportunidad de promoción local. El Ayuntamiento calcula que sólo deberá pagar de sus arcas los recursos humanos necesarios para el evento y ceder los espacios necesarios para el mismo.


Xifren en 300.000 euros anuals les pèrdues causades pels senglars
Diari de Girona 13/8/2016

L'organització agrària Asaja es mostra partidària de mantenir les batudes a Girona i demana una nova llei de caça

Uns porcs senglars es passegen per un camp al Pla de l´Estany en una imatge d´arxiu. diari de girona

GIRONA | EFE/DDG
L'Organització Agrària Joves Pagesos (Asaja) es va mostrar ahir partidària de mantenir les batudes de senglars a les comarques de Girona, ja que aquests animals, a més de perjudicar els pagesos, són un «greu perill» pels accidents que produeixen a les carreteres.

A través d'un comunicat, Asaja va assegurar que és necessària la col·laboració unitària entre les administracions, Agents Rurals, la policia, els Mossos d'Esquadra i els caçadors per portar a terme amb seguretat aquestes captures.

En les últimes setmanes, el cos d'Agents Rurals ha realitzat una trentena de batudes nocturnes en diferents comarques gironines per acabar amb la proliferació d'aquests animals, que afecta principalment les zones del Pla de l'Estany, la Selva, la Garrotxa i l'Alt Empordà, en què han abatut 243 exemplars.

El Col·legi d'Advocats de Girona va manifestar la seva oposició a la realització d'aquestes captures emparant-se a la Llei de Caça, que prohibeix les incursions nocturnes, i va reclamar que el control es realitzi combinant mètodes tradicionals i anticonceptius.

També Asaja ha demanat al Departament d'Agricultura més celeritat en la posada en marxa de la nova Llei de Caça i d'una assegurança per a les pèrdues que ocasionen les diferents espècies de la fauna cinegètica en els cultius de blat de moro, farratges i pastures.

Els ramaders de les comarques de l'Alt i Baix Empordà, Bages, Osona, Garrotxa, Pla de l'Estany Vallès i Maresme arrosseguen pèrdues superiors als 300.000 euros anuals a causa de les incursions d'aquests animals en els cultius, malgrat la captura de més de 20.000 senglars el 2015, segons dades de l'organització agrícola. Per altra banda, avui al matí a Santa Pau s'ha organitzat una batuda de senglars a l'entorn pròxim al poliesportiu.