diumenge, 7 d’agost del 2016

La història macabra del dia: Pas postnupcial de Mosquiters comuns (Phylloscopus collybita) a Pineda de Mar 7/8/2016

Ja hi ha pas postnupcial de Mosquiters comuns (Phylloscopus collybita) a Pineda de Mar, i és que aquí tenim un mètode infal·lible per detectar aquesta mena de moviments sense xarxes d'anellament i sense trencar-nos les banyes perseguint ocellets amb prismàtics... només hem d'anar a un concessionari de cotxes que hi ha a tocar de l'N-II al Poligon de Mas Roger, entre Pineda i Calella...


Ho vaig descobrir l'any passat, i gràcies a ell es pot saber quan i quines espècies d'ocells passen per aquí tant en pas prenupcial (finals d'hivern-primavera) com postnupcial (finals d'estiu-tardor), amb desenes d'ocellets de moltes espècies (pit-rojos, tallarols, mallerengues, repicatalons, bruels, pinsans, trists, sits, cotxes, caderneres, verdums, gafarrons, cueretes, i un llarg etc) fàcilment observables i en mà cada vegada que passes per allà de camí a la feina o passejant.

Simplement t'has de fixar en la vorera que l'envolta i comptar-los, avui només 2 Mosquiters comuns (Phylloscopus collybita)... un dia fluixet si ho comparem amb altres...


Tothom té a prop de casa o no gaire lluny un edifici com aquest, amb tota la façana i les baranes de vidre transparent, normalment un concessionari dels que es distribueixen per tota la geografia de punta a punta del país. Els propers dies, quan comenci el pas fort, i tot i la retirada constant per part de gatets o netejadores (un dia em van dir que els retiraven a diari abans de netejar els vidres de la porta), els podreu comptar a desenes i així sabreu puntualment quan i quines espècies estan de pas.

Donada la seva abundància i distribució territorial, jo apostaria com a mètode científic la revisió periòdica d'aquestes edificacions en comptes de la Metodologia del Projecte Migració de l'ICO, molt més costosa i pitjor repartida pel territori, per saber quan comença i quan acaba el pas, no? A més a més també es poden fer lectures d'anelles i aixì saber d'on venen, oi?