dimecres, 23 de novembre del 2016

Algunes notícies per llegir 22 i 23/11/2016...

Els Agents Rurals intervenen a Vallgorguina amfibis i rèptils de fauna salvatge protegida
Nació Digital 22/11/2016

Les espècies haurien arribat al medi natural a través d’un particular de Vallgorguina

Exemplar de Lluert identificat en unes les instal.lacions privades | DARP-CAR

Agents Rurals de l'Àrea Regional de Barcelona, del Grup de Suport de Fauna i Flora i del Grup Especial de Col·laboració amb l'Administració de Justícia, han dut a terme un operatiu especial per tal d'intervenir i retirar els exemplars de fauna salvatge protegida que es trobaven albergats en unes instal·lacions situades al municipi de Vallgorguina.

Les investigacions d'aquest presumpte delicte contra la fauna s'han dut a terme sota la direcció del Jutjat d'Instrucció nº4 de Granollers i van començar arrel de la comunicació del Servei de Parcs de la Diputació de Barcelona. Des del Parc posaven en coneixement la trobada, a diferents llocs, d'individus de tritó alpí dins dels àmbits del Parc del Montnegre i Corredor. Aquesta espècie té una distribució disjunta, amb unes poblacions contínues al centre d’Europa i un nucli aïllat situat a la Serralada Cantàbrica, motiu pel qual, es va sospitar que poguessin haver estat introduïts i alliberats en el territori català sense cap tipus de control administratiu.

Durant la investigació del cas es va localitzar, a Vallgorguina, unes instal·lacions idònies per a albergar amfibis i rèptils i també es va haver d'esbrinar qui era el seu responsable. Sota control judicial, es va dur a terme una entrada i escorcoll de les instal·lacions i es van localitzar un total de 122 exemplars pertanyents a les espècies Lissotriton helveticus, Ichthyosaura alpestris, Alytes obstetricans, Salamandra salamandra, Lacerta bilineata, Testudo graeca i Testudo marginata. En la identificació va participar personal tècnic del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Fauna protegida

Aquestes espècies de la fauna salvatge es troben protegides arreu de l'Estat espanyol i algunes són originàries de Catalunya. Ichthyosaura i Testudo graeca són espècies que es troben incloses en el Catàleg estatal d'espècies amenaçades a la categoria de vulnerable.

L'alliberament incontrolat d'amfibis al medi natural pot comportar un perjudici greu per a la població autòctona, atès que s'han trobat poblacions introduïdes en territori català amb presència d’agents patògens que poden provocar la mort massiva de diverses espècies d’amfibis. De fet, s'estan duent a terme anàlisis per descartar que els amfibis intervinguts puguin ser portadors o no d’aquests agents infecciosos (Batrachochytrium dendrobatidis y Ranavirus spp). L'alliberament i reintroducció incontrolat al medi natural d'amfibis portadors d'aquests agents infecciosos augmenta el risc de transmissió a les espècies autòctones.

Algunes de les tortugues protegides que van localitzar Agents Rurals Foto: DARP-CAR

La investigació segueix oberta i ara cal determinar si els tritons alpins trobats a diferents llocs dins dels àmbits del Parc del Montnegre i Corredor podien procedir de les instal·lacions esmentades i si hi havia relació alguna amb la persona investigada. Els animals intervinguts es troben al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya.


La caiguda d’un arbre deixa sense llum a veïns de la urbanització Sant Llop
Ràdio Tordera 22/11/2016


El vent i la pluja van provocar ahir a la nit la caiguda d’ un arbre sobre una línia d’alta tensió a la urbanització Sant Llop a Hortsavinyà. Una dotació de bombers va actuar sobre el terreny.

Aquesta incidència va deixar durant unes hores sense llum a diversos veïns de la urbanització Sant Llop i masies de la zona. Tècnics d’Endesa hi van treballar per restablir el subministrament.


La tempesta a l'Alt Maresme deixa sense llum 4.000 abonats
El Punt Avui 23/11/2016

El Museu del Turisme de Calella es va inundar per segona vegada

TERESA MÁRQUEZ - CALELLA
La intensa però curta tempesta, amb una important càrrega elèctrica, que va afectar a primera hora del matí de dimarts la zona de l'Alt Maresme va tenir algunes conseqüències destacades a la zona, però cap de gravetat. Fonts de la companyia elèctrica Endesa van confirmar ahir que a les sis del matí es van comptabilitzar un total de 4.000 abonats que s'havien quedat sense llum, la meitat dels quals, de Sant Cebrià de Vallalta. Les mateixes fonts ho van atribuir al sistema de seguretat de la xarxa juntament amb el trencament de l'aïllant d'una de les línies. El subministrament es va anar recuperant de manera gradual fins a les nou del matí.

Un altre dels fets destacats va ser la inundació del terra del Museu del Turisme de Calella, situat a la planta semisubterrània de la fàbrica Llobet. Es dóna el cas que és la segona vegada en poques setmanes, i fonts municipals ho atribueixen tant a l'aiguat sobtat com a les obres que s'estan fent a l'edifici per a la nova escola Carles Salicrú. Les mateixes fonts van assegurar que l'aigua no havia malmès cap material. El meteoròleg del Consell Comarcal del Maresme, Quim Serra, va confirmar la intensitat i la curta durada de la pluja –amb valors d'entre 15 i 19 litres per m² en mitja hora– i va advertir que avui les previsions indiquen que hi haurà aiguats més importants.


Les ajudes per frenar la plaga del Tomicus només cobriran 70 de les 300 hectàrees afectades
Ràdio Calella 22/11/2016


La Generalitat de Catalunya ha publicat els ajuts que destinarà al Maresme per frenar la plaga de l’escarabat que està arrasant els boscos de pinedes. Són 100.000 euros de dotació extraordinària, dels quals el Departament d’Agricultura n’aporta el 57% i la resta provenen del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

La partida s’inclou dins una partida de millora forestal dels boscos catalans. Al Maresme, un 65% del territori són zones boscoses, la qual cosa fa necessària una bona i eficaç gestió forestal, sempre però molt més per la presència d’aquest insecte que perfora els arbres, i que continua actiu perquè les temperatures encara són altes.

A Calella, es calcula que hi ha una seixantena de propietaris forestals, responsables d’intervenir per netejar el seu bosc de les pinedes afectades pel Tomicus. Les ajudes que concedeix la Generalitat de Catalunya es distribuiran a través de les associacions de propietaris forestals, i per beneficiar-se’n doncs és imprescindible que s’hi inscriguin.

L’Associació de Propietaris Forestals del Maresme, de recent creació, és una de les entitats que faran de paraigües, juntament amb la de la Serralada Litoral i la del Montnegre Corredor, tot i que l’àmbit d’actuació d’aquestes dues no arriba a terme municipal.

Oriol Bassa, tècnic forestal de l’Associació de Propietaris Forestals del Maresme, ha dit que amb aquesta quantitat de diners tot just n’hi ha per començar a treballar. “Tenim unes 300 hectàrees afectades i això en cobriria unes 70. Però pel canvi climàtic i la sequera arribarem a unes 3 o 4 mil hectàrees. És una acció que comença ara però s’haurà de treballar en els propers anys“.

Bassa ha dit que cal valoritzar la fusta de pi que es traurà del bosc per aconseguir també aportació de capital privat. També ha explicat perquè de cop aquest escarabat, que sempre ha viscut al Maresme, ha matat gran quantitat de pins. Bassa: “No ens pensàvem que el Tomicus, un escarabat autòcton que sempre ha estat aquí i fins ara els arbres s’havien autodefensat, amb el canvi climàtic els arbres estan més debilitats i vulnerables, i en no poder-se defensar, que causés tants estralls. Però ara ja comencem a entendre la magnitud dels danys“.

El 99% dels boscos maresmencs són de propietat privada i els propietaris han de minimitzar els riscos en cas d’incendi forestal i inundacions.


Els ajuts contra el “Tomicus” ja es poden demanar
Ràdio Palafolls 22/11/2016


La intenció de la Generalitat de destinar 100.000 euros en ajuts per frenar l’expansió de l’escarabat i retirar els pins afectats ja és una realitat. Ja s’havia anunciat, però ara  la injecció extraordinària ja s’ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat.

Els ajuts es distribuiran a través de les associacions de propietaris forestals de la comarca. Els palafollencs, per accedir  a la subvenció, s’han d’adherir o bé a l’Associació del Montnegre Corredor  o la del Maresme. Les associacions tenen temps fins el 27 de gener per presentar les sol·licituds dels particulars.

L’ajuda es destinarà a netejar les finques per treure els pins morts i les associacions demanen que s’agilitzin les gestions burocràtiques per poder treure els arbres malalts quan abans millor. Una neteja que consistirà en 1.250 euros per hectàrea.

De fet, com ja va informar Ràdio Palafolls la setmana passada, la plaga que s’havia detectat inicialment al Baix Maresme ja ha arribat a la zona després que els serveis tècnics de l’Ajuntament detectessin una pineda afectada a Sant Genís.

L’escarabat encara es manté actiu per les temperatures que no acaben de baixar, però es preveu que els treballs per treure la fusta morta s’enllesteixin a finals de febrer.

Els propietaris de Palafolls s’han de posar en contacte o bé amb les associacions o amb l’Ajuntament que els posarà en contacte amb les organitzacions per tramitar les sol·licituds quan abans millor.

La inversió està cofinançada per Departament d’Agricultura juntament amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural. En total es calcula que són 600 les hectàrees més afectadels pel “Tomicus”, sobretot en la zona entre Argentona i Calella.