dimecres, 30 de novembre del 2016

Algunes notícies per llegir 29 i 30/11/2016...

Me gusta · 4 h cerca de Tossa 
 
IMPORTANT: La Universitat Politècnica de Catalunya desmenteix que tingui cap acord amb els promotors del port de Tossa per fer una Escola Nautica.

#DiemNO #DiemPROU #ProuMENTIDES


Els defensors del port de Tossa precisen que a l'escola nàutica faria fins a grau superior
Diari de Girona 29/11/2016

Els defensors del projecte del port de Tossa, que inclou entre altres, un hotel de cinc estrelles, quatre xalets o una zona comercial, van aclarir ahir que, en cas de fer-se el port, l'escola nàutica que es podria instal·lar a la població oferiria estudis de fins a grau superior, i no un primer grau dels estudis de nàutica que es realitzen a Barcelona.

Segons va concretar el director de campanya del Sí, Jordi Canal, en cas d'aprovar-se el projecte, el centre educatiu que es crearia a Tossa, vinculat a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) seria de «caràcter professional» i s'hi realitzaria «fins al grau superior». «Seria com el que hi ha l'Ametlla de Mar, una escola encarada a una vessant professional», va aclarir Canal, qui va destacar que això suposaria que uns 500 estudiants i una cinquantena de professors viurien a la vila selvatana d'octubre a juny.


La planta de biogàs enfronta govern i oposició a Palafolls
El Punt Avui 30/11/2016

Les instal·lacions que vol construir l'empresa Bioibèrica requereixen un canvi de planejament urbanístic

ERC exigeix més transparència i precisió sobre un projecte “que no s'ha explicat bé”

Imatge de les instal·lacions que Bioibèrica té al polígon industrial Mas Puigvert de Palafolls Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - PALAFOLLS
L'empresa de components farmacèutics Bioibèrica de Palafolls fa anys que vol construir dins les seves instal·lacions una planta de biogàs que permeti generar energia a partir del tractament de residus animals amb què treballa. El projecte inicial preveia unes instal·lacions d'autoconsum, però posteriorment la firma internacional va plantejar un equipament més gran i amb una inversió més elevada.

Per dotar de ple funcionament aquesta nova planta cal que l'Ajuntament avali un canvi de planejament urbanístic que permeti la importació de residus provinents de l'exterior, i no només dels generats per la mateixa Bioibèrica. Una modificació que, si es fa, afectarà tot el polígon industrial. La construcció de la gran planta de biogàs ja es va sotmetre a aprovació del ple el juliol del 2015 i, malgrat que va ser aprovada pel govern del PSC i ICV-EUiA, posteriorment es va anul·lar l'acord perquè el PP va impugnar-lo al·legant que un dels regidors del PSC, Josep Ribas, també era un alt càrrec de l'empresa Bioibèrica i es generava incompatibilitat d'interessos. El projecte es va guardar en un calaix però no es va oblidar i l'actual govern, amb els mateixos partits però sense el regidor Ribas, vol aprovar-lo, aquest cop sense entrebancs. L'alcalde, Valentí Agustí (PSC), defensa que es tracta d'un projecte que té el vistiplau d'Urbanisme i minimitza els efectes que pot tenir a la zona. “Els residus es tractarien en una planta a Granollers i es traslladarien a Palafolls per convertir-los en gas”, afirma, i hi afegeix: “En cap cas s'està parlant d'acumular residus, i s'ha demanat la col·laboració d'un catedràtic de química de la UAB perquè assessori sobre el projecte.”

Arguments en contra

El principal grup de l'oposició, ERC, critica la pressa amb què es vol aprovar un projecte “que no s'ha explicat correctament i que té manca de transparència”. El portaveu republicà, Francesc Alemany, assegura que l'ampliació de la planta respon a la voluntat de l'empresa d'amortitzar la inversió que farà però que la proposta genera unes conseqüències importants per a la zona. “Hi haurà un impacte greu sobre la mobilitat en un polígon ja prou saturat i cal un estudi seriós sobre l'impacte ambiental que suposaran les noves instal·lacions”, comenta. Alemany precisa que el seu grup no està en contra del projecte però que no firmaran “un xec en blanc” sense tenir “tota la informació”.

A més, el grup republicà critica que l'Ajuntament hagi estat convidat en dues ocasions per Bioibèrica a viatjar a Alemanya per veure plantes de biogàs. En el darrer viatge també hi van prendre part altres regidors i alguns veïns de la zona. “A ningú no se li fa estranya aquesta invitació?”, es pregunta el portaveu, que reclama “un debat obert per tractar el projecte”.

LA FRASE

Els residus es tractarien a Granollers i es traslladarien a Palafolls per convertir-los en gas
Valentí Agustí (PSC)
ALCALDE DE PALAFOLLS

LA FRASE

No estem en contra del projecte però no signarem un xec en blanc d'una proposta que no s'ha explicat
Francesc Alemany
PORTAVEU D'ERC A L'AJUNTAMENT DE PALAFOLLS


Tordera demanarà assessorament extern per prevenir la plaga del Tomicus
Ràdio Tordera 29/11/2016


El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació destinarà una partida exclusiva de 100.000 euros per combatre el decaïment del pi pinyer al Maresme i al Vallès Oriental, afectat pel Tomicus. El passat mes de maig, el Consell Comarcal del Maresme va alertar que les pinedes maresmenques de pi pinyer es troben en perill de mort a causa de la sequera, les onades de calor, les pedregades i els sòls prims que, en el seu conjunt, han provocat que aquests arbres siguin més vulnerables a les plagues. A Tordera, els pins pinyers no estan afectats. Malgrat això, en la darrer consell d’alcaldes, els especialistes del consell comarcal, van alertar a Joan Carles Garcia que tard o d’hora la plaga arribarà al municipi.

No conforme amb les conclusions dels tècnics comarcals, l’alcalde Joan Carles Garcia ha demanat assessorament extern per saber com es pot prevenir el decaïment dels pins.

En el conjunt de Catalunya el departament destinarà un total de 5.926.351 euros a la gestió forestal sostenible per al 2017. Segons informen fonts de la Generalitat, els ajuts van destinats a actuacions silvícoles, prevenció d’incendis forestals i restauració del potencial forestal, inversions per la transformació i comercialització dels recursos forestals, redacció i revisió dels instruments d’ordenació forestal i a la xarxa viària per a la gestió dels boscos.

Les partides més importants d’aquesta nova convocatòria publicada al DOGC es destinaran a les infraestructures en la prevenció d’incendis que portin a terme les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i a la transformació i comercialització dels recursos forestals.