dilluns, 20 de febrer del 2017

Algunes notícies per llegir 19 i 20/2/2017...

Lloret només permetrà un dels dos hotels nous a Costa Marcona
El País 19/2/2017

La Generalitat força l’Ajuntament a anul·lar la modificació del pla urbanístic per evitar un impacte ambiental “significatiu”

El front litoral de Lloret de Mar. JOAN SÁNCHEZ

Marxa enrere en la construcció de nova oferta hotelera a Lloret de Mar (Selva). Una resolució del Departament de Territori de la Generalitat ha tombat la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del 2015, que permetia l’edificació de dos hotels a l’espai verd de Costa Marcona. La modificació del POUM, que va ser proposada pels promotors del projecte, “tindrà efectes significatius al medi ambient” i “contravé la funció de connectar ecològicament aquest sector” de la costa amb la zona natural protegida del massís de Cadiretes, segons la Direcció General d’Urbanisme. Aquest organisme va resoldre que, si es continuava amb el nou POUM, seria necessària una nova avaluació d’impacte ambiental. El govern municipal afirma que l’única opció és tornar al POUM anterior i permetre una única construcció.
El director general d’Urbanisme, Agustí Serra, va assegurar a finals del gener passat al diari El Punt Avui i a l’agència ACN que “si es volen fer els hotels, haurà de ser tal com ho preveia el pla anterior”, del 2007. Les declaracions de Serra contrasten amb el que estableix la versió antiga del POUM, que només permetia un complex hoteler a Costa Marcona, amb un sostre edificable de 7.500 metres quadrats. El regidor d’Urbanisme de Lloret, Joan Bernat, confirma que la decisió de la Generalitat només permetria aixecar un hotel.
Costa Marcona SL, la promotora del projecte juntament amb un grup de propietaris de terrenys, va proposar la reforma del POUM per construir dues instal·lacions, un hotel de gamma superior i una casa rural també d’alt nivell. Costa Marcona SL, capitanejada per accionistes particulars de Barcelona, treballa des de l’any 2000 per construir un equipament turístic a la zona. La modificació del POUM ampliava l’espai urbanitzable de Costa Marcona de 6.150 fins a poc més de 8.000 metres quadrats. Àngel Canals, un dels accionistes de Costa Marcona SL, explica a EL PAÍS que el seu projecte es limita a l’hotel de construcció garantida i es desmarca de l’altre complex, ara en entredit per la resolució de la Generalitat. Canals no té constància que s’hagi produït cap decisió administrativa que afecti els seus plans. Canals va explicar el setembre a aquest diari que l’allotjament rural encara no tenia promotor. Bernat afegeix que els promotors poden presentar ara un pla parcial i enviar-lo al Departament d’Urbanisme per desenvolupar el POUM actual, tot i que el regidor insisteix que “no hi ha altra opció que tornar al pla del 2007”.
L’entitat ecologista SOS Lloret i la comunitat de propietaris de la urbanització Cala Canyelles –formada per 370 veïns– van presentar les al·legacions que han forçat la resolució del Departament de Territori. SOS Lloret ja va recollir 13.000 firmes el 2003 contra aquest projecte hoteler per denunciar que trencava un dels pocs corredors verds que queden en aquesta part de la Costa Brava. Lluís Picart, representant de Cala Canyelles, dubta de la viabilitat del projecte perquè l’adaptació dels accessos a l’hotel, que requerien una inversió de 900.000 euros, s’amortitzava en gran part amb l’equipament que no es podrà construir.
Lloret de Mar és un dels municipis d’Espanya amb més concentració hotelera per habitant. L’Oficina de Turisme de l’Ajuntament informa que actualment hi ha 123 instal·lacions hoteleres amb 30.000 places –a prop del número de població resident, 37.000 habitants el 2016–. Lloret va rebre l’agost passat 178.000 turistes, un 21% més que el 2010. Bernat va destacar al setembre a EL PAÍS que, a més del projecte hoteler a Costa Marcona, l’Ajuntament preveu la construcció d’un nou complex del grup Rosamar.
Lloret va ser focus d’atenció el 2016 quan es va descobrir que una de les seves principals companyies turístiques, el Grup Savoy, havia estat obtenint subministrament elèctric fraudulentament per a quatre dels seus hotels i evitant el pagament d’impostos. El diari digital Crónica Global ha informat aquesta setmana que el deute de Savoy arriba als 7 milions d’euros. Els quatre hotels del grup Savoy van ser tancats per ordre municipal. Crónica Global assegura que el gerent de Savoy, José Luis Velasco, ha tornat a obrir dos dels hotels –mitjançant generadors elèctrics–. Els dos hotels que estarien de nou en funcionament –Marina Sand i Sun Village– no tenen els telèfons de contacte disponibles ni permeten reserves per Internet.

PLF tindrà la primera promoció immobiliària en 9 anys
Ràdio Palafolls 20/2/2017


Repunta l’obra nova. Des del 2008 no s’han realitzat noves promocions d’habitatges a Palafolls. Segons les dades de l’Ajuntament no s’havien donat permisos per fer obres noves. Ara, s’ha donat el primer en els últims 9 anys per la construcció de 6 habitatges unifamiliars a la rambla de les Ferreries.

A més, hi ha una altra sol·licitud de permís d’obres per 4 cases i 1 local comercial davant la Plaça de Poppi i l’escola les Ferreries. Aquesta última encara no té la llicència adjudicada. Així, Palafolls passaria de no tenir cap obra nova en l’última dècada, a tenir 10 nous habitatges unifamiliars en construcció.

La venda d’habitatges ja s’havia animat aquest any a Palafolls. En els primers 9 mesos del 2016 es van vendre més pisos que en els últims 9 anys sencers. Els registres immobiliaris van caure en picat el 2008  en plena crisi quan s’havia enrere les 200 del 2007, passant a fer-ne només 87.

La majoria de compravendes són de segona mà. La construcció ha estat pràcticament aturada durant gairebé una dècada, l’última llicència d’obres registrada va ser per iniciar un bloc de pisos del 2008 al carrer Major amb Carrer de Baix.

Les dades reafirmen el repunt del mercat immobiliari al municipi, amb el que ara es busca donar sortida a l’habitatge unifamiliar nou, en detriment a la promoció de pisos, la compravenda del qual se centra en immobles de segona mà.

De moment, hi ha 6 habitatges ja amb el permís i  se’n preveu la construcció de 4 més a escassos metres un de l’altre, el que podria suposar la recuperació de la construcció d’habitatge nou.


Agents Rurals i Bombers retiren el niu de vespa asiàtica localitzat a Sant Celoni
El9nou.cat 19/2/2017

Efectius dels Agents Rurals i dels Bombers van retirar aquest dimecres al matí el niu de vespa asiàtica que es va localitzar el novembre passat en un plataner situat al costat de la riera del Pertegàs, a tocar del nucli urbà de Sant Celoni.

Bombers i agents rurals amb el niu. Ramon Ferrandis

El moment de la retirada del niu. Ramon Ferrandis

El niu ja no tenia activitat de vespes perquè aquests insectes moren amb el fred. Només sobreviu la reina, que surt del rusc i es protegeix en un capell durant l’hivern i fins a la primavera, quan recupera l’activitat i genera un nou niu.

L’actuació d’aquest dimecres va començar cap a 2/4 de 10 del matí i es va fer a petició de l’Ajuntament. Un agent rural i un bomber van accedir fins a la branca on penjava el niu, que era de grans dimensions, i van certificar que no hi havia activitat. A l’interior, quedaven alguns centenars de vespes mortes. Van embolicar-lo amb dues bosses de plàstic i, llavors, van tallar el suport que el subjectava a la branca. També es va serrar una branca que el travessava per dins i que el rusc va engolir quan es va anar fent gran. Un cop a terra es va desembolicar per poder observar-lo de prop. Se l’ha quedat l’Ajuntament, que mirarà de poder conservar-lo, tot i que caldrà veure si s’aconsegueix perquè ja estava força malmès.

El de Sant Celoni és el segon niu de vespa asiàtica que es retira a la comarca. Pesava només quatre o cinc quilos perquè estan fets d’una fibra de paper molt lleugera que fabriquen les mateixes vespes.