divendres, 24 de febrer del 2017

Més sobre els efectes dels temporals a la costa 23 i 24/2/2017...

Podeu recuperar lo d'ahir...
El delegat del govern espanyol visita la zona afectada pels temporals i anuncia la construcció d'una escullera 23/2/2017 Ajuntament de Malgrat de Mar

VOLEN CONSTRUIR UNA ESCULLERA PER FRENAR ELS TEMPORALS
Elmalgratenc.com 24/2/2017


Tal i com ja va avançar aquest mitjà, el govern espanyol destinarà més d’un milió d’euros per arranjar els desperfectes causats pels temporals a la platja de Malgrat de Mar. En concret, a la zona dels càmpings de l’avinguda de la Pomereda, a tocar del delta de La Tordera. Aquest dijous al migdia, ho ha ratificat el delegat del govern espanyol a Catalunya durant la seva estada al municipi.

Enric Millo ha visitat la zona afectada un mes després que els temporals destrossessin aquesta part del litoral. Millo també ha assenyalat la intenció de Costes de construir en aquest punt una escullera amb l’objectiu de pal·liar els efectes de futurs temporals. La construcció d’aquesta escullera començarà la pròxima setmana, segons ha indicat el mateix delegat del govern.

Des del govern malgratenc, se li ha demanat a Millo que abans d’iniciar l’obra es faci un estudi per conèixer l’impacte mediambiental que causaria l’estructura a la zona. Al delegat del govern també se li ha recriminat el fet que no s’hagi exposat prèviament al consistori el projecte de construcció d’aquesta escullera.

D’altra banda, des de la Plataforma Preservem el Litoral del Maresme han reiterat la necessitat d’un debat previ amb tots els agents implicats abans de construir esculleres o espigons al litoral. De la mateixa manera, han subratllat que aquesta mesura no és la més adequada per solucionar la problemàtica dels temporals a la costa. En aquest sentit, la plataforma ha recordat que el 2015 es van implantar espigons geotèxtils com a prova pilot per mirar de reduir les pèrdues de sorra al litoral maresmenc. Un projecte que va costar més d’un milió i no es va obtenir el resultat desitjat.


L’Estat preveu reparar el litoral maresmenc malmès abans de l’estiu
Diari Maresme 24/2/2017

Visita d’Enric Millo a Malgrat Foto: Aj.

El delegat del govern espanyol, Enric Millo, ha visitat aquest dijous al matí la zona del Camí de la Pomereda de Malgrat de Mar, la zona de càmpings afectada pels darrers temporals. Millo ha anunciat una inversió d’1,1 milions d’euros a Malgrat, que preveu la construcció d’una escullera; i 1 milió d’euros a Pineda de Mar, on les actuacions hauran de refer un tram important del passeig marítim, que també va quedar malmès pel mateix temporal.

Segons ha anunciat Millo, els treballs de reparació d’aquests trams afectats començaran a partir de la setmana que ve, i el termini d’execució serà d’uns tres mesos. Per tant, les actuacions estarien enllestides poc abans de l’inici de la temporada d’estiu, però no estarien acabades abans de la Setmana Santa com demanava el territori.

Efectes del temporal a Malgrat | Fotos: Vicens Tomàs

La cap de la demarcació de Costes de l’Estat, Maria Toledano, que acompanyava al delegat del govern espanyol, ha explicat que l’actuació a Malgrat preveu la “reconstrucció de l’escullera assistent en forma de corba, i fer una escullera de protecció de tot el camí paral·lel a la costa uns 300 o 350 metres“. A més, també ha afegit que la idea és també a aportació de sorra.

Per la seva banda, el nou govern malgratenc (JXM, ERC, PDeCAT i CUP) ha aprofitat aquesta visita sobre el terreny per demanar al govern espanyol que es faci un estudi de l’impacte mediambiental que pot tenir la construcció de l’escullera sobre el delta de La Tordera.


El Estado anuncia un plan para reconstruir el litoral del Maresme en tres meses
La Vanguardia 23/2/2017

El delegado del Gobierno en Cataluña, Enric Millo, ha anunciado hoy un plan para reconstruir en tres meses el litoral de Malgrat de Mar y Pineda de Mar

El temporal provocó destrozos en las casetas de cámpings en Malgrat de Mar (Ona Malgrat)

El delegado del Gobierno en Cataluña, Enric Millo, ha anunciado hoy un plan para reconstruir en tres meses el litoral de Malgrat de Mar y Pineda de Mar, en la comarca de Maresme. En una visita a Malgrat , Millo ha explicado que el proyecto de obras para rehacer el litoral del Maresme norte está ya terminado, de manera que las obras empezarán la próxima semana y tendrán una duración de tres meses.

El "objetivo", ha resaltado, es que las obras terminen antes de que arranque la temporada de temporalesverano, "para que la zona pueda dar servicio en temporada turística", aunque será "difícil" acabarlas antes de las vacaciones de Semana Santa. Para Millo, es importante actuar con la máxima rapidez, aunque "también hay que ser eficaces".

Se creará una escollera de protección de unos 350 metros paralela a la costa en el camino de la Pomareda de Malgrat
MARÍA TOLEDANO
Delegada de Costas en Catalunya

La delegada de Costas en Cataluña, María Toledano, ha detallado que la reconstrucción del litoral pasa por "recolocar la escollera existente y crear una escollera de protección de unos 350 metros" en todo el camino de la Pomareda de Malgrat, en paralelo a la costa. Toledano no cree que las inversiones realizadas hasta el momento sean "dinero perdido", porque "las aportaciones de arena se distribuyen a lo largo de la costa y la dinámica litoral hace la función correcta". En el Maresme, ha añadido, hay que combinar "una buena gestión de la arena y crear espigones" para estabilizar pequeñas playas.

Las obras se realizarán gracias a una dotación extraordinaria del Gobierno central, que destinó 3.625.000 euros a rehacer el litoral catalán que quedó dañado por el temporal, y 2.100.000 euros se destinaron al norte del Maresme: 1.100.000 para Malgrat y el millón restante para Pineda de Mar.

Además, Toledano ha asegurado que se destinarán pequeñas partidas para rehabilitar las playas del Masnou y Montgat y ha querido dejar constancia de que el Plan Estratégico del Maresme sigue los pasos previstos para su implantación; ahora, ha dicho, está en fase de "tramitación medioambiental".


El Punt Avui 24/2/2017

Xifren en 226.000 euros el cost de la reconstrucció que es farà després de l'actuació al litoral

Enric Millo visita la zona i anuncia l'inici imminent de les obres

L'alcaldessa de Malgrat, Carme Ponsa, amb Enric Millo ahir al Camí de la Pomereda Foto: A.M.

TERESA MÁRQUEZ - MALGRAT DE MAR
L'Ajuntament de Malgrat de Mar ja sap quin serà el cost de condicionar el tram del Camí de la Pomereda que el temporal es va menjar. L'avaluació feta pels tècnics xifra en poc més de 226.000 euros l'obra que ha d'assumir el consistori, el qual, però, ja ha confirmat que s'ha adherit a la línia d'ajudes econòmiques que l'Estat ha obert als municipis afectats pels episodis de mal temps de gener i febrer. La regidora d'Urbanisme i de Platges, Mireia Castellà (JxM), va confirmar ahir que la petició a l'administració estatal ja s'ha fet, “però en qualsevol cas la subvenció cobrirà com a màxim el 50% del cost i la resta l'haurà d'assumir directament l'Ajuntament”. Castellà assenyala que per aquest motiu el govern local haurà de fer una modificació pressupostària per incloure la nova despesa. L'actuació, a més, no es podrà dur a terme fins que no s'hagin enllestit les obres de condicionament de la costa que correspon fer a l'Estat, que n'és l'administració competent. Precisament ahir, en una visita llampec a la zona, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, acompanyat de la delegada de Costes, Maria Toledano, va confirmar els 2,1 milions d'euros que s'invertiran per pal·liar els desperfectes als municipis de Malgrat de Mar i Pineda de Mar. Millo va avançar que les obres començaran la setmana vinent i que tindran un període d'execució de tres mesos, “just per poder començar la temporada d'estiu”. Les paraules de Millo, doncs, evidencien que el litoral del nord de la comarca passarà una Setmana Santa en obres. Els 1,1 milions de l'actuació d'urgència que corresponen a Malgrat de Mar es destinaran en bona part a la construcció de l'escullera existent “però amb una forma d'essa, i a fer una escullera de protecció de tot el camí paral·lel a la costa d'uns 300 o 350 metres”. També hi haurà aportació de sorra. “La que sigui necessària”, ha dit Millo.

En aquest sentit, la regidora d'Urbanisme va traslladar ahir als representants de l'Estat la necessitat que Costes faci un estudi mediambiental de com pot afectar l'escullera una zona tan sensible com el Delta de la Tordera. Mireia Castellà en farà la petició per escrit. “Volem garanties que l'obra es farà bé”, va assenyalar.

Crítiques al delegat

Alguns regidors no van amagar ahir el seu malestar pel fet que la visita del delegat del govern espanyol hagués estat anunciada només una hora abans a l'Ajuntament. “Ni estudi ambiental ni consens de les parts”, va assenyalar el segon tinent d'alcalde pel PDeCAT, Jofre Serret. Al seu torn, la regidora Neus Serra va assenyalar que la visita reflecteix “tics d'antiga política” i falta de respecte a les institucions públiques locals” per part del delegat Millo.


Ràdio Marina 24/2/2017

Les obres de reparació del litoral del Maresme estaran llestes per a la temporada d’estiu però no abans de Setmana Santa.

Els treballs per reparar els trams de la costa nord del Maresme, afectada pels darrers temporals de mar del mes de gener, es començaran a executar a partir de la pròxima setmana, segons ha anunciat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, durant una visita a la zona dels càmpings de Malgrat de Mar, un dels punts més damnificats.

Com ja va aprovar el Consell de Ministres, s’invertiran 2,1 MEUR de forma extraordinària entre Malgrat de Mar i Pineda de Mar. El termini d’execució de les obres serà d’uns tres mesos i, per tant, estarien enllestides poques setmanes abans de l’inici de la temporada d’estiu. L’objectiu plantejat des del territori perquè la intervenció es fes abans de la Setmana Santa no es podrà cumplir, segons ha destacat Millo:


A Malgrat de Mar, les obres consistirán en recol·locar l’escullera existent en forma de corba, fer una nova escullera de protecció del Camí de la Pomareda al llarg d’uns 350 metres i fer l’aportació de sorra a la platja “que sigui necessària”.

A Malgrat de Mar s’invertiran 1,2 MEUR en aquestes feines, però el pressupost inclou també 1 MEUR per a actuacions extraordinàries al municipi de Pineda de Mar, on cal refer un tram important del passeig marítim, que va quedar totalment descalçat com a conseqüència de les onades.

L’alcalde de Pineda, Xavier Amor, demana solucions permanents per evitar que s’hagi d’invertir cada temporada.

Escoltar la crònica de Dani Grao:




Telenotícies Comarques 23/2/2017