dimarts, 29 d’agost del 2017

Algunes notícies per llegir 28 i 29/8/2017...

El litoral calellenc registra menys meduses aquest estiu
Ràdio Calella 28/8/2017


Les platges de Calella i la resta del Maresme han tingut aquest any una presència menor de meduses. Almenys de dues espècies concretes com les anomenades “ou ferrat” i les “born blau”. Així ho ha explicat a Ràdio Calella Televisió el biòleg Enric Badosa.

Segons ell, hi ha diferents factors que expliquen aquesta davallada de la presència de meduses a les nostres platges. Entre aquests factors hi ha els canvis de les corrents marines o el rècord de les temperatures d’ambient i de l’aigua. Un altre factor podria ser perquè han estat depradades per les tortugues marines que ara sembla que reconquereixen les platges del Maresme.

Àudio

Tot i que aquest any hi ha hagut menys meduses, segons Enric Badosa, els factors del medi marí poden canviar i l’any que ve podria tornar a haver nivells més grans de meduses a les nostres platges. Aquí pots escoltar l’entrevista íntegra amb el biòleg Enric Badosa.

Àudio





Arenys de Mar busca un gestor per a l’abocador de pneumàtics
El Punt Avui 29/8/2017

L’Ajuntament posarà a licitació al setembre la retirada de les cinc tones de material que hi ha amuntegades als afores del municipi

El requeriment als propietaris endarrereix l’actuació subsidiària, que es volia fer abans de l’estiu

Les piles de pneumàtics que s’amunteguen als terrenys de la riera de Torrentbò Foto: LL. ARCAL.

E. FERRAN - ARENYS DE MAR
Els treballs per desmantellar l’abocador il·legal de pneumàtics d’Arenys de Mar es van anunciar per abans de l’estiu, per evitar el risc ambiental que suposa el material per als veïns, però encara no s’hi ha pogut actuar. La regidora de Medi Ambient, Laia Martín (ERC), ho justifica perquè el concurs per adjudicar a un gestor de residus la neteja del solar no es podia fer fins que acabessin els tràmits legals i el procediment obert per l’Ajuntament per requerir, una vegada més, als hereus del solar que assumissin la neteja dels terrenys. El consistori ja va decretar a finals de maig que, si no hi havia resposta de l’ordre d’execució, actuaria subsidiàriament per fer retirar el material de l’abocador.

La regidora de l’àrea va donar per fet que serà al setembre quan es farà el concurs per encarregar a una empresa autoritzada la retirada i el tractament de les cinc tones de pneumàtics que es calcula que hi ha amuntegades al terreny situat a la riera de Torrentbò, a tocar del municipi de Caldes d’Estrac.

Descontaminar el solar

Inicialment l’Ajuntament va destinar una partida de 180.000 euros del pressupost a fer aquests treballs de neteja. No obstant això, no serà fins al moment que es comenci a treure el material que s’haurà de determinar si cal també descontaminar els terrenys, on fa més d’una dècada que hi ha les piles de pneumàtics a la intempèrie. En aquest supòsit, l’actuació que assumiria l’Ajuntament seria més costosa.

El principal grup de l’oposició, JxA, ja es va mostrar en contra de la decisió del govern municipal d’assumir els treballs de neteja, sobretot per la dificultat de reclamar-ne després l’import als propietaris, tenint en compte que els hereus de la finca no han acceptat l’herència dels terrenys.

Els veïns més propers a l’abocador s’han queixat reiteradament de les molèsties que, sobretot a l’estiu, els ocasiona l’abocador, pel risc d’incendis forestals però també per la propagació del mosquit tigre a causa de l’aigua estancada acumulada.

Segons la regidora de Medi Ambient, s’ha mantingut el contacte amb els veïns afectats durant els darrers mesos. “No ens estan pressionant perquè saben que hi estem a sobre i que s’estan seguint els tràmits per eliminar d’una vegada l’abocador”, explica Martín.

LA XIFRA

180.000 euros es preveu que costi la retirada i el tractament del material que hi ha a l’abocador.