dijous, 31 d’agost del 2017

Algunes notícies per llegir 30 i 31/8/2017...

Importants mesures d protecció d la fauna litoral i marina @ Arenys de Mar: gavina corsa, corbmarí emplomallat, tortuga babaua, corriol

Si a urbanitzar el litoral li diuen "pacificar", a naturalitzar-lo li dirien "guerrejar"?...
Pacificar el litoral calellenc nova proposta pels pressupostos participatius
Ràdio Calella 30/8/2017


Una altra proposta que s’ha presentat per als pressupostos participatius de l’Ajuntament de Calella és recuperar l’avinguda marítima, un projecte que ja es va presentar l’any 1929 l’arquitecte calellenc Jeroni Martorell i Terrats.

Albert Arcas és l’impulsor que vol intentar tornar a posar damunt de la taula la pacificació del litoral calellenc amb els vianants. Ell és geòleg especialista en el medi ambient marí. Actualment es dedica a la docència.

L’objectiu del projecte és “organitzar l’ús de l’espai litoral de Calella per tal de millorar el gaudi i seguretat pels vianants a peu i facilitar la mobilitat i els serveis d’aparcament per bicicletes i vehicles de motor durant tot l’any.” Podeu trobar la proposta completa aquí

Arcas creu que la ubicació de tots els bars i restaurants a peu de sorra signifiquen que Calella es vol obrir al mar durant tot l’any i aquesta proposta pretén que se’n beneficiïn tots els passejants.

Ha intentat connectar la gent amb la platja intentant pressupostar els mínims diners. El cost total d’aquest projecte és d’aproximadament 70.000 euros.
En la senyalització, que tindria un cost de 2.500 euros, 8.000 euros en l’abalisament del carril bici i la instal·lació de dos desfibril·ladors que tindria un cost de 16.800 euros.

Els altres 42.000 euros restants estarien dividits en maquinària i brigada de serveis i obres de l’Ajuntament i informació a la població.

Arcas ha volgut posar l’èmfasi en la possibilitat de dur a terme altres projectes, ja que el seu té un cost relativament baix pel canvi que podria proporcionar a la ciutat. Per altra banda el seu projecte també posa en relleu un canvi de direcció de carrers, concretament a la zona de la Riera Capaspre, perquè generi una circulació més fluida a la rotonda de la riera (N-II).

Podeu escoltar l’entrevista a l’Info Vespre de l’Albert Arcas:

Audio Player


Les platges d’Arenys, i el Maresme en general, han tingut poca presència de meduses aquest estiu
Ràdio Arenys 31/8/2017

Les meduses 'ou ferrat' s'han vist poc aquest estiu

Els experts afirmen que hi ha diversos factors que poden justificar la manca de presència d’aquests animals, una disminució que s’ha notat considerablement si es compara amb el número de meduses que hi va haver l’any passat.

Només aquests últims dies s’ha vist alguna medusa en alguna de les platges de la nostra vila, però en general es pot dir que aquest estiu n’hi ha hagut molt poques. Entre les més comunes que solen aparèixer a la nostra zona són les denominades ‘ou ferrat’ o la ‘born blau’, que és la més comuna al Mediterrani. El biòleg arenyenc, Enric Badosa, ha explicat que l’augment de temperatura de l’aigua del mar sumat a les corrents que han vingut del sud pot haver estat un factor que ha influït en la presència d’aquests animals. També cal tenir en compte que està creixent el número de tortugues, un dels seus depredadors.

A més de les meduses, també s’ha notat una disminució de corbs marins. I és que aquestes aus s’han anat disgregant de zones on habitualment estan, com Calella o Arenys de Mar, cap a altres indrets. Enric Badosa ha afirmat que aquest fet té a veure amb el peix i els pescadors. 

Badosa ha destacat que, malauradament, cada vegada es registren més incidències relacionades amb aquests animals, ja que últimament apareixen molts morts o ferits per culpa de l’acció de l’home.


Coincidint amb la mitja veda, primers ingressos per tret d’aligots, falcons mostatxuts, astors i falcó pelegrí als .

El dia que s'apliqui la llei i els vedats siguin responsables dels actes dels seus associats s'acabarà aquesta salvatjada.

En respuesta a 
Cap vedat ni associació de caçadors condemna aquests actes, deixant clar com n'és de falsa la premissa de que ells miren per la Natura.


Comença la campanya de neteja de rieres a Palafolls
Ràdio Palafolls 30/8/2017


Des de la setmana passada, el Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafolls ha posat en marxa una campanya de neteja dels trams de riera que passen pel nucli urbà.

La neteja es realitzarà en dues fases per reduir el risc d’inundacions. La primera zona on s’hi ha estat treballant és a Can Jordà fins la Cooperativa de la Tordera amb contractació externa. La brigada municipal ha netejat la resta de la riera al seu pas pel polígon.


La segona fase es farà durant el mes de setembre en els trams de la Riera Reixach, Riera d’en Jordà, Riera de la Burgada i el Rec Viver. Són les zones que l’estudi de fa dos anys contempla com a manteniment necessari i anual per evitar inundacions. Els treballs consisteixen en desbrossar els torrents i evitar que les canyes obstrueixin la circulació de l’aigua. Oriol Bassa és tècnic de medi ambient.

Àudio

L’Ajuntament no compta amb cap subvenció. La primera actuació té un cost de 800 euros. Pel que fa a la segona fase, que actuarà sobre 7.000 m2, tindrà un cost de poc més de 2.500 euros. Quantitats petites, segons Bassa, però que permeten reduir el risc d’inundació, que podria causar danys majors.

Àudio

D’altra banda, també s’està ultimant la neteja del canyer de darrera Can Batlle contemplat en la millora del contracte de les franges antiincendis.


Un petit incendi afecta un centenar de metres quadrats de canyes prop de l'institut.


No és broma...
Dosrius ha de tallar un miler de pins que fan malbé l’asfalt
El Punt Avui 31/8/2017

La nova normativa recull que aquests arbres no podran estar a menys de quatre metres del llindar de la finca

El veïnat de Can Massuet és un dels més afectats i els bonys dels carrers ja han provocat accidents

Detall del carrer Masnou del nucli de Can Massuet on es veu el ferm aixecat per culpa de les arrels dels pins Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - DOSRIUS
Dosrius té detectats més d’un miler de pins –podrien arribar als 1.400–, la majoria dels quals amb les arrels han desfalcat l’asfalt dels carrers o l’han aixecat en forma de bonys que afecten directament la circulació de vehicles. La situació, que es concentra sobretot al nucli urbà de Can Massuet, ha arribat fins a l’extrem que l’Ajuntament s’ha vist obligat a incloure mesures concretes en la nova ordenança de neteja i tancament de parcel·les i solars que fa poc que ha començat a caminar.

El regidor d’Urbanisme, Joan Serra, afirma que la solució és tallar els arbres, “a excepció que algun propietari vulgui conservar l’exemplar afectat i hi faci un mur o alguna altra actuació per evitar que les arrels s’escampin”. “Hi ha pins que fins i tot fan de llindar entre solars i afecten de forma evident la via pública, deixant-la gairebé intransitable en determinats punts”, assenyala el regidor. Zones com ara l’avinguda de Can Massuet i el carrer Masnou en són un exemple clar, ja que els cotxes hi han de circular a poc a poc i esquivar els obstacles, i de fet “ja s’hi ha produït més d’un accident”.

Serra hi afegeix que les arrels també han arribat al clavegueram. “Algunes canalitzacions de les més antigues que no són de PVC han quedat afectades, perquè l’arbre busca la humitat”, manté el responsable d’Urbanisme de Dosrius. En aquest cas, recorda que està pendent una actuació al carrer Ocata que s’ha de dur a terme com a conseqüència de les esquerdes provocades per les arrels en el sistema de canalitzacions.

Mínim quatre metres

Serra avança que la nova ordenança especifica que els pins “s’hauran de situar a una distància mínima de quatre metres del llindar de la parcel·la, solar o terreny amb la via pública” i que l’Ajuntament predicarà amb l’exemple tallant els dels espais municipals afectats. El regidor recorda que la tala de pins pot representar un cost important per al propietari de la parcel·la i, per això, explica que el consistori estudiarà la possibilitat de buscar alguna empresa que se’n pugui encarregar a un preu més assequible. “L’Ajuntament avisarà i informarà els veïns amb temps”, explica Joan Serra, que hi afegeix que “en cas que el propietari no se’n faci càrrec hi actuarà l’Ajuntament de forma subsidiària i li passarà la factura corresponent”.

El responsable d’Urbanisme comptabilitza en uns 180.000 euros la partida que l’Ajuntament destinarà aquest any a l’asfaltatge de carrers. “Les actuacions, però, estaran condicionades a la prèvia desaparició de les arrels que han fet malbé el ferm”, destaca.