divendres, 1 de setembre del 2017

Altre Corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis) ferit per ham de pescador recreatiu 29/8/2017 Arenys de Mar

Altre Corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis) ferit per ham de pescador recreatiu, ara a Arenys de Mar.

Es tracta de l'exemplar E80, anellat per l'equip d'estudi el passat 23 de juliol a Arenys de Mar, i traslladat al Centre de recuperació de Torreferrussa aquest dimarts (podeu llegir la publicació de l'Ajuntament al final).

L'Enric Badosa comenta que està greu amb un ham doble a l'interior i la tràquea afectada.

Aquest any (però no només enguany) està essent especialment dramàtic pel que fa a nombre d'exemplars ferits o morts per hams a les costes maresmenca i selvatana. (els enllaçats són només uns exemples)

Crec que en general (és la meva opinió personal) no es té consciència de la veritable magnitud del problema (parlem d'una espècie amb el mateix grau de protecció que l'àguila imperial, per exemple), tot i la insistència (admirable) dels biòlegs de l'equip d'estudi en denunciar-ho als mitjans de comunicació cada vegada que tenen l'oportunitat (i per experiència sé que es publica lo que vol l'articulista, no sempre lo que diu l'entrevistat).

En aquest sentit per exemple, i tal i com comenta l'Enric, l'exemplar E90 ha sobreviscut a l'operació com a mínim un mes fins que no l'han vist més.

Però l'exemplar E74...

Història surrealista amb un Corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis) ferit a la Platja de Pineda de Mar 13/7/2017 Albert Hernando. Font: Facebook.com

... va morir abans de l'operació.

També com opinió personal, crec que s'hauria de publicar (sense embuts, amb dades i sense passar pel filtre de l'articulista d'un diari o d'una regidora municipal) d'aquesta problemàtica... La gent ha de conèixer l'abast real per tal de cercar complicitats i solucions efectives.


Dimarts els serveis municipals van rescatar un corb marí a la platja del Cavaió amb un ham clavat i es va portar al Centre de recuperació de Torreferrussa, on s'intentarà que pugui recuperar-se, malgrat el seu estat (foto platja). La radiografia correspon a un altre corb marí trobat mort fa unes setmanes a les platges d'Arenys.

Malgrat que els hams dels corbs marins també poden venir de la pesca professional demanem als pescadors de canya que siguin especialment curosos amb deixar-ne a la platja, pels danys que poden provocar tant als corbs marins (espècie protegida) com als gossos o també els infants que jugant es poden fer mal.

Agrair la professionalitat de l'equip de Proactiva que va donar l’avís pel rescat del corb marí i als usuaris de la platja que van ser molt respectuosos amb l’animal i no el van intentar tocar, ni molestar, mentre s'esperava el seu rescat.