divendres, 24 de novembre del 2017

Algunes notícies per llegir 24/11/2017...

Maresme Gourmet  Hace 7 horas
😀🍴 Km.0: La mongeta del ganxet al amb el patrocini de i Xarxa de Productes de la Terra Maresme

La Mongeta del Ganxet al Maresme
Maresme Gourmet. La revista gastronòmica del Maresme 24/11/2017. Km0

Ambaixadora gastronòmica de la comarca, la Mongeta del Ganxet és considerada per molts com un dels llegums culinàriament més excel·lents de la península (la seva pell fina i la seva textura cremosa són úniques en la seva espècie).

És distingida des de l’any 2007 amb el segell de Denominació d’Origen Protegida (DOP), el qual agrupa els dos Vallès, la Selva i el Maresme. És durant la tardor quan s’inicia la seva collita i quan comença a aparèixer en plats i mercats en tota la seva esplendor.

Una breu explicació tècnica. El fesol o mongeta del ganxet és un llegum importat d’Amèrica, que apareix per primera vegada en territori català aproximadament a finals del segle XIX. Es caracteritza per la seva forma de ronyó i per tenir una pell extremadament fina. El seu gust és esponjós i persistent i la seva textura, un cop cuita, és suau i cremosa.


Fotografia: @eescuer
Denominació d’Origen Protegida (DOP). Des de l’any 2007, la Mongeta del Ganxet passa a ser Denominació d’Origen Protegida per la Generalitat de Catalunya. Distinció que es va ampliar l’any 2012, quan la mateixa Unió Europea va estendre la seva protecció a nivell europeu i la va premiar amb la menció d’Apel·lació Geogràfica Protegida. Un distintiu que a efectes pràctics i a grans trets, suposa que la producció, elaboració i transformació de la mongeta del ganxet s’han de realitzar en una zona geogràfica delimitada, perquè es consideri una mongeta del ganxet com a tal. Aquesta zona comprèn la depressió del Vallès fins al delta del riu Tordera. Per a més informació consultar mongetadelganxet.cat
Conreu al Maresme. El Maresme és el segon territori amb més plantacions de mongetes del ganxet de la DOP, amb un 24% dels cultius totals d’aquesta apreciada llegum. La majoria es concentren a la zona entre Malgrat de Mar i Palafolls, tot i que també podem trobar pagesos que en cultiven a diferents punts de la comarca.


Calendari de sembra. El més important en el calendari de sembra de la Mongeta del Ganxet és aconseguir fer coincidir la seva maduració amb la tardor meteorològica. D’aquesta manera s’aconsegueix que la mongeta no desenvolupi pells extremadament dures per protegir-se del fred. Això suposa que la seva sembra se situï teòricament entre el 5 i el 20 de juliol, aprofitant terres que fins a la data solen ser amfitriones de cereals.

Plats més representatius. Tot i ser una nouvinguda a la gastronomia catalana, la Mongeta del Ganxet ha aconseguit en 200-300 anys fer-se un lloc d’honor a la cuina més tradicional. Plats com la botifarra amb mongetes són testimoni del seu arrelament a la cultura popular. Tot i que no hem d’oblidar altres receptes tan nostrades com l’empedrat de mongetes amb bacallà.

Fotografia: @marcboines


Ciència en Català  Hace 17 horas
L’ISACC TorDelta facilitarà l’adaptació al canvi global del Delta de la Tordera via

Javier Romera  Hace 2 horas
El 1er pas per protegir i recuperar el Delta de la Tordera passa, indiscutiblement, per conèixer i valorar les seves característiques pròpies i úniques que fan d'aquest espai tan important per a la biodiversitat i població local... MAI una burda imitació d'altres espais naturals.
Javier Romera  Hace 2 horas
Les peculiaritats geològiques (úniques al país) del Delta de la Tordera i àrea d'influència són una de les raons que expliquen la presència, aquí, de moltes d les principals poblacions d'espècies animals del nostre entorn. Protegir el Delta vol dir protegir aquestes peculiaritats


Observatorio Marino  Hace 22 minutos
Fuerte corriente superficial (~0.8 Kn) cálida (~18°C) hasta los 15m de profundidad (capa 1). Agua bien mezclada (~14.7°C) por debajo de la termoclina hasta 170m (capa 2). En el fondo, sobre la plataforma, permanece agua más fría (~13.8°C) ajena al cambio estacional (capa 3).

Xavi  Hace 8 horas
Molt recomenable l' de la sobre el delta de la i les platges.Tant de bo la veiem algun dia a i comentada . Gràcies


Per un tuit com aquests estic bloquejat per l'ICO (Institut Català d'Ornitologia)... tot dit...

Javier Romera  Hace 1 hora
los perros sueltos y las colonias de gatos asilvestrados en playas, zonas húmedas, ríos y en cualquier espacio natural son la principal causa de declive y extinción local de esta y de muchas otras aves en peligro... dejaros de idioteces y de amparar y proteger el animalismo...
SEO/BirdLifeCuenta verificada  Hace 1 hora
Elige el Ave del año del 2018. Chorlitejo patinegro: La “limpieza” de playas y la urbanización descontrolada del litoral son factores que están provocando un notable declive de mis poblaciones

Javier Romera  Hace 3 horas
Opino:mientras no se aborde el principal problema "actual" xa la especie (colonias de gatos asilvestrados y perros sueltos en espacios naturales) ya podéis hacer y decir lo qe queráis xa "quedar bien".El animalismo está tan infiltrado en estas organizaciones qe dejan d ser útiles
Blue Nature Tours  Hace 8 horas
El chorlitejo patinegro - Kentish plover (Charadrius alexandrinus) otra de los finalistas a ser ¿Tú que opinas? ¿Conoces los otros candidatos? Participa en :