dimecres, 22 de novembre del 2017

Sobre el projecte ISACC TorDelta 20-22/11/2017...

Es vol implicar tothom a preservar el delta de la Tordera
El Punt Avui 22/11/2017

Es posa en marxa el projecte ISACC TorDelta amb l’objectiu de crear un espai de debat ampli per a una gestió integrada d’aquest espai

Participa de la taula de treball en què prenen part administracions i experts

Una imatge del delta del riu Tordera a tocar de Malgrat, on les actuacions per a la seva preservació s’han intensificat Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - MALGRAT DE MAR
La preservació del delta del riu Tordera davant l’amenaça del canvi climàtic ha de convertir-se en un objectiu prioritari en les agendes de tots aquells sectors que tenen presència a la zona i, per fer-ho, primer cal crear un espai de debat ampli que permeti recollir i consensuar les millors estratègiques que garanteixin el seu futur. Sota aquesta premissa demà es presenta a Malgrat el projecte ISACC TorDelta: implicant la societat en l’adaptació al canvi climàtic al delta de la Tordera, coordinat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) i que té el suport econòmic del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient a través de la Fundación Biodiversidad.

Una de les responsables del projecte, Annelies Broekman, avança que l’estudi –que s’allargarà fins al juny del 2018– ha de complementar i donar suport a la taula de treball sobre el delta que va començar a caminar el juny passat amb el suport d’administracions, experts, entitats i sectors econòmics del territori. “Treballarem per dissenyar un mapa actualitzat dels actors implicats en el delta tant a través d’entrevistes com de tallers i altres actuacions que ens permetin generar propostes que facilitin col·laborar en les estratègies futures a la zona”, exposa la científica del Creaf, que hi afegeix que “aquesta visió conjunta sorgida des del territori té un gran valor i s’ha de tenir en compte”.

El treball en profunditat que planteja el projecte permetrà impulsar la participació ciutadana, “afrontar reptes que demanen una resposta fomentant un clima d’entesa i identificar oportunitats” i, també, avançar en el coneixement d’un espai que per a molts ciutadans encara ara és completament desconegut.

“Els efectes dels temporals a les platges de la comarca, amb la pèrdua constant de sorra, estan lligats directament a la dinàmica del delta i s’ha de comprendre bé com funciona per saber com cal actuar”, insisteix Annelies Broekman, que remarca la necessitat “d’arribar al màxim de gent per obtenir els millors resultats que s’hauran d’integrar en el futur pla estratègic que s’acabi aprovant i consensuant per desenvolupar a la zona. La presentació del projecte es farà a l’Arxiu Municipal a les set del vespre i inclourà un debat obert.

LA XIFRA

8 mesos és el període en el qual es desenvoluparà el projecte d’espai de debat sobre el delta de la Tordera


Es posa en marxa un projecte per recuperar el Delta de La Tordera
Ràdio Pineda 22/11/2017


Es posa en marxa el projecte maresmenc 'TorDelta' que vol ajudar a crear un espai de debat per recuperar el Delta de la Tordera. Hi prendran part especialistes i administracions. L'estudi es farà durant 8 mesos per dissenyar accions per ajudar a recuperar el delta. Segons han dit alguns experts, els efectes dels temporals a les platges comporten la pèrdua constant de sorra i aixà està lligat a la dinàmica del delta perquè és precisament La Tordera qui aporta bona part dels sediments a les platges de l'Alt Maresme. Justament Ràdio Pineda ha entrevistat el doctor Jorge Guillén, investigador de l'Institut de Ciències del Mar. Ha explicat que «no es podrà mantenir un continu de sorra al Maresme de 40 quilòmetres» i només es poden plantejar objectius concrets en determinades zones. L'especialista del CEAB ha dit que a Pineda darrerament li ha tocat de ple els temporals, però «té la sort que està molt aprop de La Tordera». També ha dit que la situació «és complexa» perquè la sorra és també un factor de protecció i darrerament ha anat minvant. Les causes de reducció de la sorra són naturals però l'acció humana també ha afectat l'arribada i conservació de sediments, sobretot en espais molt humanitzats com el nostre.

Foto de CEAB.


Enric Sagristà  Hace 5 horas
És important que quan pensem en quin delta de la Tordera volem pel futur no pensem en refer el delta a similitud d'altres. La Tordera està plena de peculiaritats que la fan a ella i al delta únics. Tinguem clar com era el delta per determinar com volem que sigui en el futur!


CREAF  15 nov.
El dijous 23 a les 19h, presentem a Malgrat de Mar el nou projecte 'ISAAC TorDelta', que busca protegir el Delta de la Tordera, a través de la governança dels recursos naturals i la implicació social. Aquí en teniu la info:


Ona Malgrat  20 nov.
[ÀUDIO] Entrevista amb Annelies Broekman, membre del , amb motiu de la presentació aquest dijous del projecte "ISACC TorDelta: implicant a la societat en l'adaptació al canvi climàtic al Delta de la Tordera":

Presentació del projecte "ISACC TorDelta: implicant a la societat en l'adaptació al canvi climàtic al Delta de la Tordera"
Ona Malgrat 20/11/2017

Aquest proper dijous a les 19h es presentarà a l'Arxiu Municipal aquest ambiciós projecte que compta amb el suport del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient a través de la Fundación Biodiversidad i coordinat pel CREAF.

Des d'ara i fins el juny del 2018 es faran diferents accions amb l'objectiu de crear un espai de debat per a la millora de la gestió integrada del territori deltaic.

A banda de la presentació d'aquest dijous, els impulsors volen obrir un debat amb el públic assistent i els diferents agents implicats per tal de conèixer les seves inquietuds sobre els reptes que té per endavant el Delta de la Tordera.

Per conèixer els detalls d'aquest projecte hem conversat amb Annelies Broekman, membre del grup d'investigació sobre aigua i canvi global del CREAF... Àudio