dimecres, 22 de novembre del 2017

Sobre l’Espai Agrari de la Baixa Tordera 20-21/11/2017...

L'agricultura ha estat, és i serà un dels eixos bàsics per entendre la Baixa Tordera, tota la Baixa Tordera, i del seu futur dependran gairebé totes les variables (ús del sòl, consum d'aigua, biodiversitat, paisatge, geomorfologia, turisme,...) que incideixen en la seva identitat pròpia.

No només és imprescindible que l'agricultura continui essent molt important com a element bàsic, sinó que, per exemple, d'ella depenen gairebé totes (que no totes cal puntualitzar) les comunitats animals dels principals ecosistemes de la conca mitjana i baixa de la Tordera, directa o indirectament.

Ara bé... i això sovint s'oblida... no s'ha de confondre l'agricultura amb la indústria agrícola, i molt menys justificar segons quines barbaritats en nom de la indústria.

Javier Romera  Hace 16 minutos
A la Tordera la plastificació i la transformació cap a cultius de plantes ornamentals són les principals causes "actuals" de pèrdua de biodiversitat, paisatge i identitat a les planes al.luvials... Agricultura sí, però no Indústria agrícola 😏


Es posa en marxa l’Espai Agrari de la Baixa Tordera
Ràdio Palafolls 21/11/2017


Aquest passat dimecres es va donar el tret de sortida a una iniciativa que ha d’aglutinar el sector agrari de la zona de la Baixa Tordera, i que serà un instrument per a l’activitat d’aquest àmbit.

Es va iniciar amb la signatura de la Carta per a la Gestió i desenvolupament de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, que ha de ser una eina per tal de garantir tota una sèrie d’aspectes relacionats amb l’activitat agrària de la zona.

En declaracions a aquesta emissora, el gerent de la Cooperativa Conca de la Tordera, Josep Ferrer, ha explicat que la proposta neix de la necessitat, per una banda, de garantir l’activitat de la pagesia a la conca del riu Tordera, i per l’altra, de donar valor a aquest sector.

Mitjançant la unió dels 5 ajuntaments de PLF, Tordera, Blanes, Malgrat de Mar i Santa Susanna i 5 cooperatives de la zona, l’espai es vol convertir en l’eina que permeti donar valor a la producció de l’activitat agrària, i a la vegada poder garantir que es dugui a terme.

Segons ha explicat Ferrer, un dels problemes que més pateix el sector agrari actualment és el de l’envelliment de la pagesia. En aquests moments, tal i com explica Ferrer, el 82% dels pagesos tenen més de 52 anys, i és un aspecte que volen intentar solucionar de cara al futur.

Davant d’aquesta problemàtica, Ferrer ha anunciat que una de les eines que han de servir per incentivar a la població més jove és la creació d’un ensenyament dual encarat a joves d’entre 16 i 18 anys perquè es formin en l’activitat de la pagesia.

Àudio

En aquest sentit, Ferrer ha volgut destacar que la figura del pagès, a més de ser força desconeguda, és a la vegada una professió que ha canviat molt els darrers anys, ja que ha evolucionat cap a una vessant també empresarial. És aquí, precisament, on Ferrer creu que s’ha d’incidir.

Àudio

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera, que ja ha començat a caminar, vol jugar també un paper fonamental en la difusió d’una alimentació saludable i de qualitat de cara a la ciutadania, així com vol aconseguir augmentar l’autoestima i arrelament dels habitants dels municipis que integren la zona.


Tordera s’implica en la creació de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera
Ràdio Tordera 21/11/2017


El regidor d’Obres i Pagesia, Carles Aulet, va assistir la setmana passada a la signatura de la Carta per a la gestió i desenvolupament de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. L’acte, en el qual hi van estar representats els ajuntaments de Blanes, Tordera, Malgrat de Mar, Palafolls i Santa Susanna, els sindicats de pagesos i les cooperatives agràries, suposa el primer senyal de vida d’un instrument que ha de ser capaç d’integrar les condicions agràries, paisatgístiques i culturals.

Principalment, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera ha de tenir en compte les necessitats del sector productiu agrari actual, impulsar plans i programes que serveixin per afavorir la consolidació de les empreses del sector agrari ja existents, l’acolliment de nous emprenedors agraris i l’acompanyament a ambdós. L’objectiu final serà garantir la rendibilitat de les explotacions agràries i la dinamització del sector productiu agrari. Ho detalla el regidor Carles Aulet.

Àudio

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera ha de tenir en compte les necessitats productives del sector tot impulsant plans i programes que serveixin per consolidar les empreses que ja existeixen i fomentar-ne els nous emprenedors. Carles Aulet explica que un dels primers objectius serà crear una marca pròpia.

Àudio

Segons Aulet, els pobles participants en aquest projecte promouran la formació específica en el sector, entre els joves de la zona, en col·laboració amb el departament d’ensenyament.

Àudio

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera també fomentarà l’alimentació saludable i de qualitat per als ciutadans.


L’activitat agrària a la Baixa Tordera lluita per tenir futur
El Punt Avui 20/11/2017

Compromís de cinc ajuntaments, dos sindicats i tres cooperatives per impulsar el desenvolupament i la gestió del territori

Crear una oferta formativa específica per incentivar la regeneració al camp és un dels objectius

Un pagès amb el tractor travessa els camps de la zona del Pla de Grau, a Malgrat de Mar, on s’hi conreen majoritàriament productes d’horta Foto: T.M.


TERESA MÁRQUEZ - MALGRAT DE MAR
Rep el nom d’Espai Agrari de la Baixa Tordera i combina unes 2.000 hectàrees de conreu intensiu d’horta amb usos ramaders i forestals de zona de muntanya. A cavall de les comarques del Maresme i la Selva, s’estén pels municipis de Blanes, Tordera, Malgrat de Mar, Palafolls i Santa Susanna i reivindica un futur amb garanties per als 200 productors que s’hi guanyen la vida. Per primera vegada en la història del territori s’ha signat un compromís de col·laboració entre les administracions locals, els sindicats majoritaris d’Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i les tres cooperatives de la zona: Conca de la Tordera, Progrés-Garbí i Agrària de Tordera per donar forma a un projecte ambiciós, i de llarg recorregut, que vol donar valor i renom a un espai singular amb capacitat suficient per garantir no només l’activitat productiva del primer sector sinó per impulsar-la i donar-li valor afegit. El tècnic del projecte, Carles Gorini, insisteix que la importància de la iniciativa recau en el fet que “sorgeix de baix cap a dalt, recollint l’experiència i el coneixement directe de les necessitats que cal afrontar i, sobretot, superar”. La proposta s’ha fet coure a foc lent, però l’horitzó el tenen prou clar tots els actors implicats “que han rebut la idea amb molt bona predisposició”. Gorini té molt clar quins són els principals problemes de l’agricultura de la Baixa Tordera, perquè venen de llarg i empitjoren amb el temps: envelliment dels pagesos en actiu –el 82% tenen més de 52 anys–; manca de relleu generacional i de treballadors qualificats; explotacions petites amb dificultats de rendibilitat i pèrdua de superfície agrícola i falta de promoció dels productes que s’hi conreen.

Economia dinàmica

“L’Espai Agrari de la Baixa Tordera es concep des del primer moment com un instrument per dinamitzar l’economia del sector i, de retruc, per integrar també aspectes paisatgístics i culturals”, incideix el tècnic responsable. És sota aquest paraigües, i amb la complicitat dels implicats, que ja s’ha anat a trucar a la porta de la Diputació per començar a treballar en un pla de gestió i desenvolupament “que reculli i ordeni les actuacions que cal anar aplicant a través d’un pla específic”. Paral·lelament, i sempre en funció dels recursos obtinguts, es vol potenciar el concepte de Marca de Qualitat de l’Espai Agrícola de la Baixa Tordera. “No pot ser que el consumidor desconegui encara que a pocs quilòmetres disposa d’uns productes d’horta d’una qualitat excepcional i de les més importants de Catalunya”, recorda Gorini, que precisa que la zona representa “el 40% de la superfície cultivada a tot el Maresme”.

Formar pagesos

Un dels aspectes clau perquè el projecte de l’espai agrari pugui consolidar-se és, segons els responsables, garantir que hi haurà professionals ben formats que recolliran el testimoni de la generació de pagesos actual que, un cop es jubilin, no hi haurà qui continuï la seva feina. “Els pagesos d’ara tenen els fills a la universitat i no tornaran a fer-se càrrec de la terra, per això cal tenir a punt una solució factible”, exposa Carles Gorini. La proposta s’ha treballat durant mesos i es va fer arribar als diferents instituts de la zona, que la van rebre amb els braços oberts. Finalment, i encara pendents del vistiplau d’Ensenyament, l’equipament triat per a fer la formació dual a partir del setembre és el centre Ramon Turró de Malgrat de Mar. “El treball amb la direcció de l’institut ha estat excel·lent, perquè no només hi ha posat totes les facilitats sinó que s’ha involucrat des del minut zero igual que ho ha fet l’Ajuntament”, comenta el tècnic.

El projecte educatiu s’ha preparat a consciència “i en els propers dies una comissió es reunirà amb els representants del departament perquè el cicle ja sigui una realitat el setembre vinent”.

Aquest valor que es vol potenciar en les explotacions agrícoles lliga amb un objectiu més prosaic de la iniciativa però amb una importància cabdal quan es tracta de la percepció real del territori més proper. “Els pagesos han de deixar de ser aquells desconeguts que un veu quan passeja en bicicleta tot admirant el paisatge i no es planteja que són una part imprescindible del procés alimentari”, diu, i hi afegeix que “les condicions en què desenvolupen la seva feina converteixen la Baixa Tordera en un espai singular, gairebé un humil tresor”.

LA XIFRA

200 pagesos treballen actualment a la zona delimitada per la part baixa del riu Tordera.