divendres, 27 d’abril del 2018

Algunes notícies per llegir 21-27/4/2018...

Enric Sagristà 25 abr.
El proper dimecres 2 de Maig estaré a donant un seminari sobre "La platja de Blanes i el Delta de la Tordera" en el el cicle "Tronades" de la

SCGeografia 26 abr.
Curs "El Delta de la Tordera" a càrrec de Josep M. Panareda Dates: 3 i 5 de maig Més informació…

Blanesaldia.com Hace 10 horas
La Taula de Treball del Delta de la Tordera podria estar enllestida a finals del mes de juny

La Taula de Treball del Delta de la Tordera podria estar enllestida a finals del mes de juny
Blanesaldia.com 27/4/2018

La sala de plens de l’Ajuntament de Blanes va el passat dimecres al vespre una reunió per continuar fent realitat la Taula de Treball del Delta de la Tordera, un projecte que implica als municipis de Malgrat, Blanes, Palafolls i Tordera.

El tema de debat central va ser el document de constitució formal i el reglament de funcionament, amb l’objectiu que la propera trobada de la Taula de Treball del Delta de la Tordera tingui lloc a mitjans del proper mes de juny, abans de Sant Joan. Es dóna aquest marge de temps perquè a partir d’ara del què es tracta és que s’aprovi el document definitiu consensuat entre totes les parts. S’haurà d’aprovar als respectius plens municipals dels quatre municipis. Actualment la taula està constituïda de facto, i tan sols manca que es faci de manera formal i oficial.

Durant la sessió es van tractar les esmenes presentades a la proposta original que es va fer arribar als càrrecs electes. Una de les qüestions que va generar més debat va ser la possibilitat d’alterar el nom de l’organisme perquè passés a dir-se Taula de Treball del Delta i la Conca de la Tordera, una proposta que en principi no va acabar prosperant. També es va recordar la necessitat que en un futur es vetlli també per la situació que es pateix al cabdal alt del riu.

Aquest òrgan es considera com un espai de governança necessari per el desenvolupament del procés de planificació integral del territori deltaic i el litoral de la conca de la Tordera. L’objectiu és recuperar els equilibris ecològics i socials d’aquest espai natural i reduir la seva vulnerabilitat al canvi climàtic. Es vol assolir mitjançant un Pla d’Actuació Integral de Recuperació del Delta de la Tordera, de la Platja i del Delta de Malgrat, així com la Platja de S’Abanell de Blanes.

Per això, es tractaria que aquest pla contemplés totes les mesures necessàries per retornar l’equilibri del Delta de la Tordera i les platges, així com que coordini les figures de planejament i protecció conjunta. També es compta amb col·laboracions de projectes específics i/o entitats de recerca com el Centre d’Estudis Avançats de Blanes, el CEAB, on precisament va tenir lloc la segona trobada de la Taula de Treball del Delta de la Tordera.

Consell Regidor, Comitè d’Autoritats Competents i Participants

L’estructura integra com a membres un Consell Regidor, un Comitè d’Autoritats Competents i els Participants, amb la finalitat de generar un òrgan participatiu transparent i funcional. Del què es tracta és d’emprendre un procés de planificació estratègica per a la recuperació dels equilibris ecològics i socials del territori deltaic, la principal finalitat.

El Consell Regidor està format per un membre i un suplent de cadascun dels quatre Ajuntaments integrants: Malgrat, Blanes, Palafolls i Tordera, designats pels respectius plenaris. Les seves funcions són convocar, impulsar i organitzar les jornades de treball de la Taula de Treball, aportar i cedir els mitjans i espais necessaris per al bon desenvolupament d’aquestes sessions, i elevar al Ple Municipal els acords de la Taula quan es requereixi.

Complementàriament, el Comitè d’Autoritats Competents inclou el Consell Regidor i totes les Administracions competents sobre temàtiques que afectin directa i indirectament el territori. Així, hi ha des del Departament de Territori i Sostenibilitat fins a la Direcció General de Costes de l’estat a Catalunya, passant per altres departaments de l’administració nacional i estatal, entre d’altres.

Per últim, els Participants tenen un rol central en les activitats de la taula, ja que es vol promoure la participació ciutadana activa en el desenvolupament del Pla Integral de Recuperació del Delta de la Tordera. Es vol fer mitjançant la deliberació i la negociació amb els actors locals, per això s’incorporarà un grup representatiu dels interessos del territori: entitats locals, gremis dels diferents sectors econòmics, associacions ciutadanes, experts i professionals.

Representants polítics i tècnics dels Ajuntaments de Malgrat de Mar, Blanes, Palafolls i Tordera es van reunir el dimecres per avançar en la constitució formal i el reglament de funcionament de la Taula de Treball del Delta i la baixa Tordera:

Nou pas en la constitució de la Taula de Treball del Delta i la baixa Tordera
Ona Malgrat 27/4/2018

Representants polítics i tècnics dels Ajuntaments de Malgrat de Mar, Blanes, Palafolls i Tordera, s'han reunit aquest dimecres a Blanes per avançar en la constitució formal i el reglament de funcionament de la Taula de Treball del Delta i la baixa Tordera. Tot i que ara la taula ja està constituïda de facto, manca que es faci de manera formal i oficial a través dels plens dels 4 Ajuntaments implicats.

L'estructura integrarà com a membres un Consell Regidor, un Comitè d'Autoritats Competents i els Participants, amb la finalitat de generar un òrgan participatiu que sigui "transparent i funcional". Segons els impulsors, l'objectiu és emprendre un procés de planificació estratègica per a la recuperació dels equilibris ecològics i socials de la zona del delta.

El Consell Regidor estarà format per un membre i un suplent de cadascun dels ajuntaments implicats i tindran com a funció convocar, impulsar i organitzar les jornades de treball de la Taula de Treball. Per la seva banda, el Comitè d'Autoritats Competents inclou el Consell Regidor i totes les Administracions competents sobre el territori. I els Participants tindran un rol central en les activitats de la taula ja que la finalitat és promoure la participació ciutadana activa en el desenvolupament del Pla Integral de Recuperació del delta de la Tordera. En aquest grup s'incorporaran persones representatives dels interessos del territori com ara entitats locals, gremis dels diferents sectors econòmics, associacions ciutadanes, experts i professionals.

La propera trobada de la taula és prevista per al mes de juny, abans de Sant Joan. Data en què s'espera que quedi formalment constituïda la Taula de Treball del Delta i la baixa Tordera.


Plataforma Litoral Hace 3 horas
LA DRAGA que torna. Aquest cop al Baix Maresme. Cada any la mateixa història. Repetida fins uns nivells d'absurditat i estupidesa que fa feredat.

El Ministeri destinarà 1'4 milions d'euros per reparar els danys del temporal marítim al Baix Maresme
Ràdio Arenys 25/4/2018

Cabrera va ser una de les poblacions més afectades ( Foto: Ajuntament de Cabrera de Mar )

Es farà una aportació de sorres, que procediran del dragatge de les bocanes dels ports esportius, i es reconstruiran les rampes, passarel·les i escales d’accés a les platges. Tot i aquestes actuacions, encara hi ha municipis com Cabrera de Mar que estan a l’espera de l’aportació d’una quantitat important de sorra per tornar a tenir la platja que tenien abans.

L’alcalde d’aquest municipi, Jordi Mir, ha explicat que la decisió del Ministeri de fer aquesta actuació per reparar els danys del temporal de fa un mes s’ha conegut a través de la premsa. En aquest sentit, critica que estigui en licitació la primera fase per estabilitzar les platges del Maresme amb la construcció, entre altres, d’espigons sense que s’hagi dit res tampoc als Ajuntaments. Mir recorda que estan esperant una actuació des del 2015.

Jordi Mir afirma que està en contacte amb la Generalitat per saber les passes que es van fent entorn el projecte de regeneració de les platges. Mir critica que fa tres anys que Ajuntaments i Generalitat demanen a l’Estat que convoqui la comissió bilateral per parlar del projecte. I és que, actualment, a Cabrera només queda 2,5 quilòmetres de platja estable.

Mir creu que quan s’hagi licitat el projecte de les platges, l’actuació no començarà fins a l’any que ve. A més, es començarà pel tram entre Montgat i Vilassar. Per tant, l’actuació entre Premià i Cabrera encara haurà d’esperar més temps.


Ús correcte del llenguatge... això és enjardinar, no "recuperar" ni "ambiental" o "paisatge"... Una trentena de persones han participat a la ‘Plantada Popular’ de la platja del Cavaió

Ràdio Arenys 21/4/2018


L’activitat, que forma part del ‘Programa de Recuperació ambiental i paisatgística de les platges d’Arenys de Mar’, enguany ha arribar a la desena edició amb èxit.

La regidora de Medi Ambient, Laia Martín, ha explicat que han assistit una trentena de persones sense contar tota la gent que s’ha acostat a preguntar i ajudar en algun moment d’aquest matí. Segons ha dit, la xifra de participants es manté, més o menys, respecte les edicions anteriors. Tot i això, ha destacat que el més important de l’activitat és plantar tota la vegetació que es tenia prevista.

Recordem que la idea era plantar uns 60 pins pinyers i tamarius i 60 arbustos d’espècies de terra baixa mediterrània adaptades a l’ambient litoral, com són el salat blanc, el llentiscle o la ginestera blanca.


Jordi Torallas   26 abr.
Com si no existissin mètodes alternatius per assolir els mateixos objectius. I per no fer esment dels estudis que vinculen la amb l'augment de les poblacions de senglar. Aquest no és el missatge que espero d'.
Agents Rurals 26 abr.
Què aporta la al conjunt de la ? entre altres coses, prevé de les malalties animals que es poden transmetre a persones i a la ramaderia? T'ho expliquem!


Ramon Texidó 26 abr.
Una arenyenca ha obert una campanya a per aturar les llicències que permeten la pesca del corall vermell

Diari Maresme 26/4/2018


Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) d’Arenys de Mar ha mostrat el seu “rebuig frontal” a la decisió del Govern espanyol d’aixecar la prohibició d’extracció de corall vermell a la costa catalana, en concret des d’Arenys de Mar fins a Begur, concedint una dotzena de llicències.

Els republicans arenyencs consideren que a més de ser “una ingerència greu” del govern espanyol a Catalunya, aquesta decisió estatal – emmarcada en l’aplicació de l’article 155 – és “una prova clara del seu desconeixement del nostre territori i del perill ecològic que suposa aquesta extracció”. ERC Arenys de Mar també denuncia que amb aquesta mesura “l’Estat obvia l’estudi dels científics que el 2017 van alertar de la desaparició del corall” motiu per al qual la Generalitat va decretar una moratòria de 10 anys.

Per la seva part, la senadora republicana Elisenda Pérez ha exigit explicacions al govern espanyol per aquesta decisió, que suposa una “greu amenaça” per la supervivència d’aquesta espècie. A més, una arenyenca ha obert una iniciativa a través de Change.org per aturar aquestes llicències.


Enric Sagristà 26 abr.
Que el canvi climàtic és una realitat? Vale. Que es el causant de tots els problemes? En absolut!!!! el descens dels cabals dels rius catalans té més a veure amb un tema de sobreexplotació dels recursos hídrics que no pas amb el canvi climàtic.
Lluís Sala - pro 25 abr.
Els cabals dels rius catalans, en declivi pel canvi climàtic via