divendres, 11 de maig del 2018

Algunes notícies per llegir 9-11/5/2018...

Un exemplar de senglar baixa fins a la Plaça Conrad Prat
Ràdio Calella 10/5/2018


No és el primer cop que els animals s’apropen a zones habitades de Calella. Una usuària del grup de Calella al Facebook ha compartit en les últimes hores unes fotografies captades de nit en què es veu l’animal a l’àrea de jocs infantils de la plaça que hi ha a l’entrada lateral de la Fàbrica Llobet-Guri.

Sobre la presència cada vegada més freqüent dels senglars a prop del nucli urbà en parlava justament dimarts a la ràdio el portaveu dels Amics del Parc Dalmau. Josep Maria Juhé va relacionar-ho amb l’augment de la població d’aquesta espècia animal que sempre ha habitat al Montnegre.

El senglar ocupa un espai que abans estava en contacte amb altres espècies que en controlaven la procreació, però ara ho fa amb total llibertat, sense competència. Ara és un problema perquè hem exterminat els exemplars que se’ls menjaven.

Anteriorment se n’havien pogut veure a Can Carreres i al sector més elevat de Calella, a la zona de l’autopista i fins i tot a tocar d’edificis educatius i hotelers. Aquest cop, el senglar ha fet un trajecte més llarg aprofitant els camins naturals que surten del Montnegre.

Deuen baixar de la zona alta des del Montnegre i Can Carreres. Tenim la sort que estem tan a prop del Montnegre en termes biològic, que baixa avall a través del corredor de les Guilles i la Riera, que tenen poca activitat humana i afavoreix que els animals arribin a tocar de la costa.

La presència de senglars preocupa als pagesos de Calella perquè els malmeten els horts i destrossen els cultius.


Detectats exemplars de vespa asiàtica a Arenys de Munt
Ràdio Arenys 9/5/2018

Un niu de vespa asiàtica detectat a Ripoll i retirat pels agens rurals ( Foto: Diari de Girona )

En concret, s'han localitzat a la zona del Torrent d’En Puig i la Riera Sobirans.  Des de l’Ajuntament alerten de la necessitat d’informar els Agents Rurals en cas de detectar la presència d’un niu d’aquest insecte.

La regidora de Sanitat, Marta de la Iglesia, ha confirmat que s’ha detectat la presència d’exemplars d’aquesta vespa asiàtica tot i que, a hores d’ara, ja s’ha retirat el niu que s’havia localitzat a la zona de la Riera Sobirans i la zona del Torrent d’En Puig. Marta de la Iglesia recorda que, en cas de veure algun niu, cal avisar els Agents Rurals i, sobretot, no tocar-lo per evitar-ne la propagació.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ja havia confirmat que aquest insecte estava totalment instal·lat a Catalunya. Al Maresme es va confirmar la seva presència a finals de l’any passat i principis d’aquest, en poblacions del nord de la Comarca. Ara, ja s’ha estès pel parc Natural del Montnegre Corredor fins a arribar al municipi veí. Aquesta vespa instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.  Marta de la Iglesia recorda que és un insecte perillós per l’ecosistema, sobretot perquè s’alimenta d’abelles  autòctones.

En cas de localitzar de nius de vespa asiàtica, des de l’Ajuntament recorden que cal posar-se en contacte amb el cos d’Agents Rurals al telèfon 93 561 70 00.


Ràdio Pineda 10/5/2018


L'Ajuntament de Pineda ja té l'empresa que s'ha d'encarregar de les obres de reurbanització del tram del Passeig de Mar destruït pel darrer gran temporal de mar. Recordem que una primera fase de les obres la va fer el Ministeri de Medi Ambient, després l'Ajuntament de Pineda va condicionar el terreny per donar continuïtat al pas dels vianants i bicicletes, i ara queda la reurbanització d'aquell tram.

En aquests moments, s'està pendent d'enllestir els tràmits administratius necessaris que passen per acordar l'acta de replanteig de l'obra. D'això depèn la data d'inici de l'obra, que està encara per determinar.

El regidor coordinador de l'Àrea de Territori, Jordi Masnou, ho va explicar en el darrer ple municipal a pregunta del regidor d'Iniciativa, Marcos Ortega, que va demanar poder fer treballs abans de l'estiu. Escoltem Marcos Ortega i la resposta de Jordi Masnou.

També a Poblenou s'està pendent d'una autorització de moviments de terra per fer les obres del passeig a les antigues pistes de tennis de la primera línia de mar on hi haurà una gran zona verda i parc infantil.


Elmalgratenc.cat 11/5/2018


La dita “mai plou al gust de tothom” s’ha fet evident amb la instal·lació d’una piràmide de cordes a la platja de Malgrat de Mar. Moltes són les persones que han qüestionat el seu preu, uns 22.000 euros, ja que el consideren desorbitat. La queixa s’ha manifestat sobretot a través de les xarxes socials. Diversos usuaris han expressat el seu malestar ja no només pel cost de l’element de joc sinó també per l’ordre de prioritats del govern local. Molts asseguren que “hi ha coses més importants en què invertir els diners que es recapten amb els impostos municipals”.

La piràmide tridimensional de cordes ha costat un total de 21.800 euros. El preu ha inclòs l’element i la construcció que la subjecta a la sorra, entre d’altres. El joc infantil s’ha col·locat a la zona de la platja de Malgrat Centre.

D’altra banda, qui ha sortit ha defensar l’adquisició de l’element de joc infantil ha estat la regidora d’Educació i Infància Núria Casajuana. També a través de les xarxes socials, Casajuana ha indicat que “els infants tenen tot el dret a trepar, a pujar alçades i a explorar, a jugar, de la manera més segura possible. La compra s’ha fet a través d’un procés de licitació i adjudicació transparent i objectiu”, tot recordant que l’expedient és públic. Casajuana ha puntualitzat que “tot val diners i tot és criticable”, posant com a exemple l’asfaltat d’un carrer, el canvi de contenidors, el mobiliari urbà o les obres d’una rotonda. La regidora ha assenyalat que “oferir aquest joc als més menuts no priva d’altres accions o projectes que també s’han de dur a terme, no és excloent, només faltaria”, ha etzibat.

A la polèmica pel cost de la piràmide tridimensional s’hi ha de sumar també les crítiques que hi han abocat els ecologistes. Alguns han denunciat la ubicació de l’estructura, a la platja. Consideren que amb aquesta actuació es degrada un espai que hauria de conservar-se de manera natural i rebutjen l’actuació, que malmet encara més la zona.

Enmig de tot plegat, els joves i els infants. Molt probablement aliens a la polèmica oberta, ja s’han afanyat a fer ús del nou joc a la platja. Els darrers dies es poden veure diversos grups enfilant-s’hi i fent tombarelles, alguns com autèntics professionals.


Ràdio Palafolls 10/5/2018


L’Ajuntament malgratenc ha aprovat aquest dimarts l’avantprojecte de la nova pista polivalent  coberta del municipi que s’acabarà ubicant al costat del camp de futbol, prop del cementiri.

Aquesta nova pista estarà encarada tant a l’ús cultural com també l’esportiu, tot i que segons el consistori es prioritzarà l’ús per a les entitats esportives del municipi. En aquest sentit, la pista estarà oberta a tothom però s’utilitzarà també per a entrenaments de bàsquet, hoquei o futbol sala, entre d’altres.

Segons explica l’alcaldessa de Malgrat, Carme Ponsa, aquesta nova infraestructura ha de servir per donar resposta a la demanda d’activitats dels clubs locals, que sovint es troben sense espais on poder dur a terme els seus entrenaments.


Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
Actualment Malgrat té dos grans equipaments esportius coberts, el pavelló dels Germans Margall i el pavelló vell, però tot i així hi ha clubs esportius que han d’entrenar en pistes esportives privades, bàsicament d’escoles.

Un cop aprovat l’avantprojecte, l’alcaldessa assegura que la voluntat municipal és poder començar les obres el més aviat possible. De tota manera, l’alcaldessa recorda que aquests terminis estan condicionats per la nova llei de contractació


Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
Aquest equipament compta amb una ajuda de la Diputació de Barcelona. És l’ajuda que estava destinada a la compra de la finca de Can Palomo, que finalment es va desestimar i la subvenció s’ha canviat per poder fer aquesta pista coberta.