dimecres, 9 de maig del 2018

Roureda de Can Verdalet (Tordera) 9/5/2018


Aquesta tarda en visita ràpida i superficial a la Roureda de Can Verdalet (Tordera) entre ruixadets i plugims...

1 Brocat variable (Euphydryas aurinia)
Brunes boscanes (Pararge aegeria)

centenars de capgrossos de Gripau corredor (Epidalea calamita)
en ullada ràpida, a qualsevol toll

mínim 1 Oriol (Oriolus oriolus)
1 Puput (Upupa epops)
1 Picot verd (Picus viridis)
Raspinells comuns (Certhia brachydactyla)
Falciots negres (Apus apus)
Orenetes vulgars (Hirundo rustica)
Orenetes cuablanques (Delichon urbicum)
uns 10 Tudons (Columba palumbus)
Tórtores turques (Streptopelia decaocto)
mínim 4 Gaigs (Garrulus glandarius)
1 Tord comú (Turdus philomelos)
unes 10 Merles (Turdus merula)
1 Pinsà comú (Fringilla coelebs)
mínim 2 Bosquetes vulgars (Hippolais polyglotta)
mínim 1 Rossinyol (Luscinia megarhynchos)
1 Cuereta blanca vulgar (Motacilla alba)
1 Cargolet (Troglodytes troglodytes)
1 Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
Tallarols capnegres (Sylvia melanocephala)
Tallarols de casquet (Sylvia atricapilla)
Bruels (Regulus ignicapilla)
Mallerengues cuallargues (Aegithalos caudatus)
Mallerengues blaves (Cyanistes caeruleus)
Mallerengues carboneres (Parus major)
Estornells vulgars (Sturnus vulgaris)
Gafarrons (Serinus serinus)

I què passa quan un espai natural "protegit" està trinxat de camins i totalment abandonat per l'administració?... Doncs que és el lloc perfecte triat per entrar amb la furgo, abocar merda impunement a qualsevol racó, i si els enxampes in fraganti a sobres se t'encaren. Entre les perles... "això és el bosc, aquí no fa mal a ningú", "l'hem fet sempre i ningú ens ha dit mai res", "a tu què t'importa" i el típic "no em facis fotos o rebràs".

Només recullen i marxen (a "altre racó" proper, suposo, i emprenyats) quan em veuen parlant per telèfon amb els Mossos, que per cert, s'ha tallat (dues vegades)...


Ja es poden fer mil campanyes de sensibilització, mil anuncis de neteges "voluntàries" i lo que vulguin... estic fart de dir que només tancant accessos i camins inútils (i la Roureda ara està totalment trinxada), regulant els imprescindibles que creuen els espais naturals, i sancionant fort... només així... es pot evitar tenir l'espai ple de merda... i per això l'ha d'importar a qui toca, vaja.

Tot i que la primavera està essent molt bona pluviomètricament parlant, només hi ha un parell de petites zones entollades i gràcies (les més fondes i allunyades del canal de drenatge, ni un 2% de la Roureda i ni un pam), i els herbassars humits i la vegetació aquàtica ràpidament seran substituïts per bardisses i vegetació ruderal si no es recupera l'inundabilitat prolongada (no només un parell de setmanes) d'aquesta zona humida "catalogada i protegida"... i no es fa.

Entre les moltes floracions, destaquen avui les aquí abundants Flors de cucut (Lychnis flos-cuculi), les Búgules (Ajuga reptans), les Veronica sp., Ranunculus sp., Créixens (Apium sp.), alguns Lliris grocs (Iris pseudacorus),... entre moltes altres.


I quan arribes a la zona talada, allò continua igual de trinxat, drenat, ple de merda i totalment abandonat... d'aquí a quatre dies, si no s'inunda, retira els brancatge voluminós i es tanquen els accessos oberts... tot ple de merda, bardisses i camins consolidats amunt i avall... i no és ni culpa de la sequera (que no hi ha aquesta primavera, plou i surt l'aigua de la mateixa manera que entra) ni de la tala, sinó de la deixadessa i de la total manca de voluntat per part de TOTES les administracions responsables per actuar (ara, no d'aquí a uns anys) i per mantenir o recuperar l'espai i els seus hàbitats característics...