dijous, 11 d’abril del 2019

Algunes notícies per llegir 2-11/4/2019...

"La instal·lació d’hotels d’insectes ajuda a desenvolupar les poblacions d’aquests éssers vius, ja que els hi permetria trobar un lloc, dins del context urbà" a tocar del riu (XN2000) amb hàbitats i espais de sobres per als insectes, context urbà, vaja🤦‍♂️deixeu d'enganyar als nens
😉 Ahir dimecres es van instal·lar cinc nous "Hotels Insectes" gràcies als alumnes de 1r ESO de l'Institut Lluís Companys, amb la col·laboració i seguiment de la Brigada Municipal ➡️

Instal·lats cinc nous “Hotels d’insectes” creats pels alumnes de 1r ESO de l’Institut Lluís Companys
Ràdio Tordera 9/4/2019

Els alumnes de primer d’ESO de l’IES Lluís Companys impulsen el projecte Hotel d’insectes. Els hotels d’insectes són estructures que serveixen de refugi a diverses espècies.

Amb diferents materials de construcció (inerts i/o orgànics), es dissenyen un conjunt d’habitacles amb l’objectiu d’atreure’n diferents grups d’insectes. La seva presència aporta un conjunt de beneficis de vital importància en els ecosistemes; no només potencien la biodiversitat sinó que a més a més, alguns dels insectes que els ocupen són grans pol·linitzadors de plantes.

El projecte d’hotel d’insectes a Tordera està coordinat per professors de ciència i tecnologia de l’Institut Lluís Companys i els mateixos alumnes amb la coordinació de la Brigada Municipal. En parlava per Ràdio Tordera, el professor Àlex Garcia.

àudio

La instal·lació d’hotels d’insectes ajuda a desenvolupar les poblacions d’aquests éssers vius, ja que els hi permetria trobar un lloc, dins del context urbà, per pondre els ous i/o completar el seu desenvolupament larvari. El alumnes han dissenyat els hotels i han realitzat l’estructura.


🌎 🗑 Les nostres activistes passen a l’acció. La primera recollida d’escombraries a l’arbreda.


LA CALAMARSADA OCASIONA DANYS ALS CAMPS
elmalgratenc.cat 8/4/2019


Quan amb prou feines s’havien començat a recuperar de la darrera sotragada meteorològica -ocorreguda el novembre de 2018-, pagesos de la zona del Pla de Grau han tornar a ensopegar. En aquesta ocasió, ha estat degut a la calamarsada que ha descarregat amb intensitat aquest diumenge a la tarda, al voltant de les 16 h. En pocs minuts, la calamarsada ha fet malbé plantacions de ceba, escarola, bleda… “Ha quedat tot picat, per a llençar”, ha manifestat un dels afectats amb qui ha pogut parlar elmalgratenc.cat

Els danys s’han produït en plena campanya de collita. Just en el moment en què bona part del producte es ven i s’envia a França per al seu consum. A més, encara és d’hora per fer una valoració aproximada de les pèrdues econòmiques, ja que no serà fins d’aquí a una setmana quan es visualitzin els danys soferts, segons s’ha indicat.

Davant aquest nou greuge, agricultors afectats no descarten la possibilitat de demanar que es declari “zona catastròfica”.


La Cooperativa Conca de la Tordera es reunirà dijous amb el Govern per valorar els danys de la calamarsada
Ràdio Palafolls 8/4/2019

Bledes i espinacs malmesos
 Comprovant l’estat del cultiu
 Faves a punt de collir

Després de la calamarsada d’aquest diumenge, la cooperativa palafollenca ha fet balanç dels danys ocasionats als conreus del municipi.

Antoni Pla, president de la cooperativa, apuntava aquest matí que pràcticament el 100% dels productes estan afectats, i es mostra pessimista de cara a la comercialització dels productes.

En aquest sentit, dubta que la major part de collita afectada es pugui posar al mercat, i explica que els danys afecten al pagès però, de retruc, també a la pròpia cooperativa.

Reproductor d'àudio

Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
Aquesta tarda, el gerent de la cooperativa, Josep Ferrer, explicava que ja s’ha determinat per aquest dijous una reunió amb el Departament d’Agricultura de la Generalitat per valorar la situació.

Reproductor d'àudio

Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
Ahir a primera hora de la tarda una forta calamarsada va afectar a la zona de l’Alt Maresme, especialment a Palafolls, però també a Mlagrat, Tordera i Blanes.

Tot i que la jornada va començar assolellada, al migdia la jornada va començar a tapar-se i a tronar i cap a quarts de 4 de la tarda, va començar a caure pedra.

La calamarsada va durar alguns minuts  i la pedra va emblanquinar carrers i taulades del nostre municipi, cosa que va sorprendre a tothom, tot i que el Servei Meteorològic de Catalunya ja havia avisat de possibles pedregades per la situació meteorològica del diumenge.

Tot i que la pedra no va provocar afectacions al trànsit ni problemes considerables, sí que ha causat danys importants a l’agricultura i a tots els cultius de fulla  tendre com enciams, escaroles o cebes. En Lluís, un pagès del pla de Palafolls ho explica a RP.

Reproductor d'àudio

Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
L’afectació ha estat generalitzada a Palafolls i hi ha conreus que no es podran aprofitar amb perdues per sobre del 80 o 90%. Només es podran salvar aquells que estaven més forts, com algunes cols, o d’altres conreus com les patates.


1899 les glaçades perjudiquen els conreus i la pesca no pot anar pitjor: "los del bou no fant res i'ls sardinalers ben poca cosa" 120 anys

🚜 L'Institut Ramon Turró oferirà el pròxim curs el Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Producció Agroecològica Apostem pels oficis, per la preservació del territori i per dignificar la pagesia 👉 Informa’t a l’institut


🚜 L'Institut Ramon Turró oferirà el pròxim curs el Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Producció Agroecològica Apostem pels oficis, per la preservació del territori i per dignificar la pagesia +Info👇



ULTIMA HORA Lleu terratrèmol de 2,3 a l'Alt Maresme. Sense danys, a la zona epicentral. Hora: 14:32 Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya Hora origen: 14:32:56 Magnitud (ML)*: 2.3 Latitud: 41.59º N Longitud: 2.63º E

Un terratrèmol de 2,3 graus es deixa notar a Calella
Ràdio Calella 10/4/2019


Un terratrèmol de grau 2,3 a l’escala de Richter amb epicentre a la Costa Maresme s’ha deixat sentir a Calella. L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) confirma que el fenomen sísmic ha tingut lloc cap a dos quarts de tres de la tarda aproximadament dins el mar a Sant Pol. El terratrèmol de profunditat 0 s’ha percebut lleugerament i no ha causat danys.

Quim Serra, meteoròleg del Consell Comarcal, ens explica que en un dia hi ha més d’un sisme però que no sempre els percebem.

A Catalunya, en general, i per tant també a la zona del Maresme, és una zona amb una moderada activitat sísmica. Cada dia hi ha moltíssims terratrèmols, el que passa és que la majoria d’ells no són percebuts per la població i per tant passen desapercebuts. No som conscients que es produeixen però hi són. Es produeixen al voltant de 400 moviments sísmics cada dia i a vegades hi ha una certa intensitat que fa que ho notem, normalment és quan passa de 2. I aquest és el cas perquè concretament la magnitud ha estat de 2,3 graus, per tant estem parlant d’un moviment sísmic que almenys a Calella i a les rodalies s’ha arribat a notar.

Els veïns i veïnes de Calella expliquen que han sentit un soroll similar a un tro. Això és normal, ens ho corrobora Serra,

Els que es produeixen a la nostra comarca, a conseqüència de les falles naturals, com el riu Tordera o la Riera de Capaspre, sí. El que passa és que hi ha encavalcaments entre les diferents plaques. Hi ha aquests sotracs i per això aquí percebem el terratrèmol com un tro, com un cop sec, no com un tremolor que es perllonga durant una estona, que seria el cas dels xocs entre plaques.

Avui justament fa una setmana que també es va detectar un terratrèmol a l’Alt Urgell de magnitud 4,2.


Un poble que vol ser ciutat... i de passada carregar-se tot el seu entorn natural pessic a pessic...

Tractament contra rates a la Riera de la Burgada
Ràdio Palafolls 9/4/2019


L’Ajuntament de Palafolls ha iniciat aquests dies el tractament per erradicar la colònia de rates que des de fa uns dies s’havia detectat a la zona de la riera de la burgada al seu pas per l’avinguda Pau Casals.

En els últims dies han començat a circular vídeos de les rates passejant per aquesta zona del nostre municipi, i davant d’això el consistori ha començat el tractament per eliminar els rossegadors de la zona. Segons el regidor de Medi Ambient, Juan Andrés Osorio, des de principis d’any s’ha detectat aquesta colònia i tots els esforços per erradicar-lo riera a munt, han estat infructuosos. Per això ara el tractament es centra en la zona de l’avinguda Pau Casals.

Reproductor d'àudio

Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
Aquests dies s’ha aplicat el tractament dins els nius per tal d’eliminar els exemplars detectats en aquesta zona. Un tractament que durarà un mes, aproximadament, temps durant el qual la zona estarà tancada i senyalitzada per evitar l’accès de perones i d’animals de cmpanyia. Segons Osorio, el tractament ha estat l’aplicació de verí en els nius de les rates.

Reproductor d'àudio

Fe servir les tecles de fletxa cap amunt/cap avall per incrementar o disminuir el volum.
Tot i que la presència de rates és normal al voltant de les rieres i zones humides, el nombre d’exemplars detectats en aquesta zona del nostre municipi havia crescut notablament, cosa que ha obligat a la intervenció del consistori.


Surten a licitació les obres de millora de les infraestructures bàsiques del Polígon Nord
Ràdio Palafolls 10/4/2019


L’Ajuntament de Palafolls ha tret a licitació els treballs de millora de les infraestructures  bàsiques del polígon industrial nord, que agrupa els sectors  de Mas Roquet, Mas Reixach i d’en Puigverd.

En al seu dia aquests sectors es van desenvolupar independentment i de forma desigual i l’actual projecte vol millorar i igualar les seves infrastructures bàsiques per millorar la seva situació actual i augmentar la seva competitivitat.

Aquest projecte, aprovat al febrer per l’Ajuntament, actuarà en l’abastament d’aigües, el clavegueram, l’enllumenat i la vialitat de tots tres sectors.

En aquest sentit es preveu realitzar un nou dipòsit d’aigua, prop de l’actual a la muntanya del castell, que es connectarà directament amb les empreses, una nova xarxa de clavegueram, millores en l’enllumenat públic dels sectors i una millora de la vialitat que inclou nou ferm i pavimentació de les vies de comunicació amb els polígons.

Unes obres globals que tenen un preu de licitació de 2 milions 900 mil€, uns diners que aporten directament les empreses instal·lades en aquests sectors industrials, ja que aquestes millores faran que el valor del sol s’apugi.

Aquestes obres generen tant d’interès de les pròpies empreses que n’hi ha algunes que s’han ofert a pagar més per cobrir els possibles impagaments d’algunes indústries.

Ara l’Ajuntament busca l’empresa que s’encarregui d’aquests treballs.Les empreses interesades poden presentar les seves propostes fins a principis de maig.

La durada de les obres, segons contracte, no podrà superar els 8 mesos a partir de la signatura.

Més enllà d’aquest projecte de millores bàsiques, el consistori té concedida una ajuda de prop d’un milió i migd’euros per altres millores al Poligon d’en Puigverd,. Un projecte que inclou fibra òptica, un nou vial entre Mas Reixach i el polígon, millores per evitar la inundabilitat entre d’altres.


L’Ajuntament assumeix les obres del camí cap a Caldes
Ràdio Arenys 11/4/2019

El projecte per arranjar el camí fa molt temps que espera

L’Alcaldessa es va reunir ahir amb la delegada de Costes de l’Estat a Barcelona, Maria Toledano, per parlar de la cessió del projecte al consistori. Ara els tècnics de l’Ajuntament revisaran el projecte i recalcularan el cost per saber els diners que faran falta.

Annabel Moreno ha destacat que el projecte no és el mateix que s’havia parlat temps enrere, que preveia entre altres coses unes passeres elevades. El que es busca és refer el camí, fer rampes i escales per evitar que la gent hagi de creuar les vies del tren a l’altura del Rial Llarg. Moreno ha afirmat que el projecte ja està redactat, però no pot tirar endavant per part de Costes perquè no hi ha pressupostos estatals aprovats. Per aquest motiu, s’ha demanat a la delegada a Barcelona, Maria Toledano, que el cedeixi i ho faci l’Ajuntament.

El projecte refarà el camí entre la riera i el túnel del tren. El pressupost és d’uns 100.000 euros, però s’ha de recalcular perquè falta l’IVA i el benefici industrial. Els tècnics de l’Ajuntament també el revisaran estructuralment per tal de licitar-lo. Annabel Moreno ha assenyalat que el consistori ja s’ha estalviat la despesa de la redacció.

Moreno ha afirmat de nou que Maria Toledano li va manifestar que el projecte del Camí de Caldes és de l’Estat i que qualsevol canvi que s’hagi de fer ha de ser una decisió entre Ajuntament i Ministeri i no d’un partit polític.


Ràdio Arenys 10/4/2019


Es tracta d’un seguit de mesures que afectaran a partir de l’any que ve la flota d’arrossegament i que podrien estendre’s a la resta. El president de la Confraria de Pescadors de Sant Elm, Antoni Marzoa, lamenta també que l’esforç que han fet des del sector aquests darrers mesos per parlar amb els diferents partits polítics no hagi donat el seus fruits  per tirar-lo enrere.

En concret, la Comissió Europea proposa una reducció de l’activitat de la flota d’arrossegament a la Mediterrània d’un 40%, una xifra que durant el 2020 serà del 10% però, a partir de llavors, se li afegirà un 30%.  Les confraries pesqueres de la Mediterrània, que engloben Catalunya i la resta de l’Estat Espanyol així com Itàlia, França, Malta i Croàcia es mostren contràries aquest reglament, perquè no inclou consideracions tècniques sinó només polítiques. Antoni Marzoa destaca que ja fa molts anys que els pescadors estan aplicant mesures restrictives, com les vedes biològiques així com la reducció dels dies de feina, entre altres. Marzoa afirma que caldrà a veure com es comença a aplicar la reducció.

Antoni Marzoa lamenta que són unes mesures dràstiques que poden tenir conseqüències en el camp socioeconòmic i en el futur de la població costanera. Alhora, temen que això es vagi estenent a la resta de flotes d’encerclament i d’arts menors. Marzoa destaca que seguiran lluitant perquè es reconegui l’esforç que fan els pescadors i les confraries.

Des del sector també es demana ajuda financera real per fer front a les conseqüències que patirà el sector.