Mireu el mapa de moviments...
Els moviments de dispersió (que no errant altre cosa és que no vagi a on ens convé) d'un voltor negre (Aegypius monachus)... https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/347202/capturat-voltor-negre-errant-aeroport-girona …
Perquè no estava malalt, ni dèbil, fins que ha entrat a un aeroport
Els @agentsruralscat capturen un voltor negre que estava errant a l'aeroport de Girona. N'han fet el seguiment perquè va néixer l'any passat en una reserva de caça de Lleida, portava un GPS, i han vist que està malalt.
Capturat un voltor negre errant a l'aeroport de Girona
Nota de premsa 12/4/2019 Gencat.cat
L’exemplar, que porta un emissor GPS des que va néixer a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, mostrava signes de debilitat i descoordinació en el vol
Agents Rurals i membres de l’entitat GREFA, que participen en el seguiment de voltors dins del programa de reintroducció de l’espècie a Catalunya, han participat en l’operatiu de captura
Aquest dimecres es va capturar un exemplar de voltor negre (Aegypius monachus) a l’aeroport de Girona, en un operatiu especial de membres del Cos d’Agents Rurals i amb la informació aportada gracies al radioseguiment del Grup de Rehabilitació de la Fauna Autòctona i el seu Hàbitat (GREFA).
L’animal portava un dispositiu emissor GPS des que va néixer a la Reserva Nacional de Caça de Boumort (Prepirineu de Lleida) l’any passat, en el marc del programa de reintroducció de l’espècie que impulsa la Generalitat, amb el suport de diverses entitats públiques i privades.
Feia temps que aquest voltor mostrava signes de descoordinació i un comportament anòmal pel que fa als seus moviments, atès que presentava dificultats per a mantenir el vol. En els últims dies, la debilitat que evidenciava va fer necessària la intervenció. Així, per tal de garantir la seguretat de l’animal i de l’activitat operativa de l’aeroport, en detectar la seva presència a la zona d’Aiguaviva, la Generalitat va activar el protocol per a la seva captura.
Es tracta de la femella Ametlla, que va néixer l’any passat a la colònia de Boumort. Amb uns 80 dies de vida, es va anellar al niu per a facilitar el seu seguiment i se li va col·locar un emissor GPS finançat pel GREFA. També es va seguir el mateix procediment amb els altres 5 polls nascuts el 2018 a la colònia.
L’animal va ser traslladat al Centre de Fauna de Torreferrussa amb només 6 kg de pes, molt baix per un exemplar de la seva edat. De moment, se li han practicat diverses analítiques, per tal d’esclarir les causes de la seva descoordinació i es treballa per recuperar-lo i poder-lo retornar a la natura.
Des de fa més de 10 anys, la Generalitat (mitjançant el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Departament de Territori i Sostenibilitat) impulsa el projecte de reintroducció del voltor negre al Prepirineu. GREFA, Trenca i Naturaleza Rural hi participen, juntament amb personal de la Reserva Nacional de Caça de Boumort. L’Obra Social “la Caixa”, REE i Fundació biodiversidad col·laboren en el finançament.
Les darreres dades del projecte evidencien bons resultats pel que fa a la presència de la població del voltor negre als Pirineus. Així, la colònia ha augmentat fins als 64 exemplars, 8 més que l’any anterior, amb bones perspectives per al futur. S’han format 16 parelles i 12 d’elles es van reproduir l’any passat. Dels 64, 31 exemplars han estat reintroduïts, 23 han nascut a la colònia i 10 són provinents de colònies ibèriques i franceses.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada