dijous, 5 de setembre del 2019

Algunes notícies per llegir 29/8/2019-5/9/2019...

La Confraria de Blanes va subhastar el mes d’agost peix i marisc per valor d’1,31 M€
Blanesaldia.com 3/9/2019


El passat mes d’agost la Confraria de Pescadors de Blanes va subhastar 244.017 quilos de peix i marisc, que en conjunt van aconseguir un valor total de 1.315.339 euros. Les captures més valuoses van ser la gamba, la sardina i el seitó, que van totalitzar 786.350 euros, el 59,78% dels ingressos.

Aquestes van ser les 15 espècies que van obtenir un major valor el passat mes d’agost:

Espècie             Quilos     Euros

Gamba                     7.186       338.352
Sardina                  70.602       275.164
Seitó                       93.810      172.834
Sonso                     15.056      114.746
Escamerlà                3.010        74.242
Tonyina                    5.106        44.877
Bonítol                   10.233        43.272
Peix Espasa             5.260        36.179
Lluç palangre          2.731        33.454
Gamba blanca           783        19.419
Roger vermell         1.529        13.966
Rap vermell             1.388        13.900
Mollera roquer       5.499        11.741
Llagosta                      236          9.617
Rap                              838          7.624

Acumulat any 2019

Mes                 Quilos              Euros
Gener              75.486             582.951
Febrer             69.404             161.360
Març                70.147             519.375
Abril               178.541            917.416
Maig               286.117         1.110.054
Juny                196.621            950.116
Juliol               315.653         1.204.368
Agost             244.017         1.315.339



[ÀUDIO] La Pilona de Malgrat de Mar ha estat objecte d’un estudi sobre la seva història, el seu futur i les característiques ecològiques
Ona Malgrat 4/9/2019


La Pilona de Malgrat de Mar ha estat objecte d’un estudi sobre la seva història, el seu futur i les característiques ecològiques. Un estudi que ha tirat endavant el jove ambientòleg Marc Martín, guanyador de la 13ena Beca d’Investigació Vila de Malgrat de Mar que atorga el consistori. El projecte, fet gràcies a diferents suports, sortirà publicar en els propers mesos en format llibre amb tot l’estudi realitzat sobre La Pilona de Malgrat de Mar.

Galeria d'àudios

----------------------------------------------

Detectats una dotzena de nius de vespa asiàtica a Lloret de Mar al llarg de l’estiu
Nova Ràdio Lloret 2/9/2019



Protecció Civil de Lloret ha detectat aquest estiu una dotzena de nius de vespa vel•lutina, coneguda també com a vespa asiàtica. És una espècie invasora que va començar a tenir presència a l’Estat espanyol l’any 2010 i, des de llavors, la seva població no ha parat de créixer.

Des de Protecció Civil de Lloret fa dos anys que treballen per controlar els nius a la vila. Les seves picades són com les de qualsevol de les espècies autòctones. Així doncs, un dels membres d’aquest cos de seguretat, Xavi Arnaus, fa una crida a la tranquil·litat i remarca que no és un insecte perillós, excepte si se’n té al·lèrgia.

El que sí que preocupa és que part de la seva dieta són les abelles, motiu pel qual també rep el sobrenom de vespa assassina. Tot i així, Raúl Soler, també membre de Protecció Civil de Lloret, explica que és un aspecte que ja s’està controlant.

De la dotzena de nius detectats, des del mes de juliol n’han retirat quatre, que són els que hi havia en espais públics. Cal remarcar que Protecció Civil només actua en zones públiques, ja que en zones privades els encarregats d’eliminar-los són empreses especialitzades.

Aquestes actuacions segueixen un protocol. En primer lloc, localitzen el niu i comproven que sigui de vespa vel·lutina. Després, passen a retirar-lo amb l’ajuda d’una roba especial, gruixuda, per evitar les picades dels insectes. Per eliminar les vespes, de moment, fan servir un insecticida especial, tot i que la intenció es poder comptar, en un futur, amb una escopeta similar a una de paintball per dur a terme aquest tipus de servei amb millor eficiència.

La temporada de la vespa vel·lutina acaba a finals de novembre o principis desembre. En aquell moment, les vespes abandonen els nius per enterrar-se a passar l’hivern i quan tornin a sortir ja no retornaran en aquells nius, sinó que en construiran de nous.


SOS Lloret exigeix que s’obligui a enderrocar la nova construcció il·legal de Can Juncadella
Nova Ràdio Lloret 29/8/2019



SOS Lloret denuncia una construcció il·legal a la finca de Can Juncadella. Es tracta d’una edificació nova dins de la parcel·la vinculada a l’expresident del Kazakhstan Nursultan Nazarbayev. És una planta baixa d’entre 100 i 200 metres quadrats que s’hauria construït entre els mesos de maig i juliol.

Els ecologistes denuncien que aquest habitatge vulnera el Pla d’Espais d’Interès Natural, la Zona d’Especial Protecció per a les Aus, el Lloc d’Importància Comunitària dins de la Xarxa Natura 2000, el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner i la Llei de Costes.

La plataforma ecologista la va veure des del mar i va entrar una instància a l’Ajuntament per preguntar si s’havia fet alguna cosa al respecte. El consistori va respondre que els serveis d’inspecció municipal van obrir un expedient sancionador als propietaris de la finca per l’execució d’obres sense llicència i no legalitzables. Un expedient que podria anar acompanyat d’una sanció econòmica.

SOS Lloret, però, exigeix que es faci enderrocar la construcció i, segons un portaveu de l’entitat, Jordi Palaudelmàs, no n’hi ha prou amb aplicar una sanció econòmica.

La plataforma demana la màxima transparència a l’Ajuntament i que actuï amb contundència per evitar que passi el que ja ha passat moltes vegades en aquesta finca: els processos s’allarguen tant que acaben arxivant-se.

Algunes d’aquestes actuacions dels amos de Can Juncadella que la plataforma critica que han quedat en no res són un castell de focs artificials sense permís, un abocament il·legal de sorra a la cala des Rajols i obres a la casa dels masovers on es va fer una ampliació descarada del sòl edificable.

Però el que més destaca SOS Lloret són les irregularitats amb el camí de ronda. La plataforma denuncia que en el tram que creua la finca, que per ordre judicial ha d’estar obert, conté elements d’intimidació, ja que s’anuncia per megafonia que la zona és una propietat privada, i també hi ha càmeres de seguretat i cartells de “prohibit el pas”. Recordem que l’accés al camí de ronda va estar tallat entre el 2009 i el 2016, però una sentència va obligar a restituir el pas.


L’Ajuntament es compromet a fer enderrocar la construcció il·legal de Can Juncadella
Nova Ràdio Lloret 29/8/2019



L’Ajuntament es compromet a fer enderrocar la construcció il·legal de la finca de Can Juncadella. De fet, el regidor d’Urbanisme, Albert Robert, explica que ja han començat els tràmits i que ara els propietaris tenen uns dies per presentar al·legacions.

L’amo de Can Juncadella és l’expresident del Kazakhstan Nursultan Nazarbayev, que fa anys que està envoltat de polèmica. El regidor, però, assegura que des de l’administració se’l tracta com a un veí més i que s’arribarà al final per fer-li complir la llei.

La nova construcció il·legal, que només es pot veure des del mar, és una planta baixa d’entre 100 i 200 metres quadrats. L’habitatge vulnera la llei perquè la finca està situada en una zona protegida pel Pla d’Espais d’Interès Natural, la Zona d’Especial Protecció per a les Aus, el Lloc d’Importància Comunitària dins de la Xarxa Natura 2000, el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner i la Llei de Costes.

Un altre dels temes que hi ha sobre la taula és l’accés al tram del camí de ronda que travessa la finca. SOS Lloret denuncia que hi ha molts elements intimidadors per evitar que la gent hi passi. Des de l’Ajuntament, però, asseguren que també hi estan a sobre i que la intenció és trobar una solució que beneficiï a tothom i millori el camí de ronda.

-------------------------------------------------

A qualsevol cosa li diuen "Procés participatiu", i no ho és...

Les línies, prioritats, actuacions i conclusions ja estan marcades des del començament, no es pot qüestionar ni rebatre res als tècnics de l'ACA, i només fas de figurant per omplir la sala i fer passar per "participatiu" un nou document on resulta que valides (amb la teva assistència) lo que ja s'ha decidit encara que no estiguis d'acord, i si inclouen alguna cosa diferent no és per modificar res de lo ja decidit, sinó per constar com a proposta no vinculant i sense efectes de res... tal qual...

#Sabiesque durant el mes de setembre comencen els processos de participació de la planificació hidrològica catalana per al període 2022-2027? Consulta més informació i participa! bit.ly/2lO5imJ


I això no és cap Taula de res, sinó una burla per fer creure que hi ha Taula...

Encara no hi ha cap informe tècnic o semblant que determini l’estat real i actual del Delta i que enumeri i prioritzi les problemàtiques o temàtiques a tractar, previ a qualsevol reunió, taller, convocatòria, presa de decisions, acords o lo que sigui (lo del CEAB només era un recull parcial de paràmetres a tenir en compte per a la elaboració dels informes tècnics, que no es van fer, i lo de ISACC un recull de gimcanes a mena de tallers on parlar de coses i temàtiques teledirigides i sense calat real sobre les problemàtiques que van originar la proposta de fer una Taula), i els figurants a les noves trobades del REDAPTA (qui va a les trobades convocades per fer passar per procés participatiu una cosa que no ho és), que no Taula del delta de la Tordera ni semblant, només poden "proposar" dins d'uns "tallers" sense cap mena d'informació, dades o estudis previs sobre la temàtica a tractar i on es diuen coses genèriques i populars (no amb dades i fonaments tècnics) a mena de "banc d'idees" i mesures cosmètiques amb caràcter consultiu i no vinculant per als ajuntaments que prèviament ja han decidit de què i com es tractaran els temes, i sempre que no afecti a les seves polítiques i decisions que afecten a les seves competències... i l'anomenen Taula del Delta i la baixa Tordera... tal qual.

Veure també...

Sobre la presentació del nou impuls per a la Taula del Delta de la Tordera del dimecres 17/7/2019


Malgrat de Mar acull la trobada del Consell Regidor de la Taula del Delta i la baixa Tordera. Hi participen alcaldes, regidors i tècnics de Medi Ambient per marcar el full de ruta dels propers mesos

🦋
☀️
🐟
Comença el procés de participació per parlar de la gestió de l'aigua! participa.gencat.cat/processes/terc La Taula del Delta i de la Baixa Tordera vol ajudar a fer que no hi faltin les perspectives del territori!!! Apunta't a la Taula per rebre les convocatòries!isacc.creaf.cat/noticia/vols-p