dilluns, 10 de setembre del 2007

Alcedinidae... Blauet (Alcedo atthis)


Presents durant tot l’any a tot el riu (però especialment allà on tenen branques on posar-se per pescar peixos llançant-se a l’aigua), als pantans, al estanys, a algunes basses, o a qualsevol punt d’aigua on puguin menjar, aquest ocell de mida petita amb el bec negre i cap gros, de colors blau llampant i taronja, el podem veure en vol ràpid i directe arran de l’aigua amb un color blau brillant, o posat sobre una branca, canya o tija de canyís o boga sobre l’aigua amb el seu pit ataronjat.

Fa els nius a talussos sorrencs del riu i rieres, i tot i que són relativament abundants al Tordera, és quan els joves surten dels nius a l’estiu i es dispersen, i quan arriben més d’altres indrets en pas migratori o per hivernar quan augmenten en nombre.

Els joves tenen un plomatge més apagat i verdós que els adults, i les femelles tenen una coloració vermellosa a la part inferior del bec.

Durant aquest dies els poden veure molt fàcilment a la desembocadura del Tordera, a qualsevol tram del riu (sempre que hi hagi aigua), a un parell de basses del Pla de la Júlia i de la riera de Vallmanya (Tordera), i al Pantà de Sant Ponç (Tordera) entre altres.

Donat que necessita aigües poc contanimades i amb peixos, i vegetació riberenca des d’on pescar, la seva presència ens indica que la qualitat ambiental de l’indret és relativament bona (bioindicador), i des de fa uns anys es fa un seguiment al riu tant de la seva reproducció com dels seus desplaçament i conducta (Veure el següent arxiu... Anellament al riu 10/9/07, o clickeu l’enllaç de “l’Observatori de la Tordera” i desprès a “Els estudis”.).
Xavi.