dimecres, 24 de setembre del 2008

DEPANA estudia el valor dels béns i els serveis de 12 espais naturals del litoral català

I d’entre ells… el Delta del Tordera.

Ho podeu llegir aquí…

http://www.depana.org/noticiari/noticia97.htmlhttp://www.depana.org/noticiari/noticia97.html

DEPANA estudia el valor dels béns i els serveis de 12 espais naturals del litoral català

DEPANA inicia un estudi innovador per identificar i avaluar els béns i serveis que ofereixen els ecosistemes del litoral de Catalunya.

Aquest projecte, identificarà la relació entre la qualitat dels espais naturals i el benestar humà



El projecte de DEPANA “Valorització dels béns i serveis dels ecosistemes litorals de Catalunya”, que rep el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge i de l'Obra Social de La Caixa, permetrà diagnosticar i avaluar els béns i els serveis que ofereixen els ecosistemes de 12 espais naturals del litoral català. DEPANA inicia així un projecte innovador a Catalunya que permetrà xifrar quantitativament i qualitativament els beneficis que la societat obté dels ecosistemes seleccionats.

L'estudi, que s'inspira en el Programa per a l'Avaluació dels Ecosistemes del Mil·lenni impulsat per Nacions Unides l’any 2001, té també com objectiu resaltar la vinculació entre la qualitat dels espais naturals amb el benestar de les persones.

Els espais seleccionats per aplicar-hi l'estudi són:

Parc Natural del Delta de l’Ebre,

EIN Santes Creu – litoral de L’Ametlla de Mar,

EIN Tamarit – punta de la Móra, (Tarragonès)

Reserva Marina de Masia Blanca (El Vendrell),

Colls – Miralpeix (Sitges – Sant Pere de Ribes),

Delta del Llobregat,

Delta del Tordera,

Platja del Castell – Cap Roig (Baix Empordà),

Aiguamolls del Baix Empordà,

Illes Medes – Montgrí,

Aiguamolls de l’Alt Empordà i

Parc Natural del Cap de Creus


El Programa per a l'Avaluació dels Ecosistemes del Mil·lenni impulsat per Nacions Unides. Aquest programa pretenia generar informació sòlida, validada científicament, perquè els gestors, els polítics i el públic en general siguin conscients de les conseqüències que els canvis en els ecosistemes del planeta tenen sobre el benestar humà i d’altra banda, oferir opcions per a assimilar aquests canvis. L’estudi de DEPANA és una aplicació d’aquesta metodologia a determinats espais naturals dels litoral català.

Més informació a http://www.maweb.org/en/index.aspx

El Projecte “Valorització dels béns i serveis dels ecosistemes litorals de Catalunya” de DEPANA.

Un cop realitzada la primera etapa de formulació de base teòrica i elecció d’espais, actualment el projecte es troba en la fase de treball de camp.

El treball de camp parteix d’un anàlisi científic que identifica i avalua aspectes tan diversos com el nivell de conservació dels espais naturals, els ecosistemes que alberguen, els serveis que aquests ecosistemes generen a la ciutadania a partir de quatre categories:

serveis d’abastiment (alimentació, aigua, fusta...),

serveis de regulació (del clima, de les inundacions, de les malalties, dels residus, de l’erosió, de la qualitat de l’aigua...),

serveis culturals (com els serveis de lleure, paisatgístic, de turisme, educacionals, espirituals...), i

serveis de recolzament (com la formació dels sòls, la fotosíntesis, el cicle dels nutrients...).

Un cop finalitzat el treball de camp, DEPANA durà a terme un anàlisi detallat de les dades obtingudes als dotze espais naturals, amb l’objectiu de realitzar un inventari exhaustiu dels béns i serveis. També s’elaboraran un seguit de propostes d’actuacions per garantir al manteniment i conservació dels ecositemes que permeten gaudir d’aquests béns i serveis.

Finalment, la presentació de les conclusions del Projecte posarà en valor els béns i els serveis dels ecosistemes litorals, i per tant, constatarà la importància de la conservació i la bona gestió dels espais naturals del litoral.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Este é um ótimo post
obrigado por esta