dimecres, 24 de setembre del 2008

Sant Celoni prepara un projecte per recuperar la façana fluvial de la Tordera

Sant Celoni prepara un projecte per recuperar la façana fluvial de la Tordera
L'Actualitat del Baix Montseny 23/9/08

L'Ajuntament de Sant Celoni està a punt de contractar la redacció d'un projecte per recuperar la façana fluvial de la Tordera, al nucli de Sant Celoni. L'actuació afectarà la zona situada entre el polígon industrial Molí de les Planes i l'autopista AP-7, i buscarà la recuperació d'espais fluvials ocipats per agricultura peri-urbana fora d'ordenació i la millora de la dinàmica fluvial.

El projecte a redactar en aquest espai, anunciat per la tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Celoni, Marta Miralles, durant la conferència que va celebrar dimarts de la setmana passada l'Associació Catalana d'Amics de l'Aigua a la Rectoria Vella, es complementarà amb un altre projecte municipal orientat a disposar d'espais públics per al desenvolupament de l'horta recreativa.

El projecte per desmantellar la zona d'horts i barraques de la façana fluvial del nucli de Sant Celoni i la recuperació ambiental d'aquest espai comptarà amb una subvenció del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, que en cobrirà el 70 per cent del pressupost previst.

Miralles va presentar, també, les actuacions realitzades al riu Tordera al seu pas pel terme municipal de Sant Celoni per a la seva restauració, des de l'any 1990. Entre moltes d'altres, la tècnica va ressaltar els plans de sanejament impulsats per la Generalitat durant els 90, amb la instal·lació d'estacions depuradores i col·lectors d'aigües residuals urbanes, la restauració del Pont Trencat, la neteja de les lleres del Pertegàs, la Tordera i el Sot Gran des de 1998, els passos de fauna i viaductes derivats del pas del TGV pel terme municipal, la restauració del marge de la Tordera a la Batllòria, els projectes de plantació de vegetació de ribera i l'elaboració, des del 2006, del Pla Especial de l'Àrea de Ribera de la Tordera al terme de Sant Celoni.

La conferència 'Intervenció en els espais fluvials' impulsada per l'Associació Catalana d'Amics de l'Aigua va ser presidida pel regidor d'Entorn Marià Perapoch que va agrair a l'entitat haver pensat en Sant Celoni per celebrar la jornada tècnica. El regidor va assegurar que l'Ajuntament "porta anys impulsant millores del riu Tordera en les que han col·laborat institucions, entitats i empreses". Una feina, va assenyalar, "que no hem acabat encara".

Per la seva banda, el president de l'entitat, Xavier Latorre, va presentar els eixos que marcaran l'activitat de l'Associació dels propers dos anys i que es concretaran en l'escassetat de l'aigua, el canvi climàtic, la dessalació i el debat sobre la relació preu-cost de l'aigua. També va anunciar que l'entitat preveu fer, aquest trimestre, set xerrades a Catalunya com la celebrada a Sant Celoni. Per la seva banda, el vicepresident de l'Associació, Lorenzo Correa, va oferir una definició dels espais fluvials i dels seus usos.