divendres, 28 de novembre del 2008

Sobre el fred d'aquests darrers dies...

Malgrat de Mar va registrar dijous les mínimes més fredes de tota la costa catalana
Malgrat confidencial 28/11/08

Tot i no haver superat el rècord de temperatures mínimes registrades el mes de novembre de l’any passat (-3,4ºC), durant la matinada d’aquest dijous alguns termòmetres de Malgrat de Mar assenyalaven els -0,4ºC. Amb aquestes dades, el Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el municipi com un dels més freds de la costa catalana el passat 26 de novembre. El vent i la nuvolositat van impedir que les temperatures se situessin per sota dels 0ºC.
La previsió per aquest cap de setmana indica que les temperatures oscil·laran entre els 11 i els 12 graus. Dissabte hi podria haver algun ruixat al matí. A la tarda hi haurà alguns núvols alts i mitgencs, i a la nit la nuvolositat serà variable.


TEMPERATURA DE PLE HIVERN AL NOVEMBRE (pdf)
Nota informativa elaborada pel Servei Meteorològic de Catalunya, dijous 27/11/08

Les temperatures mínimes de les tres darreres matinades han estat per sota dels zero graus a tot l’interior de Catalunya. Aquest matí s’han vist volves de neu en cotes de tan sols 200 metres i a partir de la tarda arribarà més neu.

L’arribada de la massa d’aire fred procedent del nord d’Europa s’ha fet notar arreu de Catalunya i ha causat una davallada progressiva de la temperatura. Les tres darreres nits han estat molt fredes, la del dia 25 a muntanya i les del 26 i el 27 a tot el país. Malgrat tot, la temperatura no ha arribat, en general, als valors tan baixos registrats l’any passat al mes de novembre. A alta muntanya destaquen els -15.9 ºC de la Bonaigua (2.266 m), que superen els -15.6 ºC de l’any passat i gairebé igualen els -16.0 ºC de 1999, la més baixa en els 10 anys de vida de l’estació.

L’entrada d’aire marítim, que ha remuntat la massa freda situada en superfície, ha afavorit la formació de núvols aquest matí al litoral i prelitoral central, i s’han vist volves de neu a punts com Sabadell, Terrassa o Granollers.

A partir de la tarda, i especialment cap a la nit i la propera matinada, arribaran núvols més compactes pel nord-est de Catalunya que reactivaran les precipitacions. La cota de neu se situarà al voltant dels 400 metres tan sols, tot i que amb tendència a pujar divendres al matí. La neu, a més del Pirineu Oriental, podrà cobrir les Alberes, Collsacabra, les Guilleries, el Montseny i potser el Montnegre i les Gavarres, amb gruixos de més de 2 cm a la cota 500. És possible que en algun moment es puguin veure flocs de neu per sota dels 400 metres. Divendres al migdia acabarà aquest episodi de precipitacions, si bé la matinada de divendres a dissabte arribaran núvols des de l’oest que podrien tornar a deixar neu a cotes baixes, però en aquest cas a les comarques nord occidentals del país.

Arran d’aquest pronòstic el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un avís de Situació Meteorològica de Risc per neu.


SEGUEIX EL FRED, I LA NEU ARRIBARÀ DEMÀ AL CENTRE I L’OEST DEL PAÍS (pdf)
Nota informativa elaborada pel Servei Meteorològic de Catalunya, divendres 28/11/08

Després de les nevades de les darreres hores al prelitoral central la situació meteorològica canvia. Una depressió se’n va cap a l’est però una de nova portarà neu al centre i a l’oest de Catalunya.

El novembre continua hivernal. Durant la tarda de dijous i la nit de divendres la neu ha caigut tímidament a diversos punts de Catalunya, afectant primer les Alberes, les Guilleries i el Montseny per sobre d’uns 800 metres, i de matinada encara en cotes més baixes a punts del Vallès Occidental, del Baix Llobregat, de l’Alt Penedès, del Bages i de l’Anoia. La neu ha arribat a quallar al Bruc, a Prats de Rei, a Moià, a Pujalt o a Mura, però s’ha vist nevar a Matadepera, a Caldes de Montbui, a Calaf o a Igualada. L’aiguaneu ha arribat a Vic i a Manresa. Les quantitats de precipitació més importants han estat els 15 mm de Cabrera d’Igualada, els 14 de Begues i els 13 de Font-Rubí.

La situació meteorològica canvia amb l’allunyament de la depressió cap a l’est, però les baixes temperatures existents i l’arribada d’una nova depressió des de l’oest fan pensar en més neu per les properes hores.

A partir de divendres a la nit arribaran núvols per l’oest que s’estendran ràpidament durant la matinada de dissabte i coincidiran amb un ambient molt fred a l’interior de Catalunya. Això farà que la neu comenci a caure entrada la propera nit per sobre tan sols d’uns 200 metres a l’oest del país, i que pugui quallar a partir d’uns 300 metres. Dissabte a primera hora la neu podrà afectar, a part del Pirineu, bona part de la Depressió Central. Les comarques on la nevada pot ser més significativa seran la Noguera, els Pallars, l’Alt Urgell, el Solsonès, la Segarra i l’Urgell. A partir de migdia la neu pujarà de cota cap els 700 o 800 metres, i arribarà a acumular més de 10 cm a partir de la cota 900.

En vista a diumenge la cota de neu tornaria a baixar cap els 400 metres, però ja només s’espera precipitació al Pirineu Occidental mentre que a la resta del país s’obriran moltes clarianes a causa dels vents de component oest.

Arran d’aquest pronòstic el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un avís de Situació Meteorològica de Risc per neu.

Més informació a www.meteo.cat .
Servei Meteorològic de Catalunya
Barcelona, 28 de novembre de 2008

..................................................................................................
.
I podeu llegir un dels efectes d’aquest fred aquí…

Més ocells hivernants?
Blog L’estany de Sils 28/11/08, Alfons Delgado