dilluns, 2 de març del 2009

El poble de Tordera diu NO a l'ARE en la consulta popular d'aquest diumenge 1/3/09

RESULTAT DE LA CONSULTA POPULAR "Vols que es faci l'ARE a Sant Pere?"
Nota de premsa de l’Ajuntament de Tordera

La consulta popular sobre la construcció d'una ARE a Sant Pere ha comptat amb una participació del 12'6%. El resultats han deixa un total de 1400 vots contraris a l'ARE (un 88%), mentre que 189 volts s'han mostrat a favor (12%).

Total cens de la consulta: 12.618
Total de vots emesos:1590
Total participació a la consulta: 12'6%

TOTAL "SÍ": 189 (11'8%)
TOTAL "NO": 1400 (88%)
TOTAL "BLANC": 1(0'06%)

Resultats per meses de la consulta:

Local Social de Sant Pere:

TOTAL "SÍ": 74 (12%)
TOTAL "NO": 538 (88 %)
TOTAL "BLANC": 0
TOTAL CENS EN AQUESTA MESA: 2152
TOTAL PARTICIPACIÓ EN AQUESTA MESA: 612 vots (28'4%)

Biblioteca:

TOTAL "SÍ": 98 (11,6%)
TOTAL "NO": 745 (88'3)
TOTAL "BLANC": 0
TOTAL CENS EN AQUESTA MESA: 8171
TOTAL PARTICIPACIÓ EN AQUESTA MESA: 843 (10'3%)

Pavelló poliesportiu:

TOTAL "SÍ": 17 (12'5%)
TOTAL "NO": 117 (86'6%)
TOTAL "BLANC": 1 (0'7%)
TOTAL CENS EN AQUESTA MESA: 2295
TOTAL PARTICIPACIÓ EN AQUESTA MESA: 135 vots (5'8%)


La consulta sobre l'àrea residencial estratègica de Tordera tomba el projecte
El Punt 2/3/09

El 88% dels veïns que van participar-hi van dir «no» a l'edificació de 372 habitatges en sòl agrícola

Una noia diposita el seu vot a les urnes ahir en una de les tres meses que es van habilitar. Foto: QUIM PUIG.

L'Ajuntament de Tordera farà marxa enrere i no impulsarà la construcció de 372 habitatges previstos a la nova àrea residencial estratègica (ARE), un tipus de projecte urbanístic promogut des del govern per alleujar el dèficit d'habitatge protegit al país. El 88% dels torderencs que ahir van participar en la consulta (12,5% de l'electorat) van votar contra un projecte que havia de reconvertir en urbanitzable sòl agrícola del barri de Sant Pere. Josep Mediavilla, vicepresident de l'associació d'aquest veïnat, va assegurar que era un «contrasentit» edificar en un municipi on hi ha 800 pisos buits i zones habilitades per construir-ne 1.200.

A Tordera crida l'atenció la profusió de pisos que es venen, promocions noves i cartells que anuncien la futura construcció de més blocs d'habitatges, sobretot tenint en compte que ahir els veïns del municipi estaven cridats a dir la seva sobre l'edificació de 372 pisos més al barri de Sant Pere. Una iniciativa que s'emmarcava en el pla del govern per afrontar el dèficit arrossegat en habitatge protegit al país a través de les àrees residencials estratègiques (ARE) i que es va recollir en el decret llei que adapta la nova normativa del sòl espanyola a la realitat catalana. En un principi, el govern va preveure la creació de 101 àrees arreu del país. Però en un municipi en què, segons Josep Mediavilla, vicepresident de l'associació de veïns de Sant Pere, hi ha 800 habitatges buits i terrenys habilitats per acollir-ne 1.200 més, aquest projecte urbanístic no ha agradat als torderencs. Ahir, el 88% dels veïns que van participar en la consulta impulsada pel Moviment Alternatiu de Tordera i organitzada pel consistori sobre la idoneïtat de tirar endavant el projecte s'hi van oposar. Així, Joan Carles Garcia, l'alcalde d'aquesta població (CiU), va confirmar que respectaria l'acord assolit en el ple municipal, en el sentit de complir el desig dels veïns i aturar l'ARE, ja que el «no» superava el 60% exigit, i va anunciar que ho faria saber demà al Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

Mediavilla va manifestar la seva satisfacció per la paralització d'un projecte que considera un «contrasentit», per l'àmplia oferta d'habitatge disponible al municipi i la falta d'uns vials adequats per donar servei a 1.500 persones més en un veïnat que ja nota les conseqüències de la falta de planificació des que es va construir als anys seixanta. En aquest sentit, Garcia va assegurar que l'objectiu d'aquest projecte, que suposava la requalificació de sòl agrícola, era dotar d'equipaments un dels espais més compactats d'aquesta població. L'alcalde preveia que l'ARE dotaria el barri d'un espai de lleure, un institut de secundària i un espai social per als veïns. Malgrat tot, Garcia va assegurar que es buscaran alternatives per pal·liar els dèficits existents al barri de Sant Pere.

Sant Celoni i Ripoll

Tordera no ha estat l'únic municipi on els veïns s'han alçat contra la creació d'aquestes àrees amb què es pretén augmentar l'habitatge protegit al territori. De fet, a finals del mes de gener, els veïns de les poblacions de Sant Celoni i Ripoll també es van pronunciar amb força contundència contra les Àrees Residencials Estratègiques (ARE) que es volien promoure des dels governs locals amb un 69% i un 70% de vots en contra respectivament. A Sant Celoni, un 30% de les persones amb dret a vot van participar en una consulta popular per determinar el futur del sector de Can Riera de l'Aigua on es preveia la construcció de més de 500 habitatges. A Ripoll, la participació per tombar el projecte urbanístic amb què es volien construir més de 400 pisos va ser de poc més del 10%.


Tordera diu NO a l’ARE
Malgrat confidencial 2/3/09


imatge: Albert Mas

La nota predominant sobre la consulta popular que s’ha fet aquest diumenge a Tordera ha estat la baixa participació, un 12’6%. És a dir, que del total dels 12.618 torderencs amb dret a votar, només 1.590 ho han fet. Una majoria aclaparadora d’ells, 1.400 veïns, és a dir el 88% dels que han votat, han dit NO a la pregunta “Vols que es faci l’ARE a Sant Pere?. 189 persones (un 11’8%) s’han mostrat favorables a que es construeixin uns 400 habitatges -molts d’ells de protecció oficial-, una gran zona verda i equipaments en uns terrenys del barri -coneguts com Les Vinyes de Sant Pere- on ara hi ha bosc i camps de conreu. Només una persona ha votat en blanc. (+)


L’equip de govern municipal, format per CiU i ERC, és favorable a l’ARE. En canvi, l’oposició, PSC i MAT, la rebutgen.Els resultats de la consulta popular no són vinculants però es traslladaran a la Generalitat perquè els tingui en compte. El govern català és qui planifica les àrees residencials estratègiques.