divendres, 14 de maig del 2010

El camp de tir de Malgrat tancarà a principi d'any, trobi un altre espai o no. El Punt 14/5/10

El camp de tir de Malgrat tancarà a principi d'any, trobi un altre espai o no
El Punt 14/5/10
.
L'entitat assegura que el trasllat a Tordera no està confirmat malgrat el que va anunciar el consistori
.

Imatge d'arxiu d'alguns socis del club de tir La Gaviota de Malgrat. Foto: LL. CRUSET.
.

El camp de tir La Gaviota de Malgrat, situat a la llera del riu Tordera, tancarà a principi d'any. I ho farà tant si ha trobat un espai alternatiu com si no. La controvertida activitat esportiva ha anat acumulant detractors des de fa més de vint anys i les darreres setmanes ha tornat a protagonitzar noves queixes. L'acusen tant de contaminació mediambiental a través dels perdigons de ferro que van a parar al riu com de contaminació acústica pel soroll de les armes. L'anunci fet en l'últim ple pel govern de Malgrat que l'activitat es traslladaria al nou camp de tir construït a Tordera ha estat desmentit pels responsables de l'entitat.
.
Trenta-un anys després de començar l'activitat i demonitzat per una part de la població, especialment per les entitats ecologistes i mediambientals, el camp de tir La Gaviota de Malgrat es clausurarà a principi del 2011. Així ho va confirmar ahir el president, Francisco Machado, que va assegurar que el tancament «és una decisió inamovible i ferma es trobi o no una nova ubicació». «La normativa actual no ens permet continuar exercint el tir al plat a la zona humida on som ara i davant de tantes pressions hem decidit plegar», apunta el representant, que es mostra molest pel que considera una campanya de desprestigi «amb interessos particulars i amb exageracions de tota mena» per fer-los fora. En qualsevol cas, Machado explica que s'ha parlat amb l'equip de govern local de Malgrat per estudiar possibles alternatives «però el municipi no disposa de terrenys adequats lluny del nucli urbà». Tot i això, no descarta arribar a un acord amb l'Ajuntament que resolgués «d'una vegada per totes un conflicte que sorgeix cada quatre anys».
.
En el darrer ple municipal, la regidora de Medi Ambient, Lluïsa Mèrida (PSC), va anunciar que l'entitat havia entrat una instància a l'Ajuntament en la qual mantenia que tancava l'activitat a finals d'any i que marxava al camp de tir municipal que és a punt d'obrir a Tordera, als terrenys de Can Peira. Francisco Machado ho desmenteix. «Nosaltres no hem parlat amb l'Ajuntament de Tordera i les converses que hem pogut tenir, totes informals, han estat amb alguns dels membres de l'entitat que gestionarà el nou camp», comenta el president del club de tir.
.
Conflicte no resolt entre administracions
.
El debat sobre quina administració havia d'actuar per reconduir el camp de tir de Malgrat continua viu. Des del consistori malgratenc sempre s'ha defensat que la competència correspon a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que és qui gestiona la zona de la riera, que és on hi ha la instal·lació. Des de la Generalitat es defensa que la llicència d'activitats és potestat del consistori i que li correspon a ell exigir el compliment de la normativa. En qualsevol cas, el club de tir La Gaviota funciona amb una llicència que es va treure els anys vuitanta i que ningú no ha renovat. Segons explica el seu president, el club disposa en l'actualitat d'un centenar de socis, alguns dels quals provenen de llocs com Llançà o Mataró. A més, Francisco Machado defensa que el desconeixement sobre aquest esport no ha ajudat gens a crear una bona imatge. «La majoria dels que ens critiquen, mai han trepitjat el camp i no han vist com funcionem», diu.
.
Tordera diu que no en sap res
.
El consistori de Tordera va respondre amb sorpresa a l'anunci fet en el ple de Malgrat sobre el trasllat del camp de tir La Gaviota a l'equipament municipal que s'ha d'habilitar a Can Peira. «Ningú de Malgrat ens ha trucat, ni s'ha interessat sobre el procediment que caldria seguir perquè una entitat d'un municipi veí pogués accedir al nostre servei», van puntualitzar fonts municipals. Les mateixes fonts van afegir que la instal·lació serà gestionada per l'associació de caçadors i que està pendent dels darrers permisos per poder exercir l'activitat amb total normalitat. «Els aficionats al tir al plat de la zona es coneixen i potser hi ha hagut converses entre ells, però en cap cas res d'oficial», precisen des del consistori. Des de l'Ajuntament s'afegeix que dotar el municipi d'un camp de tir ha estat una tasca llarga i complexa, atès que es tracta d'una activitat que no es pot situar a qualsevol lloc.