diumenge, 27 de juny del 2010

Riu Tordera entre Sant Celoni i Sant Feliu de Buixalleu 24/6/10

.
Hi ha un petit racó del riu Tordera al límit municipal entre Sant Celoni i Sant Feliu de Buixalleu que, afortunadament, s’ha salvat almenys de moment de les obres d’ATLL i de la intervenció de l’ACA i del DMAH. Un raconet inaccessible, sense quads amunt i avall, sense gent passejant el gos, sense persones netejant el cotxe, sense soroll de vehicles, sense prostitutes treballant, sense ciclistes, sense il·luminació nocturna artificial, sense abocaments de runes, sense... ... ... Un raconet tranquil, ple de vida a cada racó, on et transportes a un temps no gaire llunyà en que el riu era un espai natural, no un parc públic.

Serveixi aquest raconet que s’ha salvat com exemple de tot el que s’han carregat per poder anunciar abans de les eleccions que Barcelona té l’aigua assegurada sense haver de continuar espoliant el riu Ter (que això, el temps ho dirà)... ... ... Gràcies ATLL, gràcies ACA i gràcies DMAH per fer del riu Tordera un canal de drenatge franquejat per esculleres i creuat per desenes de carrils, per eliminar els inútils boscos de ribera que no deixen veure el riu des de l’autopista o la carretera, per anivellar els terrenys que abans s’omplien de basses i tolls plens de bitxos fastigosos, per obrir camins d’accés a l’interior de la llera i així permetre el gaudir de l’olor a benzina i del relaxant so dels cans mentre passeges a la vora de l’aigua, per omplir tots els racons de colors vermellosos i groguencs de tanques, plàstics, cascos, tubs, i tot un arc de sant Martí arrossegat aigües avall... ... ... moltes gràcies.

En poc més d’una hectàrea, on la llera del riu és ample i al seu interior s’hi troben a mena de mosaic (a més del curs principal del riu)... bosc de ribera, herbassars, barres de sorra i còdols que aïllen tolls, terrenys sempre secs i desforestats, bardisses, platges, petits braços morts del curs principal amagats entre la vegetació, arbres vells i morts caiguts, espais oberts, i tranquil·litat... és on les espècies autòctones troben refugi i espais per viure, alimentar-se, reproduir-se i ... cada vegada més... sobreviure.

Aquest dijous en visita ràpida a la tarda, com a més destacat...

1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
9 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
4 corriols petits (Charadrius dubius)
1 cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
Cueretes blanques (Motacilla alba)
Almenys 4 oriols (Oriolus oriolus)
1 picot garser petit (Dendrocopos minor)
2 picots verds (Picus viridis)
1 cucut (Cuculus canorus)
2 cornelles (Corvus corone)
1 trist (Cisticola juncidis)
Merles (Turdus merula)
Tords comuns (Turdus philomelos)
Tórtores (Streptopelia turtur)
Tórtores turques (Streptopelia decaocto)
Tudons (Columba palumbus)
Rossinyols (Luscinia megarhynchos)
1 pit-roig (Erithacus rubecula)
1 aligot comú (Buteo buteo)
... entre altres.

Mínim 46 tortugues de rierol (Mauremys leprosa)
Aquí sempre molt abundants
2 serps verdes (Malpolon monspessulanus)
1 serp de collaret (Natrix natrix) de grans dimensions
Mínim 5 serps d’aigua (Natrix maura)
Sargantanes roqueres (Podarcis muralis)
Sargantanes ibèriques (Podarcis hispanica)
Gripaus corredors (Bufo calamita)
Granotes verdes (Pelophylax perezi) i molts capgrossos
Capgrossos de tòtil (Alytes obstreticans)
.
tortugues de rierol (Mauremys leprosa)...
.
.
serp d'aigua (Natrix maura)...
.
.
sargantana ibèrica (Podarcis hispanica)...
.
.
granotes verdes (Pelophylax perezi)...
.
.

Algunes imatges d’aquest racó inútil del riu Tordera perquè no és accessible i d’ús públic (a veure quan fan un passeig fluvial o passen una canonada), i es clar... l’important és (i li robo la frase a un conegut) fer un simple canal d’aigua envoltat d’arbres – plantats - que, des de l’aire es veu molt maco, però està buit d’espècies ...
.

2 comentaris:

Sussss ha dit...

Esperem que les zones afectades per les obres d'ATLL, un cop acabades les obres, es puguin regenerar i assemblar-se a aquest espai.

Antonio ha dit...

Però aixó encara queda? és increibe, intenteu gaudir del lloc perque te molt bona pinta.
Salutacións d'un company del río Llobregat.
Antonio