dijous, 8 de juliol del 2010

Sobre la regeneració de platges amb dragues 7-8/7/10...

La draga no actuarà a Arenys de Mar
Ràdio Arenys 8/7/10
.
Segons la nota de premsa del Ministeri de Medi Ambient, la regeneració de les platges del Baix Maresme es durà a terme amb la sorra que a partir d’avui, es començarà a extreure del litoral de Premià de Mar.
.

.
El Ministeri de Medi Ambient ha informat que avui és el dia que començaran les obres d’emergència per regenerar les platges de Cabrera, Premià i Vilassar de Mar i també de Montgat. La notícia és, però, que la zona d’extracció de sorra autoritzada no serà la costa d’Arenys de Mar, sinó que finalment es localitza davant de la costa de Premià, el mateix punt on ja es van realitzar les feines oportunes per la regeneració de les platges barcelonines.

L’alcalde, Ramon Vinyes, satisfet amb la notícia

Vinyes s’ha mostrat satisfet que l’oposició del consistori i la ciutadania amb diferents actes de protesta hagin servit per evitar que es regenerin les platges del Baix Maresme amb sorres d’Arenys de Mar. Per Vinyes, ha estat un pas important.

Recordem que Arenys de Mar s’ha mostrat en contra d’aquesta regeneració de platges amb un seguit d’actes de protesta perquè des dels diferents sectors com arenyencs a títol individual amb recollida de signatures, els partits polítics que van formalitzar el seu rebuig en el ple extraordinari del mes de juny o els mateixos pescadors. Tots ells han coincidit en què la regeneració de platges, l’únic que aconsegueix és “llençar els diners al mar” i malmetre l’ecosistema marí. Vinyes ha apuntat que és conscient que hi haurà d’haver actuacions a la bocana del port en propers anys però que caldria prendre mesures definitives que siguin “sostenibles” o també la obligació per part del Port de realitzar el by-pass.

El cost total de la regeneració és de 2.245.000 euros, cofinançats entre el Ministeri de Medi Ambient, la Generalitat de Catalunya i el Port de Mataró. Es preveu que els treballs acabin a finals de mes de juliol.

El retard en l’inici d’aquesta actuació no ha estat exempt de polèmica. Cal recordar que la Demarcació de Costes va anunciar que començarien a partir del dia 23 de juny. Davant les protestes dels municipis afectats, les administracions han agilitzat el procés que coincidirà, però, amb la temporada d’estiu.
.
.
Regeneren d’emergència platges del Maresme
Diari Maresme 7/7/10
.
Aquest dijous, 8 de juliol, comencen les obres ‘d’emergència’ per a la regeneració de les platges del Maresme a Cabrera de Mar, Premià de Mar, Vilassar de Mar i Montgat. Les obres suposen una inversió total de 2.245.000 euros.

Segons fonts de la Generalitat, l’objectiu d’aquestes feines és millorar l’actual situació de manca de sorra en aquestes platges com a conseqüència dels temporals de l’hivern. Els treballs que es duran a terme, i que acabaran a finals d’aquest mes de juliol, “han estat consensuats amb els diversos municipis i sectors afectats”, asseguren les mateixes fonts.

Inversió

La inversió total d’aquestes obres de regeneració dels quatre municipis és de 2.245.000 euros. El Ministeri aporta 1.345.000 euros. La Generalitat aporta 400.000 i el Port de Mataró s’incorpora amb una aportació de 500.000, específicament dirigida a la zona de Cabrera de Mar, contigua al municipi de Mataró, “complint l’acord del seu consell d’Administració, en relació al transvasament de sorres que volia realitzar els últims cinc anys i que, per raons tècniques, no havia pogut dur a terme”.

Extracció

D’altra banda, la zona d’extracció de sorra autoritzada es troba davant la costa de Premià de Mar, a la mateixa àrea on ja es van realitzar els treballs d’extracció per a l’estabilització de les platges de Barcelona i “amb les mateixes exigències de control i seguiment ambiental”, subratllen.

Polèmica


El retard en l’inici d’aquesta actuació no ha estat exempt de polèmica. Cal recordar que la Demarcació de Costes va anunciar que començarien a estudiar els corresponents avantprojectes a partir del darrer 23 de juny. Davant les protestes d’alguns dels municipis afectats, les administracions implicades han fet l’adjudicació i l’inici de les actuacions en un temps rècord, però l’actuació coincidirà inevitablement amb la temporada d’estiu.

Ni Arenys de Mar, ni El Masnou

Finalment, la draga no portarà sorra a les platges d’Arenys de Mar per l’oposició sorgida en aquest municipi contra aquesta actuació i que va ser formalitzada per un ple de l’ajuntament del passat mes de juny. El Masnou, un dels municipis menys afectats per la manca de sorra, també hi va renunciar perquè considera inoportú fer la regeneració de les platges durant el mes de juliol, quan hi ha més afluència de banyistes.
.
.
Comença la cinquena regeneració de les platges al Baix Maresme en sis anys
El Punt 8/7/10
.
Només el 2008 no es va fer i des del 2005 es porten gastats prop de 23 milions d'euros
.

La platja de Cabrera ahir, a l'espera de començar a rebre la sorra avui mateix. Foto: G. ARIÑO.
.
El vaixell draga comença a regenerar avui les costes del Baix Maresme, amb l'excepció de les del Masnou, que s'ha autoexclòs del procés. Serà la cinquena vegada des del 2005 que les administracions faran servir aquest sistema per pal·liar els efectes dels temporals sobre el litoral maresmenc. En aquesta ocasió, Estat i Generalitat aporten fins a 2,2 milions d'euros per reomplir les platges de Cabrera, Vilassar, Premià i Montgat, i que acumulats sumen prop de 23 milions en sis anys. Es preveu que les feines s'allargaran tot el mes de juliol i, potser, els primers dies d'agost. Així doncs, el conflicte amb els banyistes està servit.
.
Alguns municipis com el de Premià de Mar ja han optat per concentrar tota la sorra que els pertoca en una sola part del municipi. En aquest cas, el consistori ha demanat a la demarcació de Costes i a la direcció General de Ports, que aboquin tota la terra a la platja de la Descàrrega, entre l'estació i el terme municipal del Masnou, que tampoc vol conflictes amb els veïns i ha optat per no regenerar les platges aquest juliol. «Si ho han de fer, ens estimem més que sigui a la tardor», apuntava recentment l'alcalde del Masnou, Eduard Gisbert (PSC). «N'hi posarem només en aquells punts on sigui estrictament necessari, on ara no tenim espai ni per posar-hi les dutxes», aporta el batlle de Premià de Mar, Miquel Buch (CiU). Tots els responsables polítics de la zona coincideixen a destacar la necessitat de buscar solucions definitives que posin punt final a un historial de regeneracions que ja comença a ser considerable.
.
I és que des del 2005 la draga ja ha fet acte de presència a la comarca en cinc ocasions. Només entre els estius del 2007 i el 2008 no es va actuar a les costes del Baix Maresme i, per aquest motiu, la del 2009 va ser la regeneració més important quant a cost. Aleshores l'Estat va pagar quasi 12 milions d'euros per abocar prop de 500.000 m3 de sorra en el que es va considerar una «actuació d'emergència». Enguany, l'aportació de sorra és menys abundant, i, conseqüentment, la despesa també baixa. Dels 2,2 milions que costarà la draga, 1,3 els pagarà el Ministeri de Medi Ambient, 400.000 euros la Generalitat i mig milió el port de Mataró, l'accionista majoritari del qual és la mateixa Generalitat. De fet, el port està obligat per llei a regenerar la sorra que perd la platja de Cabrera de Mar per culpa de la barrera natural que suposa l'equipament portuari. Fins ara, però, el port mai havia fet front a aquesta obligació. Ara, els 500.000 euros que aporta el port de Mataró aniran destinats a finançar la regeneració de sorra de Cabrera, que és la que més m3 de sorra rebrà.
.
La platja de Cabrera és la més necessitada i també serà la primera a ser reomplerta. Es preveu que s'hi estiguin uns deu dies, i posteriorment la draga es desplaçarà a Vilassar de Mar, on ha d'actuar durant una setmana.
.
Posteriorment treballarà a Premià de Mar i a Montgat, on podria acabar a principis d'agost. La zona d'extracció de sorra autoritzada es troba davant la costa de Premià de Mar, a la mateixa àrea on ja es van realitzar els treballs d'extracció per a l'estabilització de les platges de Barcelona i amb les mateixes exigències de control i seguiment ambiental.
.
LES REGENERACIONS
2005
Al desembre, la Generalitat aboca 330.000 m3 de sorra a Vilassar de Mar i quasi 500.000 a Cabrera. L'actuació costa uns 6 milions d'euros
2006
Al maig, la Generalitat executa la segona fase i reomple les platges del Masnou i Premià amb 50.000 m3 cadascuna
2007
Pla per dragar els ports del Masnou, Premià, el Balís i Arenys de Mar. Un cost de 2,6 milions
2009
L'Estat aboca 500.000 m3 a Cabrera, Vilassar, el Masnou i Montgat, i s'hi gasta 12 milions. També actua a Premià i Arenys per una altra via.
2010
Estat i Generalitat inverteixen 2,2 milions a regenerar les platges de Cabrera, Vilassar, Premià i el Masnou