dimarts, 3 d’agost del 2010

Detecten i investiguen la presència de caçadors furtius d'astors al Parc Natural del Montseny . 3/8/10

Detecten i investiguen la presència de caçadors furtius d'astors al Parc Natural del Montseny
L’Actualitat del Baix Montseny 3/8/10
.

.
Dins el programa de seguiment dels nius de rapinyaires, tècnics del Parc Natural del Montseny han detectat enguany l'expoliació de diversos nius d'astor o falcó perdiguer (Accipiter gentilis), espècie protegida pel fet d'estar en situació de perill. El parc ja està portant a terme accions per trobar als furtius que actuen a la zona.


El biòleg que coordina el programa de seguiment de nius de rapinyaires del Montseny, Jordi Baucells, amb la implicació de tota la guarderia del parc, ha detectat recentment l'espoliació de dos nius d'astor. L'espoliació de nius és una acció penada per llei.

Els tècnics i la guarderia han constatat que els nius d'astor són repetidament espoliats per furtius que molt probablement es dediquen a comercialitzar-los per fer falconeria. A primers de juliol varen espoliar dos dels nius més emblemàtics, que tenien 2 i 4 polls. L'equip va constatar que havien pujat dalt dels arbres on hi ha les plataformes per extreure directament els polls del niu.


D'altra banda, el Parc Natural ha superat l'auditoria de seguiment que s'ha de passar per les certificacions Q, la marca de qualitat en la gestió de l'ús públic del parc. El 24 de març es va realitzar l'auditoria de la gestió del sistema de qualitat, que va obtenir una nota alta (8,9 sobre 10), segons va saber el parc el 23 de juliol. El sistema de qualitat en la gestió dels equipaments i serveis d'ús públic (Q de Qualitat), es va implantar el 2004 al Parc i s'ha anat renovant els anys 2006 i el 2008.


Enguany l'auditoria ha estat més dificultosa ja que s'ha implantat la Norma UNE 187002. Així, els tècnics del parc han hagut de canviar tota la documentació per equiparar-se a la legislació europea.


El Parc Natural del Montseny també ha començat a treballar per implantar la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) amb una primera sessió de treball oberta a entitats i persones vinculades al territori i a la gestió del turisme. La CETS suposa el reconeixement a un procés per definir un programa de turisme sostenible per al territori. Això suposa una planificació turística que faci compatible la conservació del territori amb les activitats de les empreses turístiques. La sessió va comptar amb una cinquantena d'assistents i hi van ser representades 35 entitats, incloent-s'hi administracions, empreses i consorcis dedicats a la promoció del turisme. Aquests han de consensuar una diagnosi entre els agents implicats en la gestió del turisme.


Durant la sessió es van analitzar aspectes com ara la tipologia de visitants, la gestió del patrimoni natural i cultural, els mecanismes de control de la qualitat turística, el tipus de negocis turístics així com la repercussió econòmica del turisme. Sant Hilari Sacalm acollirà a finals de setembre la segona reunió del Fòrum.


.
Detectats i perseguits caçadors furtius de falcons al Montseny
Diari de Girona 3/8/10
.


ARBÚCIES ESTEVE PUIG
Han estat detectats i perseguits caçadors furtius de falcons per la zona del Montseny. Tècnics i guardes del Parc Natural han constatat que els nius d'astor o falcó perdiguer (Accipiter gentilis) són repetidament espoliats per persones que amb aquestes aus intenten obtenir un rendiment econòmic al comercialitzar-les per fer falconeria.


A principi d'aquest mes de juliol en van ser robats a dos dels nius més emblemàtics dos i quatre pollets. L'equip va comprovar que els caçadors furtius havien pujat dalt dels arbres on hi ha les plataformes per extreure directament els pollets del niu. Aquestes accions il·legals han estat detectades per Jordi Baucells, biòleg que coordina el programa de seguiment de nius de rapinya del Montseny.


Tenint en compte que es tracta d'una espècie protegida pel fet de trobar-se en perill d'extinció, s'ha posat en marxa per part de les diputacions de Barcelona i Girona, que gestionen les seves respectives demarcacions territorials del Parc Natural, un servei de vigilància per descobrir i, posteriorment, intentar detenir els que atempten contra el medi natural i més concretament la fauna d'aquesta zona sotmesa a protecció especial i reconeguda mundialment en ser declarada per la Unesco Reserva de la Biosfera.