divendres, 15 d’octubre del 2010

La directora de Medi Natural declara com a inculpada 15/10/10

La fiscalia investiga un càrrec del govern per la caça d'ocells
El Punt 15/10/10
.
La directora de Medi Natural va declarar dimecres davant la Guàrdia Civil per haver autoritzat, el juliol del 2009, la captura amb vesc d'ocells protegits per fer un estudi experimental
.


Un centenar d'ocells cantaires protegits a Barberà del Vallès i Sant Adrià de Besòs intervinguts pels Mossos d'Esquadra. Foto: EL PUNT.
.
La directora de Medi Natural, Núria Buenaventura, va declarar dimecres acompanyada del seu advocat com a inculpada per un presumpte delicte de prevaricació administrativa arran de la resolució que va signar el juliol del 2009, en què autoritzava la captura excepcional d'ocells fringíl·lids, protegits per llei, amb el sistema del vesc; una cola que es posa com a parany en els arbustos perquè els ocells hi quedin enganxats. La captura era subjecta a un estudi experimental. El mes de gener l'entitat ecologista Depana va denunciar el cas a la fiscalia de Medi Ambient acusant d'emmascarar una caça il·legal d'ocells protegits a través d'aquest estudi. El febrer d'aquest any la fiscalia va decidir obrir diligències prèvies per investigar el cas, ja que considera que la resolució “constitueix una flagrant i grollera vulneració de la normativa comunitària, estatal i autonòmica”. La fiscalia va ordenar investigar els fets al Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil.


Durant l'estudi que es va portar a terme el 2009, es van concedir com a mínim 3.374 llicències, una xifra que el mateix fiscal considera “notòriament excessiva i fins i tot desorbitada per a la realització d'un estudi científic experimental”. El fiscal també argumenta que l'activitat que es va portar a terme tampoc es pot tractar de mesura excepcional per controlar les poblacions de les quatre espècies d'ocells que es van capturar, ja que, a més de ser ocells protegits, figuren en una situació de risc i vulnerabilitat d'acord amb els informes tècnics del mateix Departament de Medi Natural.


La captura d'ocells fringíl·lids és una pràctica que té un fort arrelament a Catalunya, sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona, on se celebren concursos d'ocells cantaires, una pràctica que, a més, ha propiciat la compra i venda d'exemplars, prohibits per la llei. A Catalunya hi ha 120 societats d'ocellaires i uns 8.000 socis.


Sense caça, aquest any


L'obertura de la investigació per part de la fiscalia va coincidir amb la temporada de caça d'aquest any, que s'inicia l'agost i acaba al desembre. Al maig, la Federació de Caça va rebre de mans de Medi Ambient un calendari provisional de captures que no es va arribar a aprovar mai. A canvi, el 5 d'agost Medi Ambient publicava al DOGC una ordre en què prohibeix tot tipus de captura en viu dels ocells fringíl·lids i redueix la tinença i exhibició d'ocells a la seva cria en captivitat. Medi Natural també s'ha compromès a reembossar les taxes que els ocellaires ja havien pagat per aquesta temporada.


Fonts del Departament de Medi Ambient van confirmar la investigació, però Buenaventura va declinar fer declaracions.


LES XIFRES

120
societats ocellaires
hi ha a tot Catalunya, sobretot al Bages i al Barcelonès i que tenen prop de 8.000 socis.


3.374
llicències
que, com a mínim, es van atorgar el 2009 per estudiar la captura amb vesc d'ocells protegits.
.

Nuria Buenaventura, directora de Medi NAtural
.

Les claus
El cas podria acabar al Suprem


Si finalment Núria Buenaventura passa a ocupar l'escó que el candidat a les autonòmiques d'ICV, Joan Herrera, deixarà a final de mes al Congrés dels Diputats, la fiscalia es veuria obligada a derivar la investigació al Suprem. El motiu és que Buenaventura en qualitat de diputada passaria a ser aforada.

Temporada perduda

La temporada de caça pel que fa a la captura d'ocells fringíl·lids s'ha acabat, segons confirmava ahir el responsable d'aquesta activitat dins la Federació de Caça, Paco Piera. Però la federació lamenta que l'ordre de Medi Ambient, encara pendent d'aprovació i que dimarts que ve haurà de passar pel Consell de Caça, deixa moltes llacunes als ocellaires que ja han pagat les taxes de la temporada. Piera avança que la captura de fringíl·lids es negociarà amb el pròxim govern de la Generalitat.

PSC vol canviar la llei

El PSC considera que una solució per permetrà la captura seria una modificació dels annexos de la llei de protecció dels animals del 2003, aprovada per consens, i la redacció d'un reglament que es compromet a fer la pròxima legislatura.

1 comentari:

ATM ha dit...

Em miro el teu bloc casi bé cada dia, m'encanta!
Et deixo l'enllaç del meu:

http://lanaturaalmeujardi.blogspot.com/

Tracte de les observacions d'un jardí que també es troba situat a la baixa tordera. Que vagi bé!