dimarts, 15 de novembre del 2016

Algunes notícies per llegir 14 i 15/11/2016...

Un ramat de cabres autòctones de Catalunya manté nets els boscos de Can Claric
Ràdio Tordera 15/11/2016


Tordera en directe es desplaça fins a la finca de Can Claric, a Hortsavinyà, per trobar-se amb en Joan Martí Vives que, arran de la crisi del sector on treballava, va decidir fer-se pastor i ara pastura un ramat de cabres autòctones de Catalunya.

(per escoltar l'entrevista accediu a l'enllaç)


El Temps TV3 14/11/2016

El canvi climàtic al Mediterrani agreujarà la falta d'aigua dolça

Menys aigua, menys recursos

Les conseqüències del canvi climàtic al Mediterrani és un fet en les temperatures i tindrà repercussió sobre els recursos hídrics.

Es preveu que, cap al 2050, la disponibilitat de recursos hídrics hagi caigut entre un 15 i un 20% respecte als nivells mitjans del segle XX. Aquesta és una de les afirmacions que han fet els científics climàtics experts en el Mediterrani en el debat que s'ha organitzat amb motiu de la Cimera del Clima de Marràqueix, COP22.

Sense una actuació immediata i dràstica de les emissions en les pròximes dues dècades, les reserves d'aigua poden caure un 20% a mitjans de segle, afirma Antoni Navarra, president del Centre Euromediterrani de Canvi Climàtic. L'augment de les temperatures està allargant més l'estació seca al Mediterrani i augmenta, a la vegada, l'evaporació. Una situació que ja té conseqüències amb una menor productivitat dels conreus, una caiguda de les reserves de pesca i uns aqüífers que empitjoren l'estat. 

Un estudi elaborat pel francès Joel Guiot, de la Universitat d'Ais-Marsella, conclou que la temperatura al Mediterrani ja ha pujat 1,3 ºC respecte a l'era industrial, gairebé 0,5 ºC més que la mitjana mundial, que és de 0,85 ºC respecte a 1985. Aquest increment no és igual a tota la conca mediterrània, sinó que s'agreuja encara més a Espanya, nord d'Àfrica i Orient Mitjà. Pel que fa a Espanya, Guiot afirma que la meitat sud peninsular es convertirà en un desert a finals d'aquest segle XXI i que l'única possibilitat de no arribar a aquest extrem és que les emissions toquin sostre al 2020 i no s'emeti res a mitjans de segle.


Diari de Girona 15/11/2016

L'ajuntament presentarà dimecres les al·legacions i confia que el jutjat aixequi la suspensió cautelar abans de diumenge


L'alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich, ha avançat que si el jutge finalment no deixa fer la consulta del 20 de novembre sobre el port tornaran a tramitar-la i demanaran l'autorització de l'Estat. Un dels arguments de la delegació del govern espanyol a Catalunya per demanar la suspensió cautelar és que no s'ha demanat el preceptiu permís a l'Estat, ja que entenen que la consulta és de caràcter general i així calia fer-ho. Des de l'ajuntament, però, continuen sense entendre per què el cas de Tossa de Mar s'ha portat als tribunals i, en canvi, d'altres municipis catalans han fet consultes en la mateixa línia i no ha passat res. Saladich ha explicat que els serveis jurídics treballen contrarellotge per presentar les al·legacions dimecres mateix, quan s'esgota el termini donat pel jutge. A més, remarca que ho tenen "tot a punt" per si abans de diumenge el jutjat contenciós administratiu atén la seva petició, aixeca la suspensió i els veïns poden anar a votar.




Suspesa cautelarment la consulta sobre el port esportiu de Tossa de Mar
Telenotícies Comarques TV3 15/11/2016

L'Ajuntament de Tossa de Mar presentarà al·legacions després que la consulta prevista per diumenge sobre el port esportiu hagi quedat suspesa cautelarment. El govern espanyol retreu al consistori que no li hagi demanat permís