dijous, 20 d’abril del 2017

Estem enganyant als nens 20/4/2017

A diari podem veure i llegir arreu com escoles i altres grups de nens fan alguna sortida o activitat al "medi natural" organitzada per molts diversos ens públics o privats, i em sap molt greu dir-ho però estem enganyant als nens. I no és d'ara, fa molts anys que dura.

Els portem a llocs equipats i artificialitzats mal anomenats "naturals", amb camins, observatoris, paperers, carrils bici, taules i cadires,... o els fem fer plantades, gincames o altres activitats que els fan creure que allò és la Natura... i els estem negant conèixer com és la natura autèntica... platges, estanys, rius o boscos de debò, tal com són abans d'equipar-los i fer-los accessibles i còmodes.

I després voldrem que les generacions futures arreclin els nostres desastres? Si ni tan sols sabran com són les coses naturals en ser educats en un imaginari fictici i col·lectiu... accessible i còmode això sí.

Aquest és només un exemple... Què els estem dient als nens?... Que les platges són espais on el que de manera natural hi ha vegetació psmmòfila i herbàcia? O un lloc on plantar arbres i arbustos per fer-la més maca?... Això és enganyar als nens...

Les escoles d’Arenys tornen a fer una plantació a les platges
Ràdio Arenys 19/4/2017

La plantació d'arbres ha començat aquest matí ( Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar )

Les escoles d’Arenys tornen a participar en les jornades de plantacions a la platja, dins el Programa de Recuperació Ambiental i Paisatgística. L’activitat es centra en el Cavaió, amb l’objectiu de consolidar les franges arbustives i arbòries en els dos marges d’accés al mar situats al rial de la Serp i al Valldemaria. Els primers han estat els tres cursos de cinquè del Joan Maragall. 

En concret, els nens i nenes han plantat espècies autòctones adaptades al medi, com ara arbres tamarius i pins, així com diverses espècies arbustives com l’aloc, llentiscle i ginesta. En total, avui es plantaran una cinquantena d’arbres. La regidora de Medi Ambient, Laia Martín, ha explicat que des de fa un temps l’activitat es fa al Cavaió ja que és un espai molt desert, en comparació amb les altres platges. De fet, aquesta plantació es fa des del 2009.
Val a dir que aquesta vegada ha quedat descartada la Picòrdia per les obres que està fent Ports a la zona. Laia Martín ha avançat que enguany es tornaran a fer les plantacions populars obertes a tota la ciutadania, en una data encara per concretar, on si que es farà una plantació a la primera platja i també a la Musclera.

Avui ha estat el torn dels alumnes del Joan Maragall. Divendres ho faran els de La Presentació i la setmana que ve els del Sinera.