dimarts, 18 d’abril del 2017

Sobre la legalització dels càmpings de Blanes 18/4/2017

El gobierno de Blanes organiza un debate para divulgar argumentos favorables al POUM que quiere aprobar
Blanesaldia.com 18/4/2017


El equipo de gobierno de Blanes organiza el próximo jueves día 20 a partir de las 20:30 horas un debate en el teatro de la población que lleva por título «Hablemos de Territorio, Cámpings y Turismo». Tras este enunciado genérico se tratará el nuevo Plan de Ordenación Urbanístico Municipal (POUM), que se debatirá y votará en el pleno de abril, que se celebrará el día 27.

Uno de los participantes en el acto será el urbanista Esteve Corominas, que fue redactor en 2010 del POUM, cuando era alcalde Josep Trias (CiU). En el momento de elaborar esta información se desconocen los nombres y número de los restantes ponentes que le acompañarán. Habrá, según informa la oficina de prensa del Ayuntamiento, un representante de la Generalitat y otros expertos en urbanismo y turismo.

El acto, previsiblemente, servirá para divulgar argumentos a favor de varias modificaciones del POUM que han polarizado el debate político durante las últimas semanas. Se trata de que el documento legalice los terrenos agrícolas que ocupan desde hace muchos años los dueños de los cámpings Blanc d’Eivissa y Bellaterra.

A favor de la legalización están los grupos municipales de PSC, CiU y PP. Estas fuerzas políticas solo suman nueve votos, con lo cual por ahora no está claro que se vaya a aprobar el POUM. Porque Ciutadans no es por ahora partidario de avalar la modificación y ERC, que participa en el gobierno de la ciudad, tampoco, si mantiene la postura que adoptó a finales del pasado mes de febrero.

Los grupos de la oposición de izquierdas, ICV-EUiA, Batega per Blanes y CUP rechazan legalizar la actividad lucrativa en terrenos agrícolas y han solicitado participar en la organización del debate, mediante la inclusión de ponentes contrarios a la legalización, petición que no ha sido atendida.


En un comunicado explicitan que han pedido que el debate cuente con «mayor pluralidad, mayor diversidad» y que no se «manipule» el debate entorno al POUM, pues afecta a toda la ciudadanía ya que regula cuestiones como «las políticas de vivienda pública, la cohesión de los barrios, las reservas agrícolas, las zonas verdes, el acceso al mar, etc.».

En otro párrafo, los grupos de la oposición subrayan que «esta forma de actuar es un acto de prepotencia política por parte del gobierno, que pretende validar y blanquear las irregularidades de unos empresarios que se han saltado todas las reglas de juego de manera continuada y que cuentan con la cobertura y el amparo de PSC, CiU y PP».

El asunto ya se trató en los plenos de febrero y marzo, pues se abordaron sanciones a dos cámpings por vulneración de la normativa urbanística. Entonces, la concejala de Urbanismo, Pepa Celaya, argumentó en el plenario que es conveniente legalizar los terrenos que utilizan los cámpings porque, en caso contrario, se perderán puestos de trabajo.

Conviene recordar que el actual POUM fue declarado nulo mediante una sentencia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya fechada en marzo de 2015. La sentencia se debió al recurso que interpuso la Asociación de Cámpigns de Blanes.


L’oposició es nega en rodó a fer el paripé en el debat del POUM
Diari de Blanes 18/4/2017

BY XARXA DE DIARIS · PUBLISHED 18 D'ABRIL DE 2017 · UPDATED 18 D'ABRIL DE 2017

ICV-EUiA, Batega i la CUP denuncien el vet a participar del debat obert sobre el POUM.

L’Equip de Govern ha convocat un debat públic sobre el nou POUM centrat en el turisme i els càmpings.

L’oposició demanava un debat obert i plural amb ponents a favor i en contra de la proposta del nou pla general d’urbanisme que pretén regularitzar els càmpings il·legals.

Imatge EM

NOTA DE PREMSA.- El proper dijous 20 d’abril, l’Equip de Govern de l’Ajuntament de Blanes, format per PSC, CiU, ERC i PP organitzarà un debat públic al Teatre de Blanes sobre el nou Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM), que es pretén presentar per la seva aprovació inicial al ple d’abril que tindrà lloc el dijous 27 d’aquest mes.

El POUM, que ordenarà, regularà i planificarà l’urbanisme dels propers 25 anys a la vila, ha hagut de repetir-se donada l’anul·lació per part del TSJC, ratificat pel Tribunal Suprem, per defectes en els estudis d’inundabilitat i  que va ser denunciat precisament per l’Associació de Càmpings de Blanes.

El sector dels càmpings, ha estat objecte de polèmica els darrers mesos donat que dos d’ells ocupen una plana agrícola i mantenen una activitat d’ús irregular del sòl ja que l’activitat d’acampada no està permesa en aquelles zones. Els darrers anys, diversos equips de govern i grups municipals han intentat regularitzar aquestes ocupacions que duren ja prop de 15 anys.

Sobre aquest aspecte, per primera vegada hi ha una majoria de regidors i regidores (12) que s’han manifestat contraris a regularitzar les ocupacions dels càmpings. Així, ICV-EUiA, Batega, ERC, C’s i CUP s’han manifestat públicament contraris, mentre PSC, CiU i PP (9 regidors) s’han mostrat favorables a requalificar les ampliacions irregulars i permetre els usos d’acampada. Malgrat això, l’Equip de Govern durà al Ple d’abril l’aprovació inicial del POUM que contempla aquesta requalificació dels usos.

En aquest context s’ha organitzat el debat públic sobre el POUM, on l’Equip de Govern proposa debatre sobre turisme i càmpings, amb ponents a favor d’aquesta regularització. Per aquest motiu, els grups municipals de Batega, CUP i ICV-EUiA han demanat les darreres setmanes al govern major pluralitat i major diversitat en l’exposició dels arguments, i no manipular un debat públic sobre el POUM. Consideren que l’aprovació del pla general afecta també les polítiques d’habitatge públic, la cohesió dels barris, les reserves agrícoles, les zones verdes, l’accés al mar, etc. i no només  a un sector concret del municipi com poden ser els càmpings.

Tanmateix, l’oposició denuncia la manipulació d’un debat on el govern, 2 setmanes més tard de les peticions de consensuar l’organització del debat, encara no ha fet arribar cap resposta. “Entenem que aquesta manera d’actuar és un acte de prepotència política per part del govern que pretén validar i blanquejar les irregularitats d’uns empresaris que s’han saltat totes les regles de joc de manera continuada i que compten amb la cobertura i empara de PSC, CiU i PP”. L’oposició tanmateix denuncia la irresponsabilitat del govern en matèria urbanística doncs, si cap dels grups modifica la seva posició, no s’aprovarà el nou POUM i, sumat a la suspensió del TS a finals de mes passat, implica l’entrada en vigor del Pla General dels anys vuitanta, el que pot suposar estralls urbanístics importants.


Blanes convoca un debat públic sobre la regularització dels càmpings i el POUM
Diari de Blanes 18/4/2017

L'Ajuntament sosté que són dos temes d'interès i justifica l'acte d'aquest dijous per donar tota la informació als veïns. Batega, CUP i ICV-EUiA no assistiran a l'acte perquè entenen que està manipulat pel govern, que vol legalitzar les activitats

El ple votarà la setmana que ve el nou POUM. ajuntament de blanes

Arxiu: El TSJC declara nul el POUM de Blanes i dóna la raó als càmpings

L'Ajuntament de Blanes ha organitzat per aquest dijous un debat públic sobre la modificació del Pla d'Ordenació Urbanístic Muncipal (POUM) –anul·lat el del 2010– i la regularització d'alguns càmpings que no s'ajusten a la normativa des de fa 20 anys en haver ampliat les instal·lacions en terrenys que no tenen aquests usos. Atès que els dos temes són d'interès per a tota la ciutadania, el consistori blanenc ha entès que calia fer un acte públic per tractar-los. L'acte serà al Teatre de Blanes aquest dijous a partir de dos quarts de nou del vespre.

L'Ajuntament ha justificat el debat per donar tota la informació referent als dos temes perquè tenen a veure amb el present i futur de la planificació urbana del municipi, afecta un dels sectors econòmics més destacats i, per afegit, és decisiu de cara al model de poble pel qual es vol apostar de cara als propers anys.

L'espai de debat públic, que es presenta sota la fórmula genèrica de participació ciutadana «A Debat», abastarà diversos aspecte. Per això hi haurà la participació d'entesos en els principals eixos del tema a tractar: urbanisme, territori, turisme i medi ambient. Entre els convidats com a ponents es compta amb la participació d'Esteve Corominas, urbanista i redactor del POUM de Blanes de l'any 2010 –l'anul·lat–, així com de la modificació que s'ha treballat els darrers mesos.

També hi haurà un representant de la Generalitat de Catalunya, així com d'altres entesos en la matèria. Atès que la problemàtica dels càmpings ha generat des de fa mesos un gran interès i, per afegit, una intensa controvèrsia política, s'espera que el debat atregui un gran nombre de públic, motiu pel qual s'ha triat el Teatre per acollir el debat.

Els grups de l'oposició Batega, CUP i ICV-EUiA ja han anunciat que no hi assistiran ja que afirmen que els ponents són favorables a la regularització de les il·legalitats dels càmpings i entenen que el govern vol manipular un debat públic sobre el POUM.

Les formacions consideren que l'aprovació del pla general afecta també les polítiques d'habitatge públic, la cohesió dels barris, les reserves agrícoles, les zones verdes, l'accés al mar, entre d'altres, i no només a un sector concret del municipi com poden ser els càmpings.

Així mateix, aquestes tres formacions han denunciat «la manipulació d'un debat on el govern, dues setmanes més tard de les peticions de consensuar la seva organització, encara no ha fet arribar cap resposta». «Entenem que aquesta manera d'actuar és un acte de prepotència política per part del govern que pretén validar i blanquejar les irregularitats d'uns empresaris que s'han saltat totes les regles de joc de manera continuada i que compten amb la cobertura i empara de PSC, CiU i PP», han afirmat els tres partits.

Legalització dels càmpings

L'Ajuntament organitza aquest debat una setmana abans que l'aprovació inicial del nou POUM es porti al ple municipal d'aquest mes d'abril, convocat pel dia 27.

La reunió dels grups municipals prèvia al ple, on estan representats tots els grups polítics municipals, donarà a conèixer tots els detalls sobre la proposta de l'equip de govern d'incloure la regularització de la situació dels càmpings.

Fonts de l'Ajuntament han precisat que aquesta possibilitat va quedar oberta el juliol del 2014, a través del Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner, que permet la continuïtat de les instal·lacions i construccions existents, fruit de l'ampliació dels establiments turístics.

Precisament, les tres formacions de l'oposició han criticat igualment la decisió del govern de portar a aprovació el POUM: Denuncien «la irresponsabilitat del govern en matèria urbanística doncs, si cap dels grups modifica la seva posició, no s'aprovarà el nou POUM i, sumat a la suspensió del Suprem a finals de mes passat, implica l'entrada en vigor del Pla General dels anys vuitanta, el que pot suposar estralls urbanístics importants».

La modificació del POUM que es porta al ple ha estat necessària perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va estimar el març del 2015 un recurs contenciós administratiu. El va interposar l'Associació de Càmpings de Blanes, i va provocar que el Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal es declarés nul.

El setembre del 2015, l'Ajuntament ja va acordar iniciar els treballs previs de revisió del POUM que han culminat ara, malgrat que va recórrer la sentència del TSJC, la qual ha confirmat recentment el Suprem.