dimarts, 4 de juliol del 2017

Algunes notícies per llegir 4/7/2017...

El foc arrassa gairebé 4 hectàrees de vegetació a la Riera de Pineda
Ràdio Pineda 4/7/2017


El foc que es va declarar ahir a la tarda a Pineda ha cremat prop de 4 hectàrees de vegetació. El foc es va controlar a les sis de la tarda gràcies a les onze dotacions de bombers, dos hidroavions i un helicòpter bombarder. No s'ha de lamentar ferits però si que alguns veïns de Can Cornet van patir perquè les flames poguessin arribar a les cases. El foc es va originar a la Riera, prop de Can Serra, entre la Riera i el Camí de la Rectoria Vella. El foc ha cremat matolls i antics camps de pagès així com alguns arbres, sobretot pins, molt ressecs per la sequera. El vent no ha ajudar a apagar el foc ràpidament, però a les sis de la tarda ja es va controlar i no va créixer més. Arran del foc es va tallar a la circulació de vehicles el Passeig d'Hortsavinyà i l'accés a la C32. Els bombers del Parc de Pineda encara van remullar la zona durant unes hores per evitar que el foc revifés.

A les tasques d'extinció del foc hi van participar dos hidroavions així com un helicòpter dels Bombers de la Generalitat i diverses dotacions de bombers a la Riera de Pineda i a Can Cornet. En total 11 dotacions terrestres de bombers. També hi havia Agents Rurals, ADF's, Policia Local, Mossos d'Esquadra, Serveis d'Emergència Sanitària i altres estaments.



Dels creadors de "Cada poble amb el seu Poligon fantasma" arriba a les pantalles... "Cada poble amb el seu Macrocentre Comercial"...

Els 4 partits del govern i els comerciants faran campanya a la consulta sobre l'àrea comercial d'Escultor Clarà
Ona Malgrat 4/7/2017

Junts per Malgrat, ERC, PDeCAT i CUP són els quatre partits que han sol·licitat fer campanya a la consulta sobre l'àrea comercial d'Escultor Clarà. L'Associació de Comerciants de Malgrat també ha demanat prendre part en aquest procés, que començarà demà dimecres 5 de juliol i acabarà el 20 de juliol a la mitjanit.

Imatges del resultat de l'ordenació. Foto: Ajuntament de Malgrat de Mar.

Els quatre partits polítics que han sol·licitat fer campanya a la consulta poden participar-hi de manera directa. L'Associació de Comerciants de Malgrat, en canvi, haurà d'esperar que la Comissió de Control, que depèn de la Generalitat de Catalunya, comprovi que l'entitat compleix els requisits necessaris per poder prendre'n part. Aquest tràmit podria resoldre's en el transcurs d'aquesta setmana.

Ramir Roger (ERC), regidor de Participació i Atenció Ciutadana, ha destacat que "tot el que sigui participar els sembla positiu", tot i que el govern s'ha mostrat sorprès pel fet que "els dos partits a l'oposició, PSC i PP, no hagin volgut prendre part en aquesta campanya per cap de les dues opcions". "Cadascú és molt lliure i respectarem en tot cas el que puguin decidir els altres, però d'entrada és una mica sorprenent", ha afegit Roger. En aquest sentit, el regidor de Participació lamenta que "es deixin escapar oportunitats per participar, per poder manifestar el què un pensa en relació a una qüestió tan important". Tot i això, Roger reitera que "tothom és molt lliure d'actuar com cregui convenient".

Per altra part, avui acaba el termini per tal que els partits i l'entitat, que han sol·licitat fer campanya a la consulta de l'àrea comercial d'Escultor Clarà, demanin els espais per organitzar els actes que considerin oportuns.

Sessió informativa per a la ciutadania

L'Ajuntament de Malgrat de Mar oferirà el proper dilluns 10 de juliol una sessió informativa en què s'exposarà el projecte que els inversors han proposat per a desenvolupar a Escultor Clarà. L'acte, que anirà a càrrec dels tècnics de l'Ajuntament, es farà a les 19:30h a l'Arxiu Municipal.

Els malgratencs i malgratenques podran decidir si es desenvolupa o no aquest sector els dies 20 i 21 de juliol de 9h a 14h a l'Ajuntament, i el 22 de juliol entre les 9h i les 20h a l'Ajuntament, al Centre Cívic del Castell i La Verneda, a Serveis Personals a Can Feliciano i a l'Arxiu Municipal. Les persones amb dret a participar a la consulta són les majors de 16 anys inscrites al padró municipal d'habitants de Malgrat de Mar a data de 30 de juny de 2017.


Primers passos del Govern per a la nova llei de caça de Catalunya
EcoDiari 4/7/2017

Ha aprovat la memòria preliminar que ha de servir per elaborar-la amb el consens i la participació dels principals sectors implicats | Pretén garantir una activitat segura, sostenible i equilibrada territorialment

El Govern ha donat llum verda avui a la memòria preliminar de l’Avantprojecte de la llei de caça, que correspondrà elaborar al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Una llei pròpia de caça de Catalunya amb especial atenció als equilibris entre diferents activitats i a la prevenció i mitigació de riscos i perjudicis originats per les sobrepoblacions d’algunes espècies cinegètiques. Aquesta nova normativa es vol elaborar amb el consens i la participació dels principals sectors implicats en relació amb la fauna cinegètica.

L’informe preliminar aprovat per l’Executiu deixa clar que Catalunya té competència exclusiva en matèria de planificació i regulació de la caça.  Des que es va aprovar la Llei estatal 1/1970, fa 47 anys, ha variat substancialment la situació social  i econòmica del país amb una estructura i realitat més urbanes. Aquesta Llei, feta en un moment predemocràtic, ha quedat antiquada i desfasada amb la realitat social i mediambiental de Catalunya.

La nova llei s’emmarca en el Pla de prevenció dels danys i els riscos originats per la fauna cinegètica que desenvolupa el Departament d’Agricultura, que té com a objectiu establir un nou marc legal, administratiu i operatiu per fer front als nous reptes que generen els elevats nivells poblacionals que han assolit diverses espècies cinegètiques. Es tracta de prevenir i controlar de manera eficient i sostenible els danys que generen, i l’elaboració de la nova Llei  és una de les millores del marc legal previstes en el Pla.

L’objectiu és assolir un grau òptim d’equilibri entre la propietat dels terrenys cinegètics, les activitats econòmiques que es duen a terme en aquests terrenys i la pròpia activitat de la caça. La nova legislació preveu millorar la formació dels caçadors per garantir que la caça sigui més sostenible i segura, promoure la carn de caça amb garanties de qualitat i seguretat i disposar d’un règim d’infraccions i sancions que s’ajusti a la realitat actual.

Els gossos fan sortir els senglars de l´amagatall i els posen al punt de mira dels caçadors. Foto: Marina Lopez / ACN

Una nova llei sostenible i equilibrada territorialment

La llei de caça de Catalunya ha de ser un element que contribueixi a la gestió sostenible dels ecosistemes i a l’equilibri territorial. Ha de tenir en compte les diferents activitats i sensibilitats de la ciutadania i ha d’esdevenir un veritable motor de dinamització i d’orientació dels sectors econòmics i del desenvolupament rural i de muntanya.

També, la nova normativa ha d’explorar i implantar nous models i formes de fer per resoldre els problemes específics de zones de muntanya, dels conreus competitius o de les zones urbanes i suburbanes, entre d’altres. I, tot això, respectant i valoritzant l’activitat tradicional de la caça, en harmonia amb la resta d’activitats al medi i la sostenibilitat ambiental.

La memòria preliminar aprovada pel Govern avui detalla i valora de manera positiva els principals impactes econòmics, socials i ambientals que generarà tenir una nova llei de caça pròpia a Catalunya.