dimarts, 23 d’agost del 2016

La concentració de corbs marins emplomallats creix a l'Alt Maresme. 23/8/2016 Ràdio Arenys

La concentració de corbs marins emplomallats creix a l'Alt Maresme
Ràdio Arenys 23/8/2016

Per: Eduard Mas


La concentració de corbs marins emplomallats ha crescut espectacularment a l'Alt Maresme. L’indret preferit d’aquests animals per descansar i dormir i, en conseqüència, la zona on més se’n detecten, és entre Arenys de Mar i Calella. De fet, es considera que aquest emplaçament és el més important de la Mediterrània.

Aquests ocells s'han convertit en un atractiu turístic més de la zona. Són uns estiuejants fidels que sempre passen les vacances al mateix lloc, o, com a mínim, se'n té constància oficial des del 1997, data en què l'ornitòleg arenyenc Enric Badosa va començar un programa d'anellatge i seguiment dels corbs marins emplomallats que s 'han convertit en un atractiu afegit de les cales de l'Alt Maresme. El biòleg arenyenc Pere Alzina explica que busquen un lloc a redós per dormir a les parets rocoses del litoral.

Els corbs marins emplomallats passen l'hivern a les Balears, sobretot a Menorca, on crien. Cap a l'abril vénen cap al Maresme per alimentar-se durant l'estiu. Des de l'Institut Català d'Ornitologia s’està fent un estudi per saber els motius pels quals vénen fins a la nostra costa, tot i que, com apunta Alzina, hi ha diferents teories que ho expliquen.

Cal destacar que aquest ocell va estar a punt d'extingir-se als anys vuitanta, quan hi havia un cert comerç amb els ous, i fins i tot s'extreia oli de l'animal. Ara està inclosa en el nivell 1 de protecció en l'àmbit europeu, fet que no només el preserva a ell, sinó també l'entorn on troba aixopluc.