diumenge, 21 d’agost del 2016

Tres espècies de meduses han arribat aquest estiu al litoral calellenc. Ràdio Calella 21/8/2016

Tres espècies de meduses han arribat aquest estiu al litoral calellenc
Ràdio Calella 21/8/2016


Només una d’elles, la Pelagia noctiluca, està considerada perillosa pels efectes de la seva picada. Provoca irritacions cutànies importants i doloroses, que poden fins i tot derivar en infeccions. El servei de socorrisme i salvament de les de Calella assegura però que la incidència d’aquesta i la resta d’espècies de l’animal marí entre els banyistes està sent aquest estiu molt més baixa.

Encara no hi ha cap antídot ni repel·lent amb garanties per evitar les picades de l’estiu. Són les que provoquen les meduses que arriben al bot de l’aigua, alterant el bany d’aquells que intenten refrescar-se de les altes temperatures.

A les platges de Calella, la feina dels socorristes continua sent principalment atendre i donar una primera assistència als qui les pateixen. Però la incidència està sent menor que l’any passat. “Hem registrat un percentatge menor de picades, tot i que acaparen el 70% de les feines que fem”, ha explicat el responsable del servei de socorrisme i salvament de les platges de Calella, Nicolás Pioli, de l’empresa Pro-Activa. “Podria ser perquè n’hi ha menys o perquè hi ha hagut menys usuaris a la platja”, ha dit a l’hora de donar-li una explicació.

El personal de l’empresa que s’encarrega del servei de socorrisme i salvament de Calella ha rebut formació específica sobre el comportament d’aquest temut invertebrat, que hauria fet acte de presència tardana a les platges del nostre litoral. Ha sigut a partir de la segona setmana del mes d’agost quan s’ha hagut d’hissar la bandera amb la imatge d’una medusa per alertar als banyistes.

Arriben portades per les corrents marines, i la seva arribada no pot ser predita amb exactitud. Entre els mesos de juny i juliol, se n’han detectat tres espècies diferents. “Les més conegudes i que tenen una picada forta són les Pelagia noctiluca, petites i de color lila intens, que no ha provocat moltes picades a Calella. Les que es veuen habitualment són les Rhizostoma pulmo, de color blanc i rodejades d’un color blavós; però aquests últims dies ha aparegut l’espècie Cotylorhiza tuberculata. Se la coneix com ‘l’ou ferrat’ perquè és de color marró, i la seva picadura és suau”, ha aclarit el coordinador del servei.

En dies de presència de meduses resulta fàcil que piquin als banyistes. Només el fregament dels seus tentàcles -dotats d’un líquid urticant que utilitzen de defensa- provoca coïssor aguda i dolor.

Tant metges com sororristes recomanen, en primera instància, tractar les picades amb aigua salada o sèrum i aplicar compreses fredes per rebaixar el dolor. En cap cas tirar aigua dolça o orina i cobrir la zona afectada amb sorra; que eren alguns dels remeis populars per pal·liar-ne els efectes. Tot al contrari, afavoreixen a estendre el tòxic i agreujar l’erupció de la pell. Acudir a un centre mèdic si el malestar i els símptomes persisteixes a fi d’evitar una reacció al·lèrgica.