dimarts, 28 de febrer del 2017

Algunes notícies per llegir 27 i 28/2/2017...

El PSOE demana més protecció pels ratpenats de les Mines de Malgrat
Ràdio Palafolls 27/2/2017

Mines de Can Palomeres. Foto: Espeleobloc

El grup dels socialistes al Congrés dels Diputats ha fet un pas més per a protegir la colònia de ratpenats que hi ha a les Mines de Can Palomeres de Malgrat de Mar. El PSOE reclama al govern espanyol que s’adhereixi a l’Eurobat, que és un conveni a nivell europeu que vetlla per la conservació d’aquesta espècie.

Segons el contingut de la demanda presentada pels socialistes, aquests sol·liciten que s’impulsin els mecanismes que facin falta per adherir-se a aquest conveni europeu. El grup recorda les importants colònies de ratpenats que hi ha a Espanya, en especial la de Malgrat de Mar.

Segons estudis recents, les Mines de Can Palomeres alberguen una de les colònies de ratpenats més valuoses de tot Europa. En aquest espai, s’hi poden trobar principalment espècies com el ratpenat de cova i el de musell llar.

Es dóna el cas que recentment el consistori malgratenc ha augmentat el nombre d’hectàrees protegides al voltant de l’espai de les Mines de Can Palomeres. Ho ha fet també amb l’objectiu de protegir els ratpenats.


Santa Susanna promociona la Festa del Cel 2017...


Festa al Cel a Santa Susanna, del 20 al 24 de setembre 2017.
Vine amb la família a Santa Susanna per veure l’espectacle d’avions més important de l’any, i gaudir uns dies de la platja, amb els millors hotels de la Costa de Barcelona.


I Calella els seus espais naturals per fer circuits esportius...


Constarà de tres recorreguts que seran circulars i tindran arribada i sortida al pont de fusta de la Riera Capaspre

L’Ajuntament de Calella iniciarà els treballs per a habilitar un nou circuit inclusiu “Sumant Capacitats”, que constarà de tres recorreguts que passaran per espais naturals com el passeig de Garbí, el Far, les Torretes, el pont de fusta sobre la carretera, la miranda de la Roca Grossa i els camins de ronda, i que tindrà com a objectiu fomentar la pràctica de l’activitat física a l’aire lliure entre els col·lectius de persones que tenen diversitat funcional.

Els circuits inclusius a la natura, amb el suport de la Diputació de Barcelona, són una iniciativa de BOX21 de la Fundació Itinerarium, entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu ajudar a millorar la qualitat de vida i fomentar la pràctica de l’esport, corrent i caminant, entre les persones amb més dificultats. La principal novetat és que són recorreguts adaptats a tothom, senyalitzats permanentment, en diferents ciutats i pobles del país. Actualment hi ha una quinzena de circuits inclusius operatius a Catalunya i una quinzena més de projectats, que s’obriran properament.

A Calella, el circuit constarà de tres traçats que recorreran diferents espais naturals emblemàtics de la ciutat, i que tindran arribada i sortida al pont de fusta de la Riera Capaspre. El primer, amb una senyalització taronja, tindrà una distancia de 1,4 quilòmetres i desnivell acumulat de 20 metres. El recorregut passarà integrament pel passeig de Garbí i estarà dissenyat especialment per a persones amb visibilitat reduïda. El segon traçat, marcat de color blau, serà apte per a tot tipus de cadires de rodes i tindrà una distancia de 4,4 quilòmetres i un desnivell acumulat de 150 metres, i passarà per a tots els indrets relacionats, excepció feta de les Torretes. L’últim recorregut, senyalitzat amb el color rosa, tindrà una distància de 4,8 quilòmetres i un desnivell acumulat de 240 metres. Està considerat el traçat més exigent dels tres i estarà dissenyat especialment per a persones amb dificultats intel·lectuals o físiques, però amb la suficient mobilitat. Aquest tercer circuit recorrerà tots els espais naturals de la proposta.

El circuit inclusiu es complementa amb la implementació en diferents indrets del recorregut d’un joc mòbil anomenat “Joc de Valors” dirigit a escoles, entitats socials, ciutadans i turistes que té com a objectiu promoure valors, la història de la ciutat, l’entorn i la inclusió social.

El projecte té un cost total de 10.527,00 € (IVA inclòs) que inclou la l’estudi i creació del circuit inclusiu, la implementació de l’app “Joc de Valors” i les xerrades i suport de la Fundació. La Diputació de Barcelona concedeix un ajut de 5.000,00 €.

La Fundació Itinerarium impulsa aquest projecte, que encapçala Anna Vives, coneguda, entre altres, per ser la creadora de la tipografia que porta el seu nom, Anna, i per haver estat nominada a Catalana de l’Any. El projecte no només vol sensibilitzar sobre les capacitats de les persones sinó tirar endavant iniciatives que ajudin a millorar la seva satisfacció personal. El director tècnic dels circuits inclusius Sumant Capacitats és Eduard Jornet, actual director de la Volta Cerdanya Ultrafons. Els padrins del projecte són els campions del món de curses de muntanya Kilian Jornet i  Núria Picas.


El Punt Avui 28/2/2017

També volen declarar el roure de Gernika i l'eucaliptus de can Jalpí arbres monumentals de Catalunya

El pla especial s'ha aprovat per unanimitat de tots els grups

El roure d'un esqueix del de Gernika és dins el parc de can Jalpí Foto: T. M.

ELENA FERRAN - ARENYS DE MUNT
La relació del pla especial i catàleg del patrimoni local és llarga. Fins a 299 elements del municipi són els que els serveis tècnics municipals consideren significatius de protecció en diferents nivells. Es tracta d'immobles, però també d'arbres, paratges, fonts, parcs que mereixen especial atenció per a la seva prevenció en un futur. Entre aquests hi ha la majoria de les masies que ja estaven inventariades per part de l'Ajuntament, però també edificis com les cases de cos del carrer Panagall, la font de trencadís que hi ha a la part de l'Eixample i les construccions de les mines d'aigua. També es protegeixen molts dels arbres monumentals del municipi, com són l'eucaliptus de can Jalpí i l'arbre de Gernika, que es conserva dins el parc, i els plataners de la riera.

Els grups municipals van aprovar per unanimitat el treball que ha elaborat els darrers dos anys la regidoria d'Urbanisme com una de les prioritats a executar dins el pla d'actuació municipal fins al 2019.

L'alcalde, Joan Rabasseda (ERC), assegura que s'informarà tots els veïns afectats perquè tenen alguna propietat catalogada com a bé arquitectònic. L'Ajuntament comunicarà sobre el grau de protecció i com pot afectar possibles reformes que hagin de fer a l'immoble. “El pla té avantatges per l'interès públic i algunes reduccions d'impostos pels propietaris, però també els obliga a protegir aquestes propietats”, assenyala l'alcalde.

L'inventari que s'havia fet a les masies d'Arenys de Munt era una relació que no obligava a la seva protecció, destaca l'alcalde. El pla especial del patrimoni inclou edificis que ja tenien un interès arquitectònic local, com l'escola Sant Martí i les xemeneies fabrils, però hi afegeix altres elements de caràcter històric o ambiental, com ara el paratge de la zona de Lourdes, així com la cripta.

El pla especial que ara es comença a tramitar es troba en període d'exposició pública pel seu interès i per si cal presentar al·legacions. L'aprovació definitiva, però, haurà de tenir el vistiplau definitiu de la Generalitat.

LA XIFRA

299 són els elements catalogats protegits com a bé cultural d'interès nacional, local i urbanístic.

LA FRASE

Era una actuació prioritària i important per preservar el patrimoni local
Joan Rabasseda
ALCALDE I REGIDOR D'URBANISME D'ARENYS DE MUNT (ERC)

El roure de Gernika i un jardí exòtic que cal estudiar

Don August Borràs-Jalpí de Mercader va ser el propietari que al principi del segle XX es va dedicar a transformar l'antic casalot familiar amb un castell medieval, amb llac inclòs. Els entorns es van convertir en jardins frondosos amb vegetació exòtica que ara seran motiu d'estudi. Així ho proposa la moció del grup mixt, que també es va aprovar al ple per valorar-ne la seva protecció, més enllà de la que ja tenen els arbres monumentals del recinte. “Els jardins són municipals i així es podrà catalogar i preservar la biodiversitat que s'hi amaga”, va dir el regidor del grup mixt, Josep Manel Ximenis. La moció també demana que es declarin arbres monumentals de Catalunya l'eucaliptus del costat del llac i el roure de Gernika.
En aquests jardins el propietari del castell hi va fer plantar, en homenatge a la seva dona basca, un plançó de l'autèntic roure de Gernika. L'arbre es conserva intacte, al costat d'una era i envoltat per una tanca metàl·lica on es pot llegir “Gernikako Arbola”. El 2004 es va fer un acte d'homenatge al Gernika català amb la presència del president del Parlament català, Ernest Benach, i el president del Parlament Basc, Juan Maria Atutxa.


Ràdio Pineda 28/2/2017


El Consell Comarcal farà unes jornades sobre els efectes del canvi climàtic en el boscos del Maresme. La comarca té un 65% de territori cobert de boscos, i és una de les comarques més forestals del país. Actualment, noten els efectes del canvi climàtic, sobretot els pins molt afectats per la sequera i per un insecte; el Tomicus. Es vol evitar la propagació de les plagues, la pèrdua de producció forestal i, especialment, per evitar els incendis forestals i les inundacions. El Consell Comarcal del Maresme ha organitzat una jornada amb la participació d’experts que  parlaran dels efectes del canvi climàtic.

La jornada es farà el divendres, 10 de Març a Sant Vicenç de Montalt.

Els interessats en participar-hi es poden apuntar a la web www.ccmaresme.cat


Ràdio Tordera 28/2/2017


L’ajuntament de Tordera va aprovar la setmana passada l’adhesió a l’Associació de propietaris del Montnegre Corredor a fi fomentar la planificació forestal i les tècniques de gestió més eficients i sostenibles d’acord amb la naturalesa dels boscos del Montnegre i del Corredor. L’Ajuntament de Tordera forma part des de fa tres anys de l’Associació d’Entitats Locals Forestals de Catalunya per tal de defensar els interessos de les forests comunals, divulgar els seus valors i promoure el seu desenvolupament sostenible.

El regidor Carles Aulet va enumerar els avantatges d’aquesta adhesió...

Els partits a l’oposició van valorar positivament l’adhesió, en tant, es defensa els interessos dels propietaris i el terrenys forestals locals...

El consistori gestiona aquestes forests d’acord amb el que estableix la Llei Forestal, amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través dels Plans d’Ordenació de cada forest, redactats i executats pels enginyers forestals. Des de l’Ajuntament, d’acord amb el Pla Tècnic de Gestió i millora forestal es vetlla per la seva conservació i manteniment, sabedors que es tracta de la principal infraestructura verda pertanyent al patrimoni públic local. 

Amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni dels boscos locals, l’ELFOCAT ha editat uns folletons informatius on s’indiquen les ubicacions d’aquests forests, així com informació diversa sobre les espècies de flora i fauna autòctones de la zona.


Ràdio Tordera 28/2/2017


El Ple de l’Ajuntament de Tordera aprova una moció per sol·licitar a les administracions supramunicipals el suport necessari i el compromís amb la regularització de les urbanitzacions amb dèficits urbanístics. Es tracta d’una proposta del regidor no adscrit José Carlos Villaro que insta el Govern de la Generalitat a coresponsabilitzar-se en la gestió de les urbanitzacions. La moció demana flexibilitzar la normativa urbanística vigent amb l’objectiu de permetre l’edificació i modificació de parcel·les en urbanitzacions amb manca de xarxes de sanejament. A més, sol·licita ampliar les dotacions econòmiques i línies d’ajuda per les urbanitzacions amb carències.

En aquest sentit, el regidor Villaro explica que la proposta vol donar una solució als veïns que viuen a urbanitzacions amb dèficits urbanístics. Afegeix que aquests no poden realitzar cap tipus de construcció a les seves parcel·les perquè està prohibit atorgar llicències d’obra a les zones amb xarxes de sanejament deficitàries.

El Partit Popular i el PDeCAT es mostren favorables a la proposta del representant no adscrit. Consideren que hi ha un greuge entre els veïns que viuen a urbanitzacions deficitàries. Escoltem el regidor del PP, Xavier Martín, i l’Alcalde de Tordera i regidor del PDeCAT, Joan Carles Garcia.

Pel que fa al PSC, el seu regidor Rafa Delgado aplaudeix que la moció tracti un problema existent per les edificacions ja construïdes. Tot i això, no creu que s’hagi de permetre que es facin noves construccions a urbanitzacions sense suficients infraestructures. Per aquest motiu, el grup municipal socialista es va abstenir.

Per contra, tant SOM Tordera com ERC+Gent de Tordera van votar en contra d’aquesta moció. Salvador Giralt de SOM explica que per motius ètics, ja que consideren Villaro un representant no legítim, s’oposa a la proposta. A més, al·lega que el text demostra que el regidor trànsfuga desconeix la situació real del territori.

El regidor d’ERC+Gent de Tordera, Xavi Pla, diu que la flexibilització de la llei pot provocar tractes discriminatoris entre urbanitzacions. Per aquest motiu, no van donar suport a la moció.

La moció per flexibilitzar la llei d’urbanitzacions va néixer a l’Ajuntament de Dosrius, una població que presenta un cas molt similar al torderenc. El Ple de l’Ajuntament de Tordera va aprovar aquesta proposta amb els vots favorables de PDeCAT, PP i el regidor no adscrit. El PSC va abstenir-se. ERC+Gent de Tordera i SOM van votar en contra.


Diari de Girona 28/2/2017

Els animals, que en un principi es creia que eren mig centenar, van ser trobats apilats i en descomposició · La fiscalia obre diligències contra la veterinària de Vidreres suspesa per mala praxi, per delictes de falsificació documental, estafa i desobediència



Ja són 87 els cadàvers de gossos i gats trobats fa uns dies, apilats i en bosses de plàstic, a la zona boscosa de cala Salionç, a Tossa de Mar. Així ho va donar a conèixer ahir el Cos d'Agents Rurals, qui va especificar que la majoria dels cadàvers -que en principi es creia que sumaven mig centenar- eren de gossos de tot tipus de races i que 19 portaven microxip identificatiu. A través d'un comunicat, els Rurals van explicar que la troballa del dipòsit de cadàvers es va produir el passat mes de gener a la part posterior d'un xalet propietat de la mare de la veterinària de Vidreres Natàlia Ràfols, inhabilitada per mala praxi i condemnada a pagar una multa de 900 euros.

La troballa la va realitzar una patrulla d'Agents Rurals quan efectuava un recorregut a peu per la zona i va detectar uns residus abocats al mig del bosc i una forta pudor. Es tractava d'una acumulació de bosses de diferents mides i cadascuna d'elles contenia el cadàver d'un gat o gos, en diferents estats de descomposició.

Segons va informar aquest cos, en un primer moment es va efectuar un rastreig superficial de la zona amb un lector de microxips i es van obtenir tres lectures que van permetre localitzar dos propietaris de gossos, els quals van manifestar que havien portat el seu gos malalt a la veterinària Natàlia Ràfols i que una vegada el gos havia mort aquesta s'havia fet càrrec de la gestió del cadàver. Els cossos d'aquests animals, però, van aparèixer acumulats a la finca de la mare de la veterinària de Vidreres.

Després d'identificar totes les bosses i fer el rastreig amb un detector de microxips, els Rurals es van encarregar, a mitjans de febrer, de la retirada i trasllat dels cadàvers a un centre d'incineració amb la col·laboració de l'Ajuntament i la Policia Local de Tossa de Mar i el Consell Comarcal de La Selva

De moment, la Fiscalia de Medi Ambient ha obert diligències per un presumpte delicte de desobediència, falsificació documental i estafa, mentre que els Rurals han denunciat la veterinària per la via administrativa per gestió incorrecta de residus.

Expulsió definitiva

Per la seva part, el Col·legi de Veterinaris de Girona van avançar ahir que tenen previst personar-se com a acusació particular quan el cas arribi a judici. «La via administrativa ja la tenim esgotada, ja que està inhabilitada fins a 2020, i pel que sabem, segueix exercint» va explicar ahir el president de l'ens, Bernat Serdà. Per això, la junta d'aquest ens va aprovar l'expedient d'expulsió de Ràfols. Tot i això, la veterinària va presentar un recurs contenciós administratiu que està pendent de ser resolt. «L'expulsió és el màxim que podem fer» va afegir Serdà.

Sobre el dipòsit de cadàvers trobat a Tossa, el president de l'òrgan va explicar que fa temps que reben queixes i denúncies de propietaris contra Ràfols, on exposaven que no els retornava els animals. «Com que ja no té clínica, perquè li van tancar per insalubritat, operava de qualsevol manera i a qualsevol lloc» va afegir Serdà qui va recordar que Ràfols va tornar a obrir aquest local com a botiga d'animals, a Vidreres. Serdà va recomanar als afectats que denuncïin els fets als Mossos d'Esquadra o als jutjats.