dimecres, 1 de març del 2017

Sobre les pinedes del Maresme 1/3/2017

Fa mesos que ens bombardegen per terra, mar i aire amb el Tomicus i les pinedes del Maresme... a tot arreu surten notícies sobre el tema, i si feu una petita cerca veureu que totes les administracions (locals, comarcals i autonòmica) tracten el tema de la mateixa manera... "els boscos del Maresme es moren per culpa d'una plaga, la sequera i el canvi climàtic"... i parlis amb qui parlis es pensa que és un tema preocupant.

Fa uns mesos vaig escriure això...

NOTA sobre les pinedes del Maresme 8/10/2016

... i ho torno a dir... Les pinedes del Maresme en realitat són unes formacions boscoses de transició majoritàriament fruit de l'abandonament dels camps de conreu tradicionals (vinyes, ametllers, garrofers,...) i amb la funció biològica de fer "d'hivernacle" cap al veritable bosc autòcton de la zona que ja creix sota els pins (alzinars, sureres, rouredes,...), essent els pins simples acompanyants, mai les espècies dominants com ho són ara en moltes ocasions de manera artificial.

I com fa uns dies vaig escriure...

El canvi climàtic és un fet real però no la causa dels mals que pateixen el Delta de la Tordera i les seves platges 23/2/2017

... el veritable problema dels boscos del Maresme (i dels incendis forestals com també diuen) no és ni el canvi climàtic i les sequeres, sinó una mala gestió i planificació del territori per par de les mateixes administracions que ara volen fer entendre tot el contrari per no afrontar els veritables reptes.

S'està fent un gra massa amb el tema i en realitat no passa res... que es moren els pins pinyers?... I què? I molts més que s'haurien de talar! Si els afecta la sequera en moltes ocasions és perquè la densitat és brutal!

Arribats a aquest punt em pregunto... A què tanta insistència i propaganda? Què o qui hi ha al darrera d'aquesta necessitat de lluitar contra el Tomicus?... Coll!!! Quan es carreguen les pinedes per fer una autopista, una carretera o una urbanització (que eliminen moltes més, i no només els pins) ninguna administració fa res per protegir-les!!!



Una plaga està matant els pins pinyers del Maresme
Telenotícies Comarques 28/2/2017

Si viuen o han estat fa poc al Maresme, potser s'han fixat en les grans extensions de pins que estan totalment marrons. La plaga de l'escarabat anomenat "Tomicus" els ha matat. La raó són les sequeres continuades fruit del canvi climàtic que han debilitat tant els arbres, que han quedat molt exposats als atacs de l'insecte. L'única solució que, segons els experts, es pot dur a terme és la tala massiva dels pins. "Espai Terra" ha pogut veure a vista de dron quins són els efectes d'aquesta plaga i ha assistit a una de les jornades de tala dels tècnics del Departament d'Agricultura.


Ahir, va parlar de la plaga del als boscos de pi del . A s'hi treballa contrarellotge


Una perillosa plaga amenaça els boscos de pi pinyer de Catalunya
Catalunya Diari 1/3/2017

El Maresme és una de les comarques més afectades on s'han perdut el 10% dels boscos de pi pinyer

El Tomicus piniperda és conegut popularment com escarabat comú dels brots del pi | CEDIDA

L'escarabat tomicus està causant la mort a una gran part dels boscos de pi pinyer a la comarca del Maresme i aquesta plaga podria estendre's per la resta del país. Aquests insectes han trobat unes condicions més favorables durant els últims anys amb l'aparició més continuada de períodes de sequera, la falta de gestió forestal i la debilitació dels pins.

La plaga de l'escarabat tomicus ha causat aproximadament la mort del 10% dels boscos de pi pinyer a la comarca del Maresme però aquesta xifra podria augmentar fins al 50% del total. La comarca del Maresme és la més afectada per aquest escarabat natiu a tota Europa, Nord-oest d'Àfrica i nord d'Àsia. Durant els últims anys aquest insecte ha esdevingut una plaga causant la mort a moltes hectàrees de pi pinyer del Maresme. L'insecte ha trobat condicions més favorables durant els últims anys per sobreviure. Els efectes del canvi climàtic amb uns períodes de sequera més continuats podrien estendre la plaga per la resta del país si no s'elabora un pla de gestió forestal a les zones afectades per resoldre el problema. A la comarca del Maresme des de fa setmanes es duen a terme tales de grans superfícies afectades per evitar que aquest escarabat pugui estendre's durant els pròxims mesos a altres indrets del país.

Les primeres actuacions es finançaran amb una subvenció de 100.000 euros que atorga el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i que permet actuar sobre 80 hectàrees de bosc, un 10% de la superfície afectada. Els tècnics alerten que si no s'actua abans del pròxim mes de març, quan el tomicus tornarà a emergir dels troncs, el risc de "desastre ecològic" al Maresme augmenta exponencialment, tant des del punt de vista mediambiental, com d'incendis i inundacions.

Arbres afectats per la plaga | CONSELL COMARCAL DEL MARESME