dilluns, 27 de febrer del 2017

Cas Bioibèrica: quin paper hi fa l’ajuntament de Palafolls? 26/2/2017 ERC Palafolls

Cas Bioibèrica: quin paper hi fa l’ajuntament de Palafolls?
ERC Palafolls 26/2/2017

Imatge panoràmica de les instal·lacions de l'empresa a Palafolls (Foto: aventro.cz)

La falta de notícies associades a la planta de biogàs de Bioibèrica demostra l’opacitat amb que el govern municipal tramita una qüestió que multiplica els riscos mediambientals a Palafolls
 
Avancen les setmanes i vivim en una aparent inacció pel que fa a les notícies del projecte de Bioibèrica de construir una planta de biogàs a Palafolls. Si diem «aparent» és perquè, de coses, segur que en passen, però l’equip de govern no informa. Precisament, aquí rau una de les principals qüestions d’aquest procediment: la gran dificultat per obtenir informació de qualitat que permeti avaluar correctament unes modificacions molt importants per al futur de Palafolls.
 
Una modificació que multiplica els riscos mediambientals

L’equip de govern (PSC-EUA-Regidor no adscrit) pretén la modificació del Pla General d’Ordenació perquè diversos sectors admetin la presència de plantes productores d’energia, que podran funcionar amb residus industrials externs. En aquest sentit, si s’aprova la proposta, es procedirà a la modificació dels sectors 14, 15, 19, 20, 27, 36 i l’UA4 i UA5 del polígon Mas Puigvert per tal que admetin la producció del que anomenen «energies netes» com a ús complementari de les activitats que s’hi desenvolupen. La modificació obre la porta a que qualsevol empresa faci el mateix camí que vol endegar Bioibèrica, que ha proposat la construcció d’una instal·lació de biogàs, amb la consegüent multiplicació dels riscos mediambientals.
 
Nul·la voluntat d’informar els ciutadans de Palafolls

Va ser un esdeveniment gairebé fortuït el que va aturar momentàniament un procediment que hauria tirat endavant sense cap mena d’informació pública. La modificació ja va ser aprovada l’any 2014, però l’acord va ser impugnat i anul·lat per la incompatibilitat que representava que un regidor de l’equip de govern ostentés un càrrec directiu a Bioibèrica. Aleshores, el consistori no va proporcionar cap informació a la ciutadania. Ara, el grup municipal d’ERC, a l’oposició, alertat pel fiasco, l’ha forçat perquè faciliti informació, cosa que ha fet amb comptagotes. Tot i això, encara no ha fet públic el projecte que vol tirar endavant Bioibèrica en el cas que s’aprovi la modificació prevista del Pla General d’Ordenació. Si ens atenem als fets ens adonem que es tracta d’una proposta que mai s’ha volgut que fos transparent. Per tant, considerem que l’alcalde Valentí Agustí es posa del costat dels interessos de Bioibèrica i no dels ciutadans. És fàcil deduir que, en paral·lel a l’assumpció per part de l’empresa del cost de lloguer d’un edifici particular per destinar-lo a ús públic, en benefici de la imatge de l’obra de govern, l’alcalde ha fet seva la defensa dels interessos d’aquella, és a dir, la modificació de l’ordenament municipal perquè pugui construir la instal·lació que vol.
 
La postura d’ERC Palafolls

Des del grup municipal d’ERC Palafolls no ens oposem a la modificació. Però creiem que necessita més control. De moment, hem plantejat la necessitat de limitar el volum de residus industrials que s’importarien per tal que el projecte es defineixi com una oportunitat per a l’aprofitament dels residus generats a les empreses del polígon, i no pas com una segona activitat ben diferenciada i amb interessos exclusivament econòmics. Així mateix, hem insistit en la necessitat d’accedir al projecte final de la planta que pretén construir Bioibérica, per tal de fer-lo públic i que els ciutadans puguin presentar les al·legacions que considerin oportunes. En cap cas les nostres demandes han estat ateses. Malgrat tot, prosseguirem en l’intent d’aportar transparència a un projecte que preocupa a una part rellevant dels ciutadans de Palafolls.