divendres, 20 de febrer del 2009

Algunes notícies més per llegir 20/2/09...

Maresme. La Generalitat posa a licitació el projecte per aprofitar tota l'aigua de la depuradora de l'Alt Maresme
El Punt 20/2/09

Es preveu que es faci una xarxa de canonades per recarregar els aqüífers de la Tordera

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va confirmar ahir que ja s'ha posat a licitació el projecte que ha de permetre aprofitar tota l'aigua tractada a la depuradora de l'Alt Maresme que es va començar a construir al maig a l'antiga pedrera de Montpalau, a tocar de Pineda de Mar. La redacció del projecte s'ha pressupostat en uns 300.000 euros i es preveu la construcció d'una xarxa de canonades que permetran traslladar l'aigua fins al riu Tordera i recarregar-ne els aqüífers.
.

Les obres de construcció de l'EDAR de l'Alt Maresme a l'antiga pedrera de Montpalau. Foto: T.M.

Poc menys d'un any després d'anunciar-ho, l'ACA ha posat a licitació el projecte per reaprofitar el 100% de l'aigua tractada a l'EDAR de l'Alt Maresme. Aquest pas hauria de donar resposta a la reclamació del territori, que al seu dia ja va criticar que en una obra d'aquesta envergadura i cost –30 milions d'euros– no es preveiés el terciari. Fons de l'ACA van explicar ahir que el projecte que es posa ara a licitació correspon a la creació d'una xarxa de canonades que en un futur abocaran l'aigua tractada als aqüífers de la Tordera. La situació actual dels aqüífers és correcta, però la resolució de tirar endavant el terciari va coincidir amb l'època de sequera extrema que va viure Catalunya l'any passat, una circumstància que va afavorir la decisió.


OBRES A BON RITME
Vuit mesos després de l'inici de les obres de la depuradora de l'Alt Maresme, ja s'entreveu la magnitud de la construcció. De fet, l'adjudicatària treballa en dos dels tres àmbits diferenciats de l'obra: la canalització del passeig Marítim amb la instal·lació dels col·lectors que van quedar pendents i l'adequació de l'antiga pedrera del Montpalau, on s'emplaçarà l'EDAR. El tercer àmbit, que correspon a la millora de la planta de pretractament del costat del cementiri de Pineda, està previst que comenci a construir-se a la tardor, passada la temporada turística. Les previsions amb què treballa l'ACA són que l'EDAR pugui entrar en funcionament el 2010.


LA GENERALITAT POSA A LICITACIÓ EL PROJECTE PER APROFITAR TOTA L’AIGUA DE LA DEPURADORA DE L’ALT MARESME. L’EQUIPAMENT S’ESTÀ CONSTRUÏNT A L’ANTIGA PEDRERA DE MONTPALAU, DINS EL TERME MUNICIPAL DE TORDERA.
Ràdio Tordera 20/2/09

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va confirmar ahir que ja s’ha posat a licitació el projecte que ha de permetre aprofitar tota l’aigua tractada a la depuradora de l’Alt Maresme que es va començar a construir al maig a l’antiga pedrera de Montpalau, dins el terme municipal de Tordera. La redacció del projecte s’ha pressupostat en uns 300.000 euros i es preveu la construcció d’una xarxa de canonades que permetran traslladar l’aigua fins al riu Tordera i recarregar-ne els aqüífers. L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia explica en que consisteix aquesta actuació.

Vuit mesos després de l’inici de les obres de la depuradora de l’Alt Maresme, ja s’entreveu la magnitud de la construcció. De fet, l’adjudicatària treballa en dos dels tres àmbits diferenciats de l’obra: la canalització del passeig Marítim amb la instal·lació dels col·lectors que van quedar pendents i l’adequació de l’antiga pedrera del Montpalau, on s’emplaçarà l’EDAR. El tercer àmbit, que correspon a la millora de la planta de pretractament del costat del cementiri de Pineda, està previst que comenci a construir-se a la tardor, passada la temporada turística. Les previsions amb què treballa l’ACA són que l’EDAR pugui entrar en funcionament el 2010.

S'Agulla presenta al·legacions contra el port de Blanes pel finançament
Diari de Girona 20/2/09

"Falta un 35% del pressupost i no volem que quedi a mitges com la ciutat esportiva"
.

El port de Blanes, en l'actualitat. carles Colomer

BLANES MARTÍ SANTIAGO
L'entitat mediambiental blanenca s'Agulla, dedicada a la investigació biològica i a l'educació mediambiental ha presentat quatre al·legacions a les obres d'ampliació del port de Blanes. S'Agulla no s'oposa a la infraestructura ni qüestiona la decisió de materialitzar-la, sinó que ha revisat el projecte i ha constatat que hi ha aspectes que poden afectar la seva viabilitat.
En primer lloc, el portaveu de l'entitat, el biòleg Joan Mora Crespo, explica que la primera al·legació presentada fa referència al pressupost de l'obra. La Generalitat es va comprometre a entregar 22 milions d'euros per ampliar la instal·lació, però Mora comenta que la partida estimada és de 30 milions, de manera que "falta un 35% del pressupost i no volem que quedi a mitges com la ciutat esportiva".
Una altra de les al·legacions sol·licita tenir en compte les zones d'aparcament del port, així com els vials d'entrada i sortida. Actualment el port disposa d'un petit aparcament privat a prop del club de vela i un altre darrere la confraria. Mora argumenta que en preveure les activitats de creuers turístics amb l'ampliació del port, seria necessari aconseguir més places d'aparcament per facilitar que la gent pogués anar-hi amb el seu vehicle. "Si no hi ha lloc, la gent marxa", apunta. Fins i tot, el portaveu de s'Agulla demana la realització d'un "estudi seriós" que prevegu la possibilitat de crear un garatge subterrani.
Pel que fa als vials, el biòleg es queixa que actualment el vial d'entrada és el mateix que el de sortida i, a part, és estret.
S'Agulla també ha decidit presentar al·legacions pel que fa a la distribució de serveis que s'ha projectat en l'ampliació del nou port. Els membres d'aquesta entitat no entenen com l'activitat pesquera, que es realitza durant tot l'any i genera diversos oficis relacionats amb el mar, tingui projectats uns magatzems més petits que no pas el magatzem que es destinarà als creuers turístics, d'una major dimensió i "impacte visual".
Finalment, Mora comenta que la quarta al·legació presentada fa referència a la praderia de posidònia que hi ha just en l'emplaçament on està previst construir el nou espigó. Segons la cartografia ambiental realitzada pels experts de la Generalitat, el nou port no afectaria aquesta comunitat marina, però s'Agulla ho desmenteix. Els biòlegs de l'entitat han realitzat una cartografia ambiental pel seu compte i han descobert que l'espigó "anirà damunt la praderia de posidònia". El portaveu de la societat ambientalista explica que, precisament, la posidònia és una espècie protegida i que, per aquest motiu, "l'espigó està condicionat".
D'altra banda, s'Agulla es mostra preocupada per l'estabilitat de la muntanya del Convent un cop comencin les obres i tem que puguin ocasionar-s'hi despreniments.



El govern de Sant Pol es defensa de les crítiques rebudes per una tala d'arbres
Diari Maresme 20/2/09

L'Alcalde de Sant Pol de Mar, Manuel Mombiela (CiU), s'ha defensat de les crítiques aparegudes en una carta publicada al diari La Vanguardia, on es diu que una tala d'arbres a la zona dels Garrofers compta amb "el mutisme i el beneplàcit" del govern municipal.

La carta

En la carta, publicada ahir dijous 19 de febrer, es diu que "encara que l'obra sigui imposada per la Generalitat" - la interconnexió de la xarxa d'aigua potable amb la del Ter-Llobregat -, "no vol dir que l'Ajuntament no tingui la potestat d'exigir les seves regles per cuidar el poble". Finalment, l'autora de l'escrit demana "transparència, sinceritat i preocupació per Sant Pol, tant a nivell paisatgístic com a nivell urbanístic".

La resposta

Per la seva banda, l'equip de govern de l'Ajuntament de Sant Pol de Mar ha qualificat l'acusació "d'infundada" i "lamenta la distorsionada imatge que s'intenta donar de la nostra vila". Per Mombiela, l'obra que es critica "no és una altra que la que han de suportar per llei la majoria dels municipis de l'Alt Maresme". Segons l'alcalde, aquesta obra impulsada per la Generalitat de Catalunya, considerada d'interès general, es tracta d'una infraestructura d'àmbit nacional; també subjecte a l'article 47.4d de la llei d'Urbanisme.

Reforestació

Per acabar, Manuel Mombiela assegura que "l'Ajuntament de Sant Pol no només controla que el pas de les canonades sigui el projectat, sinó que vetlla perquè es compleixi l'estudi mediambiental que obliga a reforestar amb garanties tota la zona afectada", i afegeix que "el govern municipal resta a disposició de qui desitgi estar informat de veritat".