dilluns, 16 de febrer del 2009

Algunes notícies més per llegir 16/2/09...

L’ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE SANT PERE ES POSICIONA EN CONTRA DE LA CONSTRUCCIÓ D’UNA ÀREA RESIDENCIAL ESTRATÈGICA AL VEÏNAT
Ràdio Tordera 16/2/09

L’Associació de Veïns de Sant Pere es va reunir dimarts per debatre la construcció d’una Àrea Residencial Estratègica al veïnat, després que els grups municipals de l’Ajuntament de Tordera (CIU, ERC, PSC i MAT) acordessin en el darrer ple municipal realitzar una consulta popular sobre la construcció d’aquesta ARE al veïnat de Sant Pere, moció que va ser presentada pel MAT. En l’assemblea de dimarts, la junta de l’Associació de Veïns de Sant Pere va decidir per majoria posicionar- se en contra de l’Àrea Residencial Estratègica. Es van fer dos tipus de votació. Així ho explica el president de l’Associació de Veïns de Sant Pere, Josep Mediavilla.

L’Associació de Veïns de Sant Pere, per donar informació i/o facilitar el coneixement de la propera consulta popular del diumenge 1 de març, ha organitzat un acte informatiu sobre l’Àrea Residencial Estratègica al veïnat amb Agapit Borràs, Arquitecte urbanista especialista en aquest tema. La sessió informativa tindrà lloc el proper divendres 20 de febrer, a les 7 de la tarda, al local de l’Associació de Veïns de Sant Pere

Consulta sobre l'ARE de Sant Pere
Bloc d’en Bernat Costas 15/2/09

Fa un parell de setmanes escrivia unes notes sobre el Ple municipal del gener ("El Ple d'aquest vespre, previsió en poques ratlles"), on explicava que Esquerra donaríem suport a la realització d'una consulta popular sobre la conveniència d'una Àrea Residencial Estratègica (ARE) al Veïnat de Sant Pere.

El projecte d'AREs és un programa (enllaç) del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya que impulsa el desenvolupament de sectors urbanístics per a destinar-los de forma majoritària a la construcció d'habitatge de protecció oficial. Reprodueixo el què deia en aquell post:

Finalment, al Ple d'avui hi ha presentada una moció del MAT instant a promoure una consulta popular sobre si cal o no una ARE (Àrea Residencial Estratègica) al veïnat de Sant Pere. És un tema on els arguments a favor i en contra de la seva implantació són nombrosos: és un pla parcial amb uns 350 habitatges, dels quals més del 50% de protecció oficial, i un bon percentatge més de preu regulat, que dotarà el veïnat d'una gran zona verda i de sòl per equipaments que ens permetria, com a mínim, promoure-hi el segon institut per Tordera. Molts arguments en totes direccions, que des d'Esquerra considerem que globalment juguen en positiu. Estem a favor d'aquesta ARE. De la mateixa manera, però, creiem que és bo que existeixi un debat ampli, sa i distès sobre la qüestió; i una consulta ho pot permetre. Per això donarem suport a la moció. Com, quan, amb quins mitjans, etc. s'ha de fer aquesta consulta? Parlem-ne.

En vam començar a parlar, i vam acordar un seguit de qüestions:

http://www.tordera.cat/document.php?id=2256

Ara la paraula serà de la ciutadania de Tordera. En propers posts explicaré detalladament la posició d'Esquerra, però em sembla imprescindible que tothom pugui disposar de la màxima informació possible. Així, em permeto prendre del bloc d'en Javier Romera (bloc) els enllaços al projecte d'ARE al veïnat de Sant Pere que crec són molt explicatius, tot i que molt densos.

http://www.gencat.cat/ptop/actuacions/informacio_publica/pdu_ares_maresme/LLIBRE_4_4/LLIBRE_4_4_PLANOLS_ARE_TORDERA.pdf
http://www.gencat.cat/ptop/actuacions/informacio_publica/pdu_ares_maresme/LLIBRE_1_4/LLIBRE_1_4_MEMORIA_ARE_TORDERA.pdf
http://www.gencat.cat/ptop/actuacions/informacio_publica/pdu_ares_maresme/LLIBRE_6_4/LLIBRE_6_4_ESTUDIS_JUSTIFICATIUS_ARE_TORDERA.PDF
http://www.gencat.cat/ptop/actuacions/informacio_publica/pdu_ares_maresme/LLIBRE_3_1/LLIBRE_3_1_BASES_TECNIQUES_ECONOMIQUES.pdf
http://www.gencat.cat/ptop/actuacions/informacio_publica/pdu_ares_maresme/LLIBRE_1





Els tiradors del camp de tir de Malgrat de Mar no podran traslladar la seva activitat a Lloret
Malgrat confidencial 16/2/09

En la darrera junta de portaveus celebrada a l’Ajuntament de Lloret de Mar, es va acordar la cessió dels terrenys per a la construcció d’una galeria de tir, que desbanca el projecte inicial de fer un camp de tir. L’espai estarà ubicat en el que es coneix com l’antic abocador de les Alegries.Les instal·lacions permetran que els diferents cossos policials que hi ha a Lloret de Mar realitzin les pràctiques obligatòries sense haver de desplaçar-se a Mollet del Vallès. L’espai també facilitarà l’entrada als aficionats a la pràctica d’aquest esport.Tot i que encara està pendent d’aprovació per part del plenari municipal, la construcció de la galeria de tir a Lloret de Mar tanca definitivament les portes als aficionats al tir al plat ja que es necessita d’un espai a camp obert per a fer-ho.Tot plegat, deixa en una situació delicada al camp de tir “La Gaviota” de Malgrat de Mar, ubicat a la llera del riu Tordera. La regidora de Medi Ambient del municipi, Ma. Lluïsa Mérida, va manifestar durant el ple del mes de novembre que els responsables del camp de tir li havien assegurat el trasllat de les seves activitats a Lloret de Mar, la qual cosa, i pel que sembla, ja no serà possible.Les activitats del camp de tir de Malgrat de Mar han estat sempre motiu de polèmica. Des de diferents sectors polítics i socials, s’ha vingut denunciant el fort impacte ambiental i paisatgístic que produeix a la zona del riu Tordera i se n’ha demanat en reiterades ocasions la seva retirada. Des del consistori malgratenc sempre s’ha “tirat pilotes fora”, contestant que les competències són de l’Agència Catalana de l’Aigua i que poca cosa s’hi pot fer des de l’Ajuntament.

Lloret acorda cedir l'antic abocador de les Alegries per construir-hi un heliport
Diari de Girona 14/2/09

En el mateix espai també es preveu ubicar una galeria de tir i un "parc temàtic" sobre el món de l'helicòpter
.

Estat actual de l'antic abocador de les Alegries. carles colomer

LLORET DE MAR MARTÍ SANTIAGO
L'antic abocador de les Alegries, a Lloret de Mar, es convertirà finalment en heliport i galeria de tir. Així ho va acordar ahir la junta de portaveus, que va donar llum verda a cedir aquests terrenys per aquest ús, i ara faltarà que ho ratifiqui el ple municipal.
A vegades, alguns projectes sorgits de la iniciativa privada aconsegueixen el suport de les institucions públiques, que acaben confiant en les idees nascudes fora dels despatxos de l'administració. Un cas semblant és el que ha provocat que les diferents forces municipals de Lloret, en major o en menor mesura, considerin convenient i beneficiosa la creació d'un heliport i una galeria de tir a l'antic abocador de les Alegries.
L'emplaçament d'aquesta infraestructura pot decidir-la l'Ajuntament, ja que els terrenys són de propietat municipal. Pel que fa a les condicions de navegació, l'alcalde de la vila, Xavier Crespo (CiU), explica que els estudis realitzats asseguren que l'antic abocador té unes condicions idònies.
El batlle assegura que la prioritat de l'heliport serà, fonamentalment, els serveis públics d'emergències i sanitaris, però no descarta la possibilitat de destinar part de l'equipament a una explotació privada enfocada al turisme. En aquest sentit, destaca la possibilitat de realitzar "vols turístics per la costa, transport de turistes al circuit de Fórmula 1 de Montmeló, seguiment d'esdeveniments importants com el ral·li o la volta ciclista o fins i tot transport de turistes aficionats al golf que vulguin visitar diversos camps del territori".
El portaveu d'ERC, Eduard Coloma, afirma que l'Ajuntament "no és gastarà ni un cèntim" amb aquest heliport, ja que sols posarà el terreny. La construcció i gestió de la infraestructura es farà de forma privada. És a dir, en un principi, es licitarà l'obra -a la qual podrà presentar-se l'empresari lloretenc impulsor de la iniciativa- i l'empresa que guanyi el concurs s'encarregarà de la resta. Als grups municipals d'ICV i GRILL, els preocupa l'estudi d'impacte ambiental i les contrapartides que tindrà l'Ajuntament amb la cessió del terreny per a la realització d'una infraestructura d'aquest estil.


Una galeria de tir

Aprofitant que a Lloret hi ha diversos cossos policials i aficionats al tir, es preveu que a la construcció de l'heliport s'incorpori una galeria de tir que faciliti als agents la realització de les pràctiques obligatòries sense haver-se de desplaçar a l'acadèmia de Mollet del Vallès i brindi la possibilitat als aficionts d'aquest esport a disposar d'un espai equipat per a tal efecte.
El portaveu del GRILL, Joaquim Teixidor, recorda que ell ja va proposar la construcció "d'un polígon de tir" en el mateix emplaçament. La diferència d'un polígon i una galeria de tir és que el primer, a part d'incorporar la galeria -que és un espai tancat- també disposa d'un camp obert en el qual pot realitzar-se la modalitat esportiva de tir al plat.
A banda d'aquests dos projectes, també hi hauria la possibilitat, i així ho ha donat a conèixer l'alcalde, de dedicar una part de l'espai de l'abocador a la creació d'un "parc temàtic" amb la voluntat que la gent que ho desitgi pugui passejar-s'hi per veure com s'enlairen i aterren els helicòpters, així com descobrir curiositats relacionades amb aquests vehicles. Seria un espai semblant al que ja existeix, per exemple, a l'exterior de l'aeroport d'El Prat, a Barcelona, on tothom qui ho vol té la possibilitat d'estirar-se en unes gandules de pedra per observar els avions que volen arran de terra en sortir o entrar a pistes o passejar pels voltants de les terminals.
El portaveu del Partit Popular, Santiago Ontañón, va justificar la necessitat d'habilitar un heliport a Lloret amb el record de l'incendi que va patir el municipi l'any 1979, a l'urbanització dels Pinars, en el qual van morir 21 persones. "Si haguéssim disposat d'una infraestructura així quan es van incendiar, el desastre potser no hauria estat tan gran", explica.
Finalment, l'alcalde de la vila assegura que la Generalitat probablment acceptarà la proposta i incorporarà Lloret dins el Pla d'aeroports, aeròdroms i heliports de Catalunya.


Observadors de fauna denuncien l'impacte de les tanques del TAV sobre les aus al Baix Montseny
L’Actualitat al Baix Montseny 16/2/09



Diversos observadors han denunciat els efectes de les tanques perimetrals de la línia del Tren d'Alta Velocitat (TAV) sobre la fauna i especial sobre les aus, per a les que tenen els mateixos efectes que els paranys.

Algunes entitats com Ecologistes en Acció han posat de manifest que les aus estan experimentant un increment important de la mortalitat a causa de l'acció humana. L'entitat assegura que si bé als Estats Units agències governamentals de protecció de la natura, consultors ambientals i associacions ecologistes i conservacionistes han realitzat multitud d'estudis sobre les causes de mortalitat d'aus d'origen humà, a Catalunya no s'han fet estudis sistemàtics comparatius.

Tot i això, disposen de dades que asseguren que més de 30 milions de vertebrats, dels quals 11 milions aus, moren atropellats cada any a les carreteres espanyoles. També assenyala les Les col·lisions i electrocucions amb les línies elèctriques i la caça, sobretot amb barraca o parany.