dijous, 20 de juliol del 2017

Algunes notícies per llegir 19-20/7/2017...

Hospitalitzat un jove turista que ahir va llançar-se a l’aigua des de la Roca Grossa
Ràdio Calella 20/7/2017

Font: @PoliciaCalella

Un jove de 18 anys va patir ahir al vespre un traumatisme cranoencefàlic després de llançar-se a l’aigua des de Les Roques de Calella. Va ser atès en un primer moment pels equips del SEM que es van desplaçar fins a la cala, l’únic tram del litoral calellenc on s’indica que no hi ha servei de socorristes. Immediatament va ser traslladar en helicòpter fins a l’Hospital de la Vall d’Hebron, on continua ingressat a l’espera de conèixer-ne l’evolució.

L’incident va ocórrer pels volts de dos quarts de vuit del vespre a la zona de Les Roques, on el jove turista de nacionalitat espanyola, va llançar-se des de la Roca Grossa. Va topar contra les roques i això li va provocar ferides greus que van fer necessari el seu trasllat fins al centre hospitalari barceloní. Fins al lloc dels fets s’hi van desplaçar dues ambulàncies del SEM, dues unitats de la Policia Local, una d’elles la que cobreix tot el tram de platja, a més del servei de salvament.

Un tuit del compte de la Policia Local de Calella recordava ahir la perillositat de saltar des d’aquest sector del litoral. Una advertència que fa uns dies també llançava el cap del servei de vigilància i salvament de la Platja de Calella i responsable de l’empresa Pro Activa Serveis Aqüàtics. Ahir, a més, onejava la bandera groga al conjunt del litoral per mala mar.

Des de la pàgina web de Ràdio Calella TV es pot consultar diàriament quin és l’estat de la platja. Avui onegen la bandera groga tant a la Platja Gran com a la Platja de Garbí.

Platja Rocagrossa tancada per aterratge d'helicopter i trasllat de ferit. Saltar des de les roques, pot ser molt perillós




El Punt Avui 20/7/2017

L’ACA confirma depuradores a dues urbanitzacions de Tordera, l’estació d’Arenys de Munt i el col·lector de Canet i Arenys de Mar

També s’actuarà al nucli de Roques Blanques de Sant Pol

Imatge d’arxiu de la planta depuradora que tracta les aigües dels municipis d’Arenys de Mar, Arenys de Munt i Canet de Mar. L’ACA anuncia inversions al sistema Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - TORDERA
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), després d’uns llargs i agònics anys de sequera econòmica, va confirmar ahir en un comunicat una injecció de més de 2,4 milions d’euros per a diferents actuacions de sanejament a municipis de l’Alt Maresme. En concret, hi haurà diners per construir les esperades depuradores de les urbanitzacions Àgora Parc i Terra Brava de Tordera –al voltant d’1,2 milions i 1,1 milions, respectivament– i per a l’estació de bombament i impulsió del col·lector de sanejament en alta d’Arenys de Munt fins a la depuradora que tracta les aigües residuals dels dos Arenys i Canet de Mar. En aquest cas es tracta d’una obra a la qual el mateix conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ja es va comprometre el mes de maig en una visita institucional.

D’altra banda, el consell d’administració de l’ACA hi ha afegit dues accions més amb una inversió més baixa que encara no s’ha facilitat: la redacció de l’estudi d’alternatives i el projecte constructiu del col·lector interceptor entre Canet i Arenys de Mar i el sanejament del nucli de Roques Blanques a Sant Pol de Mar.

En el cas de Tordera, l’anunci de la futura construcció de les dues depuradores pendents es va rebre ahir amb evident satisfacció. L’alcalde, Joan Carles Garcia (PDeCAT), va recordar que la reclamació del consistori per resoldre el sanejament de les urbanitzacions s’ha allargat 14 anys. A més, Garcia va admetre un sentiment agredolç quan fa memòria que precisament l’abocament d’aigües residuals al nucli de Terra Brava el va portar als jutjats acusat per la fiscalia de Medi Ambient: “Sempre vam defensar que les competències corresponien a l’ACA, com ja es va demostrar llavors i ara es rubrica.” L’alcalde, que va ser absolt dels càrrecs el febrer del 2012, confia que l’anunci de les obres es materialitzarà aviat: “Tan bon punt comencin em tindran allà comprovant que tot es fa com s’ha de fer.”

LA XIFRA

2 depuradores pendents, la de Terra Brava i la d’Àgora Parc de Tordera, s’enduen la inversió més gran de l’ACA.


Ràdio Arenys 20/7/2017


L’Agència Catalana de l’Aigua ha aprovat la redacció del projecte constructiu pel desviament del clavegueram d’Arenys de Munt directament a la depuradora sense passar per la nostra vila.  Així ho va aprovar ahir el consell d’administració de l’òrgan supramunicipal en què es va acordar, també, destinar més de 2’4 milions d’euros en diverses actuacions al Maresme.

Finalment, l’ACA ha donat llum verda a aprovar la modificació del projecte constructiu de l’estació de bombament i impulsor del col·lector de sanejament d’Arenys de Munt directament a la depuradora situada a Canet de Mar i que tracta les aigües residuals dels dos Arenys i Canet de Mar.   De fet,  en una visita a Arenys de Munt el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ja es va comprometre a dur a terme aquesta actuació. Una reivindicació històrica de la nostra vila per evitar els problemes que pateix el clavegueram, ja que està saturat.  L’alcaldessa, Annabel Moreno, destaca que és una molt bona notícia que, finalment, aquest projecte pugui ser una realitat, sobretot per evitar els reiterats episodis de vessaments i trencament dels emissors de la Riera.

Ara, l’ACA ha aprovat el conveni perquè el Consell Comarcal del Maresme s’encarregui de l’adjudicació de la redacció del projecte, amb els diners que posarà la Generalitat. De moment, però, no se sap encara quants diners pot costar tot el projecte.

Al marge d’aquesta actuació pel nostre municipi, l’ACA confirma que construirà dues depuradores a Tordera i actuarà en el sanejament del nucli de les Roques Blanques a Sant Pol de Mar.


Ràdio Arenys 19/7/2017

(Foto: Xavi Salbanyà )

Arenys obligarà els propietaris dels gossos a netejar, tant les defecacions com els orins, que els seus animals facin a la via pública. Així mateix, prohibirà que els gossos facin les seves necessitats en els fanals així com en espais ja regulats com  els parcs infantils, zones d’esbarjo i façanes.  També es delimita l’entrada de gossos a les platges excepte en els espais autoritzats per decret d’alcaldia i degudament senyalitzats.

La modificació de l’ordenança de tinença d’animals ha estat consensuada amb tots els partits polítics i aquest pròxim dimarts es portarà a ple.   Un dels aspectes que quedarà regulat, a partir d’ara, és que els propietaris de gossos hauran de netejar tant les defecacions com els orins que facin els seus animals a la via pública. Alhora, s’amplia la prohibició de fer les seves necessitats en fanals, a més dels parcs infantils, zones d’esbarjo i façanes. Així mateix, els agents de la Policia Local podran requerir la retirada de les deposicions i la neteja amb aigua dels orins de l’animal.

Un altre dels aspectes que s’inclou a l’ordenança és que es prohibeix l’entrada dels animals a la platja, excepte en les hores autoritades per Decret d’Alcaldia a les zones delimitades i senyalitzades.  Recordem que, fins ara, hi havia una moratòria aquesta normativa a l’espera de modificar el reglament.

La nova normativa també prohibeix practicar mutilacions als animals tal com estableix la Llei aprovada al Congrés dels Diputats el passat mes de març.  Tampoc permet que els propietaris deixin dins els vehicles els animals més de 15 minuts amb temperatures superiors a 18 graus o més d’una hora amb tempures inferiors o iguals a 18. Els animals tampoc podran estar  sols en balcons, patis o galeries entre les 10 de la nit i les 8 del matí o més de dues hores seguides a la resta de la franja horària.

Finalment, els animals hauran d’anar lligats amb corretja per la via pública excepte aquells indrets delimitats i condicionats i es preveu que en un futur l’Ajuntament lliuri una placa censal identificativa.


303 persones voten a la primera jornada de consulta sobre l'àrea comercial d'Escultor Clarà:

ÀUDIO | ▶️ Alguns dels primers votants opinen sobre la consulta que permetrà decidir el futur d'Escultor Clarà:

Ràdio Palafolls 20/7/2017

Cues per votar en la consulta de Malgrat sobre l’àrea comercial. RP

Avui Malgrat de Mar celebra la primera de les tres jornades de la consulta popular per decidir el futur de la zona comercial. En total estan cridats a votar més de 15.500 malgratencs que entre avui el matí, demà i demà passat es podran acostar a l’Ajuntament per participar-hi de 9 a 14h.

La votació s’ha desenvolupat amb normalitat i en només les dues primeres hores ja havien votat 119 persones. Durant tot el matí hi ha hagut un degoteig constant de ciutadans per participar en la consulta contestant la llarga pregunta que formula l’Ajuntament. Fins i tot en alguns moments la cua ha arribar fins al carrer.

La pregunta a la que han de respondre “Sí” o “No” és:  Estàs d’acord que l’Ajuntament de Malgrat de Mar Modifiqui el planejament del sector Escultor Clarà per al desenvolupament i ús comercial de la zona?”

Molts malgratencs han preferit guardar-se el seu posicionament. Dels que s’han atrevit, hi ha veus a favor i en contra.


Caldrà una modificació del planejament per aixecar el projecte,  i és precisament això el que es demana. L’assumpte haurà de passar després pel ple però el govern s’ha compromès a acceptar-ne el resultat i a votar en conseqüència.

El regidor de Participació Ciutadana, Ramir Roger, assegura que s’acceptarà el resultat sigui quin sigui el percentatge de participació. Malgrat de Mar, diu, és un municipi pràcticament sense tradició en participació ciutadana, pel que de moment se’n fa una valoració positiva.


Hi poden participar els majors de 16 anys inscrits en el padró municipal de Malgrat. El dissabte es preveu que sigui el dia fort de la consulta, pel que s’amplia l’horari de 9 a 8 del vespre i s’habilitaran 4 punts: l’Ajuntament, el Centre Cívic del Castell i La Verneda, Can Feliciano i a l’Arxiu Municipal.

La consulta decidirà si l’antic espai on s’hi havia projectat l’Àrea Residencial Estratègica s’hi aixecarà un complex comercial amb establiments -dels quals de moment només sona el nom de Decathlon- i una zona de 260 habitatges.

El resultat es coneixerà provisionalment el dissabte al vespre i els definitius es tindran entre dimarts i dimecres.


Ràdio Arenys 20/7/2017

El litoral del Maresme ( Font : Greenpeace Espanya )

Segons l’escrit, la franja del litoral entre Mataró i Malgrat de Mar és de les zones més exposades a aquest problema dins el territori espanyol

L’estudi, que porta el nom de “Protecció a tota costa”, adverteix que aquest fenomen suposa la destrucció d’espais naturals o la contaminació per l’activitat realitzada primera línia de mar. Mariajo Caballero, responsable de l’àrea de campanyes de Greenpeace Espanya, ha explicat que patir aquest tipus de pressió a litorals com el nostre suposa tota una sèrie de conseqüències negatives.

L’impacte del canvi climàtic també comença a fer-se notar en la pujada del nivell del mar. A Malgrat de Mar s’ha arribat a un punt on el mar s’està menjant algunes cases i, per protegir-les, s’ha necessitat col·locar línies de pedres a la platja. Segons Caballero, aquest és un greu problema per un país que fonamenta  gran part de la seva economia en l’activitat que genera el turisme.

Segons l’estudi, la conseqüència més alarmant del canvi climàtic és la pujada del nivell del mar i la consegüent desaparició de platges, un problema habitual en certes zones del Maresme. Per aquest motiu, avisen que cal blindar aquests espais.